Открийте ни и в

СВЯТ

Изригването на вулкана на Канарите може да продължи 3 месеца (ВИДЕО)

Властите казват, че все още предстоят опасности за жителите, включително земетресения, потоци лава, токсични газове

публикувано

на

Изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма и последствията от него могат да продължат до 84 дни, съобщиха експерти в сряда, 22 септември.

Институтът по вулканология на Канарските острови заяви, че е изчислил продължителността на предишните изригвания на архипелага, които подобно на последното изригване са последвани от тежки потоци лава и продължителна сеизмична активност. Институтът съобщи, че във вторник вечерта се наблюдава значително увеличение на броя на по-малките изригвания, които изхвърлят камъни и пепел високо във въздуха на остров Ла Палма, един от Канарските острови край Северозападна Африка.

Властите казват, че все още предстоят опасности за жителите, включително земетресения, потоци лава, токсични газове, вулканична пепел и киселинни дъждове.

След изригването миналата неделя мощни реки от лава високи до шест метра са погълнали 185 сгради, предимно домове в провинцията.

Лавата сега обхваща 154 хектара, според Института по вулканология. Потоците лава се насочват към по-гъсто населеното крайбрежие на острова. Около 1000 души са евакуирани късно във вторник от квартала Тодок, на бреговата линия, с което общият брой на евакуираните хора достигна около 6000.

Срещата на лавата, чиято температура надвишава 1000 градуса по Целзий с океана, може да предизвика експлозии и да произведе облаци отровен газ.

Бързата евакуация е помогнала да се избегнат жертви от изригването, въпреки че щетите по домовете, инфраструктурата и земеделските земи са значителни, казват служители. Спешните служби на острова се опитаха късно вторник да отклонят част от лавата, като разчистят път, който да следва, надявайки се да я отклонят от имотите. Властите заявиха, че не знаят дали това ще проработи.

Вулканът изхвърля всеки ден между 8000 и 10 500 тона серен диоксид, който засяга белите дробове, съобщи Институтът по вулканология.

Изригването стана в неделя следобед в Ла Палма, един от осемте вулканични острова в испанския архипелаг Канарските острови, който е по северозападното крайбрежие на Африка. Това е второто изригване на вулкана за 50 години на острова, който има население от 85 000 души.

Земетресение с магнитуд 4,2 е регистрирано преди изригването. Огромни облаци черно-бял дим излязоха от вулканичния хребет Кумбре Виеха след седмица на хиляди малки земетресения. Неудържими реки от лава, някои с височина до 6 метра, се стичат надолу към океана, поглъщайки всичко по пътя си.

Канарските острови са вулканична гореща точка, популярна сред европейските туристи поради мекия си целогодишен климат. Планината Тейде, на близкия остров Тенерифе, е един от най-високите вулкани в света и най-високата планина в Испания. На Ла Палма хората живеят предимно от земеделие.

Учените са наблюдавали отблизо натрупването на подземна магма в Ла Палма в продължение на седмица преди изригването, откривайки повече от 20 000 земетресения – повечето твърде малки, за да се усетят. Това е известно като “рояк от земетресения” и може да показва приближаващо изригване.

Три дни преди изригването Институтът по вулканология на Канарските острови съобщи, че 11 милиона кубически метра разтопена скала са изтласкани към Кумре Виеха. След земетресението с магнитуд 4,2, две пукнатини изхвърлиха яркочервена магма във въздуха. Лавата течеше на потоци по склона на планината.

Внимателното научно наблюдение означава, че властите успяха бързо да евакуират хората при изригването на вулкана и няма съобщения за жертви.

Но щетите по имуществото, инфраструктурата и земеделските земи са значителни. Досега изригването е унищожило близо 200 сгради и е предизвикало евакуацията на 6000 души. Лавата е погребала бананови гори, лозя, авокадо и папая. Напоителни мрежи са унищожени, подземните води са замърсени, пътищата са блокирани.

Реките от лава сега се движат към по-населеното крайбрежие на острова и Атлантическия океан, където биха могли да причинят нови проблеми.

Властите казват, че жителите са изправени пред множество опасности през следващите дни и седмици.

Когато лавата достигне Атлантическия океан, тя може да предизвика експлозии и да произведе облаци отровен газ. При последното изригване на острова през 1971 г. един човек е починал, след като е вдишал газ, когато лавата е достигнала водата.

Земетресенията на острова продължават и допълнително плашат жителите. Нова пукнатина бе открита късно в понеделник след това, което според Института по вулканология на Канарските острови е земетресение с магнитуд 3.8, и започна да се излива още повече лава. Учените казват, че може да се появят нови отвори с лава и пукнатини в земята, които да застрашат нови райони.

Вулканът произвежда между 8000 и 10 500 тона серен диоксид на ден, съобщиха от Института по вулканология. Серният диоксид дразни кожата, очите, носа и гърлото. Той може също да причини киселинни дъждове и замърсяване на въздуха.

С изригването се изхвърля и вулканична пепел, която може да причини дихателни проблеми. Властите в Ла Палма предупредиха хората в широките райони, където пада пепелта, да останат на закрито със затворени врати и прозорци.

Учените казват, че потоците лава в Ла Палма могат да продължат седмици или дори месеци. Последното изригване на острова през 1971 г. продължи малко повече от три седмици.

Последното изригване на Канарските острови се случи под водата край бреговете на остров Ел Йеро през 2011 г. То продължи пет месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено