Открийте ни и в

Интересно

Изчезващите самолети: Къде е Боинг 727?

Машината, принадлежала на американските авиолинии, излита от Ангола и повече никой не я вижда

публикувано

на

Изчезналият MH370 на малайзийските авиолинии.

Самолетът на малайзийските авиолинии от полет MH370, който изчезна на 8 март 2014 година, никога не бе намерен. Той излетя от Куала Лумпур за Пекин и следите му се загубиха завинаги над Индийския океан. Екипажът на Боинг 777 не подава съобщения до земята, лети с необходимата скорост и на необходимата височина за полета. Всичко изглежда в реда на нещата, докато започва да пада и изчезва. Точното място на катастрофата остава неизвестно и вече 6 години всички опити да бъде открит остават без успех.

Но случаят с изчезналия малайзийски самолет не е единственият, при който големи летателни машини сякаш се изпаряват. Има една история, която е не по-малко впечатляваща, и тя е с Боинг 727-223 с номер на опашката N844AA, някога принадлежал на американските авиолинии.

 Историята

 Малко преди изгрев слънце на 25 май 2003 година въздушният трафик контрол на международното летище Куатро де Феверейро в Луганда в Ангола забелязва нещо, меко казано, странно. Боинг 727-223 рулира несигурно по една от пистите. Няма опити за връзка с кулата. Машината излита на югозапад над Атлантическия океан с изключени светлини. Самолетът е сив и небоядисан, с червени, бели и сини ивици и наскоро е напълнен с 14 000 галона гориво, достатъчно, за да измине 1500 мили.

Летище Куатро де Феверейро в Ангола.

В момента на изчезването му 844AA е бил отдаден под наем на мъж на име Кийт Ървин. Той наел самолета през февруари 2002 година от една авиокомпания във Флорида, собственост на Маури Джоузеф, за да доставя дизелово гориво до диамантените мини в Ангола. Но Ървин използвал самолета за съвсем кратко време и бързо се провалил с плащането на вноските за него. Тогава Джоузеф наел сертифициран самолетен механик, летателен инженер и частен пилот на име Бен Чарлз Падила, който имал за задача да върне 727, който бил в окаяно състояние, във форма за безопасни полети. Джоузеф наел и екипаж, който да излети с машината на 26 май 2003 година, но когато членовете му пристигнали, открили, че самолетът вече е отлетял.

Плакатът, с който Падила бил издирван. Сн.: viewfromthewing.com

Падила и Джон Майкел Мутанту, механик от Република Конго, са последните, видени да се качват на самолета. И тъй като инцидентът се случва не много след терористичните атаки от 11 септември, американското разузнаване е вдигнато под висока степен на тревога да търси самолета в голям брой страни, но без резултат. По всичко личало, че 844AA и екипажът му били изчезнали. А версиите за това какво точно се е случило не спират да се множат и до днес. Ето някои от тях.

Бен Чарлз Падила, подозиран, че е откраднал самолета. Сн.: viewfromthewing.com

Застрахователна измама

Няма две мнения, че самолетът е бил трън в петата на Джоузеф, откакто го е дал на лизинг на Ървин. Двамата мъже си били стиснали ръцете машината да бъде продадена за 1 милион долара, като Ървин дал на Джоузеф 125 000 долара депозит и се ангажирал да плати цялата сума в следващите 30 дни.

Но минала година и Джоузеф не само не получил своята част от споразумението, но и 844AA стоял, без да лети, и натрупал над 4 милиона долара неплатени летищни такси. В началото разследващите смятали, че Джоузеф е наел Падила като част от схема за застрахователна измама, за да възстанови загубите си. В миналото си Джоузеф не е бил чужд на подобни схеми. Само няколко години по-рано той е бил обвинен от Комисията по ценните книжа и борсите за фалшифициране на финансови отчети и измама на инвеститори. Бил е глобен и му била наложена забрана да работи в публична компания. За конкретния случай обаче Джоузеф потърсил ФБР и се съгласил да си направи детектор на лъжата. Минал го успешно и оставил разследващите да се чудят накъде да продължат случая.

Кражба

Много хора вярваха, че Падила е откраднал самолета за собствена финансова изгода. Въпреки че технически имаше сертификат само за частен пилот, той беше експерт по Боинг 727 и вероятно е бил трениран да лети с него. Според Джоузеф опитът на Падила със 727 е това, което го е накарало да го наеме, за да поправи и вдигне отново във въздуха 844AA. Приятели на Падила пък твърдят, че той е стигнал със самолета в Танзания, близо до западната граница на страната, където го е разглобил и продал на части.

Отвличане

Войната срещу тероризма е в разгара си по времето, в което 844AA изчезва – минали са едва две години от атаките в Съединените щати на 11 септември. Сред версиите за изчезването на самолета е и тази, че Падила и Мутанту са били взети за заложници, докато се качвали на борда, за да приключат подготовката за излитането, планирано за следващия ден. Но ако самолетът е бил отвлечен по незнайни причини, те никога не са били обявени и правителството на САЩ затваря случая.

Но без значение кой е взел самолета и по какви причини, въпросът за изчезването му и къде е той остават.

 Къде е откаран

Изглежда, че 844AA буквално изчезва от радарите. Някои смятат, че самолетът е бил свален от Анголските военновъздушни сили над Атлантическия океан. Според други обаче той просто е катастрофирал малко след като е излетял. При всички положения обаче няма никакви открити остатъци от него нито на земята, нито в морето. И още нещо – няма открити и тела.

Заключение

 Времето, в което самолетът изчезва, в навечерието на повторното му вдигане във въздуха, не може да е случайно. Най-вероятният извод е, че Падила, опитен навигатор, пилот, механик и полетен инженер, го е откраднал за собствена финансова изгода или е направил това по инструкции на Джоузеф. Според пилот от Луанда, 844AA е бил видян същата нощ да се насочва на север и да се приземява близо до Киншаса, Конго. При положение, че никога не са открити следи от катастрофа, съвсем възможно е Падила успешно да е достигнал своята дестинация, да е продал самолета на части и да е изчезнал отново в нощта.

 


Юни 2009 г. – „Еърбъс А 330“ се губи в Океана

 

Първата жена, прекосила сама Атлантика, авиаторката Амелия Ерхарт.

„Боинг 777“ на малайзийските авиолинии, изчезнал между Малайзия и Китай, и Боинг 727, който излита от Ангола без разрешение и никога повече не е видян, са само част от дългия списък на изчезналите самолети, пише френският в. „Либерасион“ и припомня за някои от тях.

На 8 май 1927 г.

елегантен биплан излита от летище „Бурже“ в Париж. „Бяла птица“ е пилотиран от двама бивши пилоти от Първата световна война: Чарлз Нюнжесър и Франсоа Коли.

Те се насочват към Ню Йорк, за да прекосят за първи път Северния Атлантик. Бипланът е забелязан над Ламанша, Англия и Ирландия, но така и не стига до САЩ.

Колесникът на „Бяла птица“, отделен при излитането, за да стане самолетът по-аеродинамичен, може да се види днес в музея на летище „Бурже“.

През януари авиационен екперт заяви, че е събрал факти, според които самолетът е бил свален, докато е летял над Сен Пиер и Микелон, но мистерията остава неразгадана.

На 18 юли 1929 г.

норвежкият изследовател Руал Амундсен, първият човек, стъпил на Южния полюс, се качва на хидроплана „Лахам“ в компанията на френско-норвежки екипаж от петима души.

Целта на пътуването е да бъдат открити оцелели от мисията на изследователя Умберто Нобиле, чийто дирижабъл се е разбил близо до Западен Шпицберген, главен остров на архипелага Свалбард (Шпицберген).

Никой повече не ги вижда. Намерени отломки от машината, които се съхраняват в Томазо в Норвегия, свидетелстват за принудително кацане на апарата, който след това най-вероятно е потънал.

Първата жена, прекосила сама Атлантика, авиаторката Амелия Ерхарт, има зад гърба си много рекорди, когато предприема околосветска обиколка през 1937 г.

След първия несполучлив опит през март тя потегля наново през юни в компанията на Фред Нунан на двумоторен самолет „Локхийд Електра“. Южна Америка, Африка, Азия… Преходите следват до остров Хоуланд в Тихия океан, където следите на самолета се губят.

Предположението е повреда в машината. Според друга версия самолетът е бил свален от японски войници.

 На 30 януари 1979 г.

товарен самолет на бразилската авиокомпания „Вариг“ излита от летище Нарита до Токио към Рио де Жанейро. В самолета „Боинг 707“ има 6-членен екипаж и 153 картини на артиста от японско-бразилски произход Манабу Мабе, които се връщат от изложба в Япония.

Половин час след излитането самолетът пада в Тихия океан. Отломки, тела или следи от товара никога не биват открити.

На 1 юни 2009 г.

самолет „Еърбъс А 330“ на компанията „Ер Франс“ изчезва в Атлантическия океан в полет Рио де Жанейро – Париж с 228 пътници. Причините за катастрофата остават задълго неизяснени, докато след продължителни издирвания са намерени черните кутии.

В крайна сметка изглежда, че заради обледеняване сондите „Пито“ са предавали грешни информации за скоростта на движение на пилотите, които не успели да реагират навреме, за да избегнат катастрофата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Български шеф стана почетен гражданин на Сеул

Шеф Михал е роден през 1982г. в София. За първи път пристига в Корея, когато е на 22 години.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Михаил Ашминов, български шеф в Корея, спечели престижно отличие – почетен гражданин на Сеул за 2020г. в знак на признание към приноса му към културния обмен между двете страни, съобщи българското посолство в Корея.

Почетно гражданство се дава всяка година от 1958г. на чуждестранни граждани, които са допринесли значително за развитието на столицата Корея и са станали пример за подражание.

Церемонията тази година се проведе на 25 ноември. Шеф Михал, както е познат сред многобройните си фенове в страната, е собственик на българския ресторант „Зелен“ и известна телевизионна личност.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mikhal Ashminov (@misho0327)

Участва в телевизионни шоу програми, посветени на храненето, както и в различни демонстрации, форуми и конференции, посветени на храната и здравословното хранене, където представя България и българската кухня, българското кисело мляко. Той е успешен представител на българските традиции и кухня в Корея, която нарича свой втори дом от 2002 г. насам.

Титлата бе връчена от  Ким Хьонг-джин, посланик със специални поръчения в сферата на международните отношения в местното управление на гр. Сеул.

На церемонията беше отбелязано, че шеф Ашминов използва храната и напитките като инструмент за публична дипломация.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mikhal Ashminov (@misho0327)

Шеф Михал е роден през 1982г. в София. За първи път пристига в Корея, когато е на 22 години.

Завършил е училище за кулинарни изкуства и хотелиерство, преди да работи четири години в хотел „Шератон“ в София.

След това получава предложение за работа да работи като готвач в хотел Westin Chosun в Сеул.

Той участва в няколко телевизионни предавания, като „Гарнитурата на Суми“, „Моля, погрижете се за моя хладилник“ и „Къде е къщата на приятеля ми?“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Диви животни минават по построен за тях мост край магистрала в Юта (ВИДЕО)

Елени, мечки, катерици и други диви животни използват моста, за да минат безопасно над Магистрала 80. Вижте!

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Fox32

Построен за дивите животни мост над магистрала в Юта проработи и те започнаха да го използват. Това показа видео от мястото.

Отделът за опазване на дивата природа в Юта публикува кадри, които показват как различни видове животни, сред които елени, мечки и катерици, минават по моста над магистралата.

Работи“, написаха от ортанизацията. Те благодариха на транспортното министерство в Юта и на местния университет за мониторинга над района тази година. „Както виждате втората година от този проект е успешен и помага на дивите животни безопасно да преминават над оживенат амагистрала, както и на шофьорите да се чувстват по-безопасно. Моля ви, стойте далеч от този мост“, написаха още от отделът за дивата природа в Юта.

Мостът, построен само за животни, се намира над Магистрала 80 близо до Солт Лейк Сити. Построяването му е струмало $5 млн.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Самотният слон Кааван заминава за Камбоджа

Слонът прекара последните 8 години в самота, след като половинката му почина

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БГНЕС

С музика, лакомства и балони, приятели на единствения азиатски слон в Пакистан организираха прощално парти покрай преместването му в Камбоджа след години на кампании от активисти за правата на животните.

Тежкото положение на Кааван, 35-годишен слон с наднормено тегло, предизвика международно осъждане и подчерта ужасното състояние на зоопарка в Исламабад, където условията са толкова лоши, че съдия през май разпореди всички животни да бъдат преместени.

Кааван трябва да бъде откаран в резерват за диви животни в Камбоджа в неделя, каза Салим Шайк, говорител на пакистанското министерство по климатичните промени, след месеци на ветеринарни грижи и специален режим на обучение за привикване на слона към огромния метален кафез, в който ще пътува. Но преди да излети, столичните любители на животните се сбогуваха с изпълнения на местни групи, които направиха серенада на Кааван преди да поеме на път.

„Искаме да му пожелаем щастливо пенсиониране“, каза Марион Ломбард, заместник-ръководител на мисията на Four Paws International – група за хуманно отношение към животните, която е ръководила усилията за преместване.

Зоологическата градина в Исламабад, където Кааван живее в продължение на десетилетия след пристигането си от Шри Ланка, беше украсена с балони за случая и транспаранти, пожелаващи животното да бъде добре. „Ще ни липсваш, Кааван“, се чете на един от надсписите.

За решаване на тежкото положение на Кааван даде тласък през годините американската поп икона Шер, която публично агитира за преместването на слона и нарече решението това да стане един от „най-великите моменти“ в живота си.

В миналото служители на зоологическите градини отричаха, че Кааван е държан в нестандартни условия или е окован, твърдейки, че вместо това съществото е жадувало за нов партньор, след като партньорката му починала през 2012 г. Но поведението на Кааван – включително признаци на дистрес като непрекъснато клатене на главата – породи загриженост за психични заболявания.

Активистите също заявиха, че Кааван не е бил подходящо защитен от изгарящите летни жеги на Исламабад, които могат да се повишат над 40 градуса по Целзий. Побратимът на Кааван Сахели, който също пристигна от Шри Ланка, почина през 2012 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, Амелия Ерхарт, Бен Чарлз Падила, Боинг 727, граждански самолети, Еърбъс А 330, измама, изчезнали самолети, кражба, мистерии
В малка лодка насред Атлантика: Двоен BG рожден ден

Макс и Стефан преполовиха Атлантическия океан заради благородна кауза

Затвори