Открийте ни и в

Интересно

Изчезващите самолети: Къде е Боинг 727?

Машината, принадлежала на американските авиолинии, излита от Ангола и повече никой не я вижда

bgvoice

публикувано

на

Изчезналият MH370 на малайзийските авиолинии.

Самолетът на малайзийските авиолинии от полет MH370, който изчезна на 8 март 2014 година, никога не бе намерен. Той излетя от Куала Лумпур за Пекин и следите му се загубиха завинаги над Индийския океан. Екипажът на Боинг 777 не подава съобщения до земята, лети с необходимата скорост и на необходимата височина за полета. Всичко изглежда в реда на нещата, докато започва да пада и изчезва. Точното място на катастрофата остава неизвестно и вече 6 години всички опити да бъде открит остават без успех.

Но случаят с изчезналия малайзийски самолет не е единственият, при който големи летателни машини сякаш се изпаряват. Има една история, която е не по-малко впечатляваща, и тя е с Боинг 727-223 с номер на опашката N844AA, някога принадлежал на американските авиолинии.

 Историята

 Малко преди изгрев слънце на 25 май 2003 година въздушният трафик контрол на международното летище Куатро де Феверейро в Луганда в Ангола забелязва нещо, меко казано, странно. Боинг 727-223 рулира несигурно по една от пистите. Няма опити за връзка с кулата. Машината излита на югозапад над Атлантическия океан с изключени светлини. Самолетът е сив и небоядисан, с червени, бели и сини ивици и наскоро е напълнен с 14 000 галона гориво, достатъчно, за да измине 1500 мили.

Летище Куатро де Феверейро в Ангола.

В момента на изчезването му 844AA е бил отдаден под наем на мъж на име Кийт Ървин. Той наел самолета през февруари 2002 година от една авиокомпания във Флорида, собственост на Маури Джоузеф, за да доставя дизелово гориво до диамантените мини в Ангола. Но Ървин използвал самолета за съвсем кратко време и бързо се провалил с плащането на вноските за него. Тогава Джоузеф наел сертифициран самолетен механик, летателен инженер и частен пилот на име Бен Чарлз Падила, който имал за задача да върне 727, който бил в окаяно състояние, във форма за безопасни полети. Джоузеф наел и екипаж, който да излети с машината на 26 май 2003 година, но когато членовете му пристигнали, открили, че самолетът вече е отлетял.

Плакатът, с който Падила бил издирван. Сн.: viewfromthewing.com

Падила и Джон Майкел Мутанту, механик от Република Конго, са последните, видени да се качват на самолета. И тъй като инцидентът се случва не много след терористичните атаки от 11 септември, американското разузнаване е вдигнато под висока степен на тревога да търси самолета в голям брой страни, но без резултат. По всичко личало, че 844AA и екипажът му били изчезнали. А версиите за това какво точно се е случило не спират да се множат и до днес. Ето някои от тях.

Бен Чарлз Падила, подозиран, че е откраднал самолета. Сн.: viewfromthewing.com

Застрахователна измама

Няма две мнения, че самолетът е бил трън в петата на Джоузеф, откакто го е дал на лизинг на Ървин. Двамата мъже си били стиснали ръцете машината да бъде продадена за 1 милион долара, като Ървин дал на Джоузеф 125 000 долара депозит и се ангажирал да плати цялата сума в следващите 30 дни.

Но минала година и Джоузеф не само не получил своята част от споразумението, но и 844AA стоял, без да лети, и натрупал над 4 милиона долара неплатени летищни такси. В началото разследващите смятали, че Джоузеф е наел Падила като част от схема за застрахователна измама, за да възстанови загубите си. В миналото си Джоузеф не е бил чужд на подобни схеми. Само няколко години по-рано той е бил обвинен от Комисията по ценните книжа и борсите за фалшифициране на финансови отчети и измама на инвеститори. Бил е глобен и му била наложена забрана да работи в публична компания. За конкретния случай обаче Джоузеф потърсил ФБР и се съгласил да си направи детектор на лъжата. Минал го успешно и оставил разследващите да се чудят накъде да продължат случая.

Кражба

Много хора вярваха, че Падила е откраднал самолета за собствена финансова изгода. Въпреки че технически имаше сертификат само за частен пилот, той беше експерт по Боинг 727 и вероятно е бил трениран да лети с него. Според Джоузеф опитът на Падила със 727 е това, което го е накарало да го наеме, за да поправи и вдигне отново във въздуха 844AA. Приятели на Падила пък твърдят, че той е стигнал със самолета в Танзания, близо до западната граница на страната, където го е разглобил и продал на части.

Отвличане

Войната срещу тероризма е в разгара си по времето, в което 844AA изчезва – минали са едва две години от атаките в Съединените щати на 11 септември. Сред версиите за изчезването на самолета е и тази, че Падила и Мутанту са били взети за заложници, докато се качвали на борда, за да приключат подготовката за излитането, планирано за следващия ден. Но ако самолетът е бил отвлечен по незнайни причини, те никога не са били обявени и правителството на САЩ затваря случая.

Но без значение кой е взел самолета и по какви причини, въпросът за изчезването му и къде е той остават.

 Къде е откаран

Изглежда, че 844AA буквално изчезва от радарите. Някои смятат, че самолетът е бил свален от Анголските военновъздушни сили над Атлантическия океан. Според други обаче той просто е катастрофирал малко след като е излетял. При всички положения обаче няма никакви открити остатъци от него нито на земята, нито в морето. И още нещо – няма открити и тела.

Заключение

 Времето, в което самолетът изчезва, в навечерието на повторното му вдигане във въздуха, не може да е случайно. Най-вероятният извод е, че Падила, опитен навигатор, пилот, механик и полетен инженер, го е откраднал за собствена финансова изгода или е направил това по инструкции на Джоузеф. Според пилот от Луанда, 844AA е бил видян същата нощ да се насочва на север и да се приземява близо до Киншаса, Конго. При положение, че никога не са открити следи от катастрофа, съвсем възможно е Падила успешно да е достигнал своята дестинация, да е продал самолета на части и да е изчезнал отново в нощта.

 


Юни 2009 г. – „Еърбъс А 330“ се губи в Океана

 

Първата жена, прекосила сама Атлантика, авиаторката Амелия Ерхарт.

„Боинг 777“ на малайзийските авиолинии, изчезнал между Малайзия и Китай, и Боинг 727, който излита от Ангола без разрешение и никога повече не е видян, са само част от дългия списък на изчезналите самолети, пише френският в. „Либерасион“ и припомня за някои от тях.

На 8 май 1927 г.

елегантен биплан излита от летище „Бурже“ в Париж. „Бяла птица“ е пилотиран от двама бивши пилоти от Първата световна война: Чарлз Нюнжесър и Франсоа Коли.

Те се насочват към Ню Йорк, за да прекосят за първи път Северния Атлантик. Бипланът е забелязан над Ламанша, Англия и Ирландия, но така и не стига до САЩ.

Колесникът на „Бяла птица“, отделен при излитането, за да стане самолетът по-аеродинамичен, може да се види днес в музея на летище „Бурже“.

През януари авиационен екперт заяви, че е събрал факти, според които самолетът е бил свален, докато е летял над Сен Пиер и Микелон, но мистерията остава неразгадана.

На 18 юли 1929 г.

норвежкият изследовател Руал Амундсен, първият човек, стъпил на Южния полюс, се качва на хидроплана „Лахам“ в компанията на френско-норвежки екипаж от петима души.

Целта на пътуването е да бъдат открити оцелели от мисията на изследователя Умберто Нобиле, чийто дирижабъл се е разбил близо до Западен Шпицберген, главен остров на архипелага Свалбард (Шпицберген).

Никой повече не ги вижда. Намерени отломки от машината, които се съхраняват в Томазо в Норвегия, свидетелстват за принудително кацане на апарата, който след това най-вероятно е потънал.

Първата жена, прекосила сама Атлантика, авиаторката Амелия Ерхарт, има зад гърба си много рекорди, когато предприема околосветска обиколка през 1937 г.

След първия несполучлив опит през март тя потегля наново през юни в компанията на Фред Нунан на двумоторен самолет „Локхийд Електра“. Южна Америка, Африка, Азия… Преходите следват до остров Хоуланд в Тихия океан, където следите на самолета се губят.

Предположението е повреда в машината. Според друга версия самолетът е бил свален от японски войници.

 На 30 януари 1979 г.

товарен самолет на бразилската авиокомпания „Вариг“ излита от летище Нарита до Токио към Рио де Жанейро. В самолета „Боинг 707“ има 6-членен екипаж и 153 картини на артиста от японско-бразилски произход Манабу Мабе, които се връщат от изложба в Япония.

Половин час след излитането самолетът пада в Тихия океан. Отломки, тела или следи от товара никога не биват открити.

На 1 юни 2009 г.

самолет „Еърбъс А 330“ на компанията „Ер Франс“ изчезва в Атлантическия океан в полет Рио де Жанейро – Париж с 228 пътници. Причините за катастрофата остават задълго неизяснени, докато след продължителни издирвания са намерени черните кутии.

В крайна сметка изглежда, че заради обледеняване сондите „Пито“ са предавали грешни информации за скоростта на движение на пилотите, които не успели да реагират навреме, за да избегнат катастрофата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Изненада: Летището в Загреб обявено за най-доброто в Европа

Загребското летище е обявено за най-добро в Европа в своята категория за трета поредна година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Летището в Загреб е признато за най-доброто в Европа в категорията летища с годишен капацитет от 2 до 5 милиона пътници за трета поредна година, съобщи операторът на Международно летище Загреб /MZLZ/, позовавайки се на проучване на мнението на пътниците, предаде агенция Хина.

Участниците в анкетата на Международния съвет на летищата (ACI) за качеството на услугите на летищата поставя международното летище в Загреб, наречено на първия хърватски президент Франьо Туджман, на първо място въпреки предизвикателствата на пандемията от коронавирус, довела до значително намаляване на броя на пътниците и полетите.

Базираният в Монреал, Канада, Международен съвет на летищата публикува на 1 март резултатите от проучването си за 2020 г., „най-трудната в историята на гражданската авиация“.

Сн.: Tromber/Уикипедия

Загребското летище е обявено за най-добро в Европа в своята категория за трета поредна година.

Председателят на управителния съвет на летището Хюсеин Бахадир Беди заяви, че скоро летище „Франьо Туджман“ ще представи лятното си разписание, и изрази надежда за постепенно възстановяване на нормалния му трафик.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Хората харчат повече ток за копаене на биткойни, отколкото е консумацията на цели страни

Заедно с цената нараства и количеството електроенергия за „копаене“ на криптовалутата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Не само стойността на биткойнa се е повишила през последната година, a и огромното количество електроенергия, която се консумира за неговото генериране. За „копаене“ на биткойни вече се изразходва повече електроенергия, отколкото е консумацията на цели страни. Вестникът припомня, че „копаенето“ на биткойни – процесът, при който с биткойн се възнаграждава компютър, който решава сложна поредица от алгоритми – е изключително енергоемък процес.

Стойността на криптовалутата спадна наскоро под 45 000 долара, след като достигна максимума от 58 000 долара, но енергията, използвана за създаването й, продължава да се покачва по време на нейния епичен възход, изкачвайки се до еквивалента на годишния отпечатък на въглерод в Аржентина, според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, който измерва енергийното потребление на валутата.

И ако неотдавнашното спадане на най-популярната криптирана валута изтри част от състоянието на Елън Мъск, биткойнът представлява заплаха и за мисията на неговата Tesla, компанията която се стреми към „бъдеще с нулеви емисии“ и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.

Основателят на Twitter и рапърът Джей Зи обединяват усилия в полза на Биткойна

„Копаенето“ на биткойни включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. „Миньорите“ се възнаграждават с биткойни.

По-рано в относително кратката история на биткойните (създадени през 2009 г.) криптовалутата можеше да се добива на среден по характеристики компютър. Но начинът, по който биткойн „майнингът“ е създаден от неговия създател (или създатели – никой не знае със сигурност кой го е създал), е, че има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добиват, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да се получат нови биткойни.

Сега, когато са добити над 18,5 милиона биткойни, средният компютър вече не може да „копае“ биткойни. Вместо това, „добивът“ сега изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната мощност за обработка, необходима за получаване на биткойните днес. А тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.

Биткойнът поевтиня до 20-дневен минимум под $44 600

Количеството електричество, използвано за добив на биткойни, „в исторически план е било повече от електричество, използвано от цели държави, като Ирландия. Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн . Това е много електричество“, категоричен е Бенджамин Джоунс, професор по икономика в Университета в Ню Мексико, който е изследвал въздействието на биткойна върху околната среда.

Привържениците на биткойните казват, че „добивът“ все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина. В същото време, обаче, пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни електрически устройства само в САЩ може да осигури добива на биткойни в продължение на 1,8 години, според индекса на потреблението на университета Кеймбридж.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Млада жена разбра, че е бременна 2 часа преди да роди

Въпреки това 23-годишната Лизи родила напълно здраво и добре развито бебе

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Instagram/LizzieQuaah

23-годишна жена роди момиченце два часа, след като се озова в болница и разбра, че е бременна.

Лизи Куа, която е учителка по балет от Блумингтън, Илинойс, сподели изумителната си история във видео в социалните мрежи, както все по-често се случва в наши дни. Младата майка обяснява как се е озовала в спешна помощ след внезапни болки късно през нощта на 23 юни 2019 година.

Тя сподели, че болката била като „най-силните спазми през целия си досегашен живот” и помислила, че се дължи на камък в бъбреците. В това състояние бъдещата родилка помолила майка си да я закара в болница. В спешния медицински център пуснали изследвания за бременност преди да й предпишат болкоуспокояващи лекарства. Така младата балерина открила, че чака дете и дори вече имала разкритие от осем сантиметра.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzie Quah (@lizzie_quaah)

Два часа след това 23-годишната Лизи родила напълно здраво и добре развито бебе с тегло 2.9 кг.

В допълнение към шокиращото откритие, че ще става майка, тя била диагностицирана от лекарите със сериозни усложнения като предлежаща плацента (патологично състояние, при което част от плацентата е разположена по-ниско от най-ниско разположената точка на предлежащата част на плода), токсемия (наличие на токсични вещества в кръвта) и прееклампсия (повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината при жени, които са по начало с нормално кръвно налягане – бел. ред.)

„Имах подобни болки преди около три години”, разказва Лизи. „Беше силен, парализиращ спазъм в долната част на гърба и корема и имах чувството, че буквално някой ме дърпа отвътре навън. По ирония на съдбата, именно нещо такова се е случвало с мен.”

Лизи допълва, че не е имала никакви симптоми на бременност и допълва: „Качих няколко килограма, но това само ми напомни, че трябва отново да се върна към нормалните си тренировки. През последните шест месеца започнах да работя повече отпреди и да поглъщам необичайно големи количества храна.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzie Quah (@lizzie_quaah)

Сега Лизи има здраво и щастливо двегодишно момиченце на име Уини Джун.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Румънската полиция откри 200 ценни книги, откраднати в Лондон през 2017 г.

Полицията в Лондон заяви, че румънска престъпна банда стои зад обирите

Затвори