Открийте ни и в

Здраве

Изследване: Акупунктурата може да намали хроничното главоболие

Нерядко страдащите прибягват до методи на алтернативна медицина

публикувано

на

Акупунктурата може да осигури облекчение на хора със силно хронично главоболие, показва ново китайско проучване.

Главоболието от напрежение често създава усещане за натиск или стягане от двете страни на главата. Тези главоболия не се засилват от физическа активност и не създават усещане за гадене. Считат се за хронични, когато се появяват поне 15 дни в месеца.

Нерядко страдащите прибягват до методи на алтернативна медицина, а новото проучване показва, че поне акупунктурата може да има положителен ефект, намалявайки средния брой дни в месеца с главоболие.

Изследователите, ръководени от д-р Йинг Ли от Университета по традиционна китайска медицина Ченгду, който публикува в списанието Neurology на Американската академия по неврология, са изследвали 218 души, диагностицирани с хронично главоболие, придружено от чувство на напрежение средно за 11 години и за 22 дни в месеца.

Участниците бяха разделени на случаен принцип в две групи, една, която правеше истинска дълбока акупунктура, и една, която правеше само повърхностна акупунктура. И двете групи получиха две до три акупунктурни сесии седмично в болница, общо 20 за два месеца, след което бяха проследени шест месеца, за да видят дали има промяна в главоболието им, обяснява д-р Лий.

Установено е, че в първата група на истинска дълбока акупунктура 68%, или двама от трима пациенти, съобщават средно за поне 50% намаление на броя на дните с главоболие, в сравнение с 50% от пациентите във втората група на повърхностна акупунктура.

Според проучването броят на дните с главоболие намалява от 20 на седем дни на месец след истинска дълбока акупунктура и от 23 на 12 дни на месец след повърхностна акупунктура.

Всякакви странични ефекти са били леки и в двата случая.

„Въпреки че проучването показа, че акупунктурата може да намали главоболието, са необходими повече изследвания, за да се определи дългосрочната ефективност на акупунктурата и как се сравнява с други възможности за лечение“, каза Лий.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА