Открийте ни и в

Коронавирусът

Изследване: Ваксината Pfizer/BionNTech е 87% ефективна срещу варианта Delta при деца

Това проучване предоставя доказателства, че получаването на две дози ваксина Pfizer-BioNTech е ефективно за предотвратяване на заразяване

публикувано

на

Според ново проучване ваксината Pfizer-BioNTech е била 31 процента успешна в предотвратяването на инфекция с Covid-19 при деца на възраст от 5 до 11 години.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха данни, които показват, че ваксината Pfizer-BioNTech може да намали инфекциите сред деца на възраст от 5 до 11 години с около една трета. Прави впечатление обаче, че данните противоречат на докладите от щата Ню Йорк от миналия месец.

Изследователите също така установиха, че при деца на възраст 12-17 години ваксината е била 87 процента ефективна срещу варианта Delta и 59 процента срещу Omicron.

Данните идват, след като здравните служители на щата Ню Йорк обявиха изследвания, които показват, че ваксината Pfizer е само 12 процента ефективна за деца на възраст от 5 до 11 години, което предполага, че ваксината предлага малка или никаква защита.

В края на февруари се твърдеше, че ваксината може да намали риска от инфекция само с 12 процента, според резултатите от проучването, обявено от щата Ню Йорк. И в двете проучвания изглежда, че ваксината работи по-добре при по-големи деца.

„Това проучване предоставя доказателства, че получаването на две дози ваксина Pfizer-BioNTech е ефективно за предотвратяване както на асимптоматична, така и на симптоматична инфекция с Covid-19 с варианта Omicron сред деца и юноши на възраст 5-15 години“, казаха авторите на новото проучване.

Проучването е проведено с 1052 деца на възраст от 5 до 11 години и 312 деца на възраст от 12 до 17 години. От общо 1300 деца, мнозинството са от Аризона, половината от Тусон. Участници също се събраха от Маями, Флорида, Темпъл, Тексас и Солт Лейк Сити, Юта.

Данните обхващат периода от юли 2021 г. до февруари 2022 г. Участниците са били редовно тествани за Covid-19, дори и да не съобщават за никакви симптоми, за да открият асимптоматични инфекции.

CDC също така съобщи, че децата представляват по-малко от 0,1% от смъртните случаи от Covid-19 в Съединените щати от началото на пандемията.

Проучване, подкрепящо това откритие на CDC, е проведено и от Университета на Юта. Проучване на университета миналата година установи, че 50 процента от случаите на Covid-19 при деца са асимптоматични. Проучванията бяха завършени, преди да се появи по-мекият вариант на Omicron. Това означава, че децата вече са изложени на по-нисък риск от усещане за симптоми.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА