Открийте ни и в

САЩ

Изслушванията за 6 януари: Тръмп е знаел, че някои негови привърженици са въоръжени

Комисията за 6 януари ще продължи работата си с поне две сесии от изслушването през следващия месец

публикувано

на

Изслушване на комисията за разследване на събитията от 6 януари

Доналд Тръмп е знаел, че някои от поддръжниците му са въоръжени, когато ги е поощрил да тръгнат към Капитолия на САЩ, за да преобърнат резултата от изборите през 2020 година, каза на поредната сесия на изслушване на специалната комисия бившата помощничка в Белия дом Касиди Хътчинсън.

Тя свидетелства пред комисията, че тогавашният президент и някои членове на неговия персонал са били наясно с потенциала за възникване на насилие. На сутринта преди шествието на президента е било казано, че от някои демонстранти са иззети оръжия. Въпреки това планираното шествие се е състояло, а Тръмп е казал за въоръжените, че “те не са тук, за да ме наранят”.

В серия от публични изслушвания специалната комисия към Камарата на представителите на САЩ се отива да свърже пряко бившия президент с усилията да се осуети утвърждаването на изборните резултати на 6 януари 2020 година. Панелът провежда от близо година разследване на това как се стигна до нашествието на привърженици на Тръмп на Капитолия 6 януари 2021 година.

Досега на комисията липсваха показанията на някой вътрешен човек, който е бил в Белия дом по време на събитията. На набързо обявеното за вторник шесто изслушване 25-годишната Хътчинсън попълни тази празнота. Тя е била в екипа на началника на кабинета на Тръмп Майк Медоус. Според нея няколко служители са повторили неколкократно, че митингът на привърженици на Тръмп може да излезе от контрол.

Самият Медоус дни преди бунта е казал, че нещата може да станат “много, много лоши”. Въпреки това той не е показал притеснение, когато му казали, че някои от дошлите на демонстрацията са въоръжени с огнестрелни оръжия.

Части от показанията на Хътчинсън описват гневни реакции на бившия президент, когато той е бил разстроен от някое събитие. Когато главният прокурор Уилям Бар е отрекъл е отрекъл твърденията на президента за фалшификация на изборите от 2020 в свое интервю, Тръмп строшил съд в яростта си.

По думите й когато шествието тръгнало към Капитолия, Тръмп изразил желание да го последва и седнал зад кормилото на президентския автомобил, но екипът му го спрял, като за това на Хътчинсън й било разказано. Тръмп отрече това, като писа онлайн в своята платформа Truth Social:

“Дори не би могло да е възможно да направя такова смешно нещо.”

Публично изслушване на Комисията за разследване на атаката на Капитолия (НА ЖИВО)

Хътчинсън си спомни за туийт на Тръмп, в който той е заклеймявал своя вицепрезидент Майк Пенс задето му липсвал “кураж” да обърне изборните резултати. Самият Пенс отрече да има правомощията да спре утвърждаването на резултатите от Конгреса.

В изявление след даването на показания от Хътчинсън, адвокатът й заяви, че нейното чувство за дълг я е накарало да свидетелства пред комисията. Тя е една от групата републиканци и работили в Белия дом, които сътрудничиха на разследването на комисията към Конгреса, но първата, която свидетелства лично.

Заместник-председателката на комисията, републиканката Лиз Чейни, която е единият от двамата републиканци в този панел, я похвали за сътрудничеството и с разследването. Тя подчерта, че съюзниците на Тръмп притискат своите републикански съмишленици да останат “отборни играчи”.

Комисията за 6 януари ще продължи работата си с поне две сесии от изслушването през следващия месец.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА