Открийте ни и в

Любопитно

Изчезнали картини след пожар в швейцарски музей

Произведенията вече са вписани в Регистъра на загубите на произведения на изкуството

публикувано

на

Две картини от 17 век са изчезнали, след като стотици произведения на изкуството са били преместени заради малък пожар през август миналата година.

Музеят “Кунстхаус” в Цюрих съобщи,

че е съобщил на полицията за изчезването на творбите – две малки картини на фламандския художник Роберт ван ден Хоке и на нидерландския художник от Златния век Дирк де Брей.

От музея обясниха, че повече от 700 творби са били свалени, за да бъдат почистени и реставрирани, след като в сградата е избухнал пожар през нощта срещу 3 август 2022 г.

Кръвосмешение ли уби Лиза Мари Пресли?

От началото на 2023 г. две от тези произведения са ” неоткриваеми”, се казва в изявлението на “Кунстхаус”.

“Вътрешните търсения останаха безуспешни”, се казва в него и се добавя, че “тъй като кражбата вече не може да бъде изключена, “Кунстхаус” подаде жалба в полицията на 13 януари”.

Музеят заяви, че оказва съдействие на полицията при разследването и че се надява двете творби, и двете рисувани върху дъб, рамкирани и покрити със стъклен лист, да бъдат намерени непокътнати.

Произведенията вече са вписани в Регистъра на загубите на произведения на изкуството, най-голямата в света база данни за изгубени и откраднати произведения на изкуството, заявиха от музея и добавиха, че са започнали и свое собствено разследване.

“Почти три четвърти от нашия фонд от картини и скулптури са дългосрочни заеми или индивидуални дарения”, казва в изявлението си управителя на музея Ан Демистър.

“Фактът, че в момента липсват произведения въпреки значителните мерки за сигурност, ни разтърси”, каза тя и добави, че музеят е създал кризисен екип за справяне със ситуацията.

“Освен възстановяването на картините, целта е да се извлекат поуки от този злополучен инцидент.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено