Открийте ни и в

САЩ

Изслушването за 6 януари: Конспиративни теории и натиск върху юристи в опит за обрат на изборите

Разисквана бе и невероятната теория, според която в изборната измама било замесено италианското правителство

публикувано

на

Изслушването за 6 януари: Конспиративни теории и натиск върху юристи в опит за касиране на изборите

Петото издание на изслушването на резултатите от работата на комисията, разследваща ролята на бившия президент Тръмп в събитията, довели до атаката на Капитолия, премина в разобличаване на опитите на експрезидента да окаже натиск върху министерството на правосъдието. Министерството трябвало да подпомогне неговите опити за преобръщане на резултата от изборите през 2020 година.

Кулминацията на тези усилия е била една среща дни преди събитията на 6 януари, на която е станало ясно, че висши служители в министерството са заплашили с оставки, ако Тръмп не се откаже от опитите си да постави начело на ведомството Джефри Кларк, който имал желание да му сътрудничи.

На изслушването бяха чути показанията на трима служители, които са отказали помощ на Тръмп: временно изпълнявалият длъжността главен прокурор Джефри Роузън, временният зам.-главен прокурор Ричард Донахю и Стивън Енгъл, който е оглавявал службата по юридически консултации към министерството.

Изслушването на Комисията за 6 януари показа свидетелства за натиск, лъжи и фалшиви електори

Донахю свидетелства, че през декември Тръмп е притиснал него и Роузън. Президентът му заявил “просто кажете, че изборите са опорочени, и оставете останалото на мен и републиканските конгресмени”.

Джефри Роузън каза пред комисията, че Тръмп няколко пъти след напускането на Бил Бар е отправял искания към министерството за действия според безпочвените твърдения за изборни измами, но министерството отказало.

И двамата твърдят, че на самия 6 януари не са разговаряли с отиващия си от поста президент.

Джефри Роузън

Роузън е бил в министерството на правосъдието и е говорил с много служители, както и два пъти с вицепрезидента Майк Пенс, но не и с Тръмп. Получил е и много тревожни обаждания от председателката на Камарата Нанси Пелоси и лидерите на партийните групи в Камарата и Сената, които му казали, че положението на Капитолия се влошава и го питали дали може с нещо да помогне.

Донахю е бил на Капитолия, занимавал се е с организирането на повторната обща сесия на Конгреса и също не е говорил с Тръмп. Преди срещата, за която става дума, в телефонен разговор той е казал, че група от помощник-прокурори е решила да напусне ан блок, ако Тръмп смени Роузън с Кларк.

Ричард Донахю

Разисквана бе и невероятната теория, според която в изборната измама било замесено италианското правителство. Стана ясно, че заради нея военният министър е искал обяснение от италианско официално лице. Според конспиративната теория италианците са променили резултата от изборите за президент на САЩ и го качили във “военни спътници”. В отговор на запитване от началника на кабинета на Тръмп, Донахю описал теорията като “пълно безумие”.

Специалната комисия обаче установи, че тази безоснователна конспиративна теория си е прокарала път “от интернет до най-горните етажи на нашето управление”.

Последните сесии от изслушването на специалната комисия за 6 януари ще бъдат проведени след няколко седмици, защото панелът има предвид включването на нови данни. Шестата и седмата част на изслушването ще бъдат проведени най-вероятно през втората половина на юли. Те може и да не са единствените, тъй като председателят на комисията Бени Томпсън каза, че “поне две” изслушвания може да се очакват след почивните дни за Деня на независимостта, а и комисията не е изключила да има още сесии.

Говорител на комисията каза, че датите ще бъдат обявени скоро.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА