Открийте ни и в

Коронавирусът

Изчезнаха ли терористите заради коронавируса?

Джихадистите, крайнодесните и неонацистки организации се възползват от новата ситуация в света

публикувано

на

Снимка: БТА

Наръгани хора с нож, прегазени с кола или с камион, взривени бомби на оживени места… До неотдавна тези събития бяха неизменна част от новините по света. С появата на новата заплаха на непознатия вирус за тях не се говори. Дали глобалната карантина и социална изолация затрудни терористите? И това ли е причината атентати да не се случват? Или нещо друго се случва?

Според наблюдатели и анализатори не трябва да се очаква, че всички по света стоят послушно по домовете си в очакване на по-добри времена.

Докато по-голямата част от Европа е под блокада, криминални организации, терористични групировки и екстремистки групи от крайнолевия и крайнодесния спектър се опитват да постигнат целите си.

Макар някои от тях да работят в насока да защитят мрежите си и членовете си от вируса, за повечето крайни екстремистки групировки блокадата и болестта са по-скоро шанс да стабилизират структурите си и да фокусират усилията си за набиране на кадри и планиране на операции. И европейските антитерористични организации трябва да са в готовност за това, пише webcafe.

Най-пресният пример за това идва от Германия. Там в средата на април бяха арестувани група от мъже заради съпричастност към „Ислямска държава“, а сега специалните служби проведоха мащабна операция за залавянето и прекратяването на дейността на членове на „Хизбула“ в страната.

Снимка: egyptindependent.com

В момента много от тези групировки, включително неонацистки, крайнолеви и джихадистки, умишлено изострят страха от вируса, опитвайки се да засилят цялостното чувство на уязвимост сред хората като средство за „затвърждаване на стратегията им и като призиви за действие“, коментира експертът по борба с тероризма Андреа Карадели преди дни по време на уебинар, спонсориран от Женевския център за политика за сигурност (GCSP). „С COVID-19 проблемите, които имахме в нашето общество, не изчезнаха. Те всъщност станаха по-интензивни и бяха овластени от вируса“, допълва още тя.

Според нея тези групировки използват активно дезинформационни кампании, за да набират свои членове, като използват омразата към „вражески групи“ за това – неверници, евреи и т.н., обвинявайки ги за пандемията.

Така например „Ислямска държава“ вижда в коронавируса

наказание от Аллах за неверниците

и активно разпространява такива послания през информационните си канали. За джихадистите заразата е „божие наказание“, което се спира предимно върху европейските държави и Китай (заради лошото отношение към уйгурските мюсюлмани). Групировката посочва и Иран и факта, че светият за шиитите град Кум също е едно от огнищата на заразата като знак за техния еретизъм (ИД изповядват крайни форми на сунизма).

Празните улици по света помагат на джихадистите да изострят страха от коронавируса. СН БТА

И макар в самото начало на пандемията „Ислямска държава“ да призова своите членове да избягват Европа заради заразата, сега групировката се опитва да се възползва от фокуса на правителствата върху борбата с вируса, за да заздрави своите клетки на континента.

Друг важен момент за джихадистите са настроенията за края на света. Те използват идеята, че коронавирусът е знак за наближаващия Ден на Страшния съд, за да вербуват повече хора. В миналото подобен подход е бил доста мащабно използван от „Ислямска държава“ за привличане на нови бойци, които да се бият за джихад и за спасяването на душите си.

Крайнодесните групировки също се опитват да използват пандемията за своя собствена изгода. Те активно обвиняват глобализацията, отворените граници и либералните елити за разпространението на коронавируса, като същевременно с това разпространяват и материали за привличане на нови кадри.

Според част от пропагандата на крайнодесните групи, която тече в момента,

коронавирусът е биологично оръжие

произведено от Китай или от САЩ (зависи от източника), което е насочено или към тоталното унищожение на Запада, или към засилване на фармацевтичните компании. Също така изключително често срещан мотив е, че мигрантите от арабския свят и Африка са основните разпространители на заразата, залагайки на расови идеи за пренасянето й.

Интересен пример в случая е крайнодясната групировка „Рицарите на Фландрия“ в Белгия, чиито членове упорито се опитват да прокарат теорията, че коронавирусът се разпространява посредством ваксината срещу обикновения грип в опит да „подкопае авторитета на белгийското правителство и медицинския свят“, пишат от местната агенция за национална сигурност VSSE.

Подобно на джихадистите, крайнодесните и неонацистки организации залагат на идеята за голямата финална война, като при тях обаче идеята е за мащабен расов конфликт, който (според тях) ще избухне като следствие от пандемията и икономическата криза след нея.

Крайнолевите групи също се опитват да се възползват от създалата се ситуация, като освен с критики към капиталистическите общества те търсят поводи за влизане в конфронтации с полицията и органите на реда.

В тяхната пропаганда се казва, че заради напрежението от коронавируса държавните органи се опитват да отнемат останалите свободи на гражданите и че

сега е време за активна съпротива

 Такива примери имаше с някои белгийски крайнолеви анархистки организации. От белгийската VSSE посочват дори, че една от тях – IndymediaBruxsel – е публикувала памфлет с инструкции за възможни организирани нападения над публични цели.

„Времето е подходящо за атака. Нашите противници са заети с други неща. Властите никога не са били толкова преуморени и вече не са толкова вездесъщи на публичните места с полицейските си коли, дронове и патрулиращи полицаи… Какво би станало, ако ги атакуваме с камъни, експлозиви и коктейли Молотов?“, се казва в памфлета.

Въпреки че поне към момента няма конкретни действия, някои експерти се опасяват, че избухването на коронавируса и пренасочването на вниманието на правителствата в борбата с него и с икономическия удар може да доведе до раздвижване и сред най-крайните екологични екстремисти, които биха се опитали да привлекат по радикален начин общественото внимание отново към проблема с климатичните промени.

И макар пандемията да показва своите начални ефекти върху разрастването на терористичните групи, опасенията падат и върху това, че контратероризмът също може да се разрасне непропорционално.

Особено притеснителен е рискът от възможно прилагане на епидемиологични инструменти за проследяване на болни пациенти в посока борба с тероризма.

Страховете на много активисти за човешките права и за защита на личните данни са, че правителствата може да не се откажат толкова лесно от инструментите за следене на населението и след края на пандемията.

Така ако виждаме в момента преките следствия от коронавируса в социалната изолация, натрупването на напрежение в обществото, свиване на икономиката и увеличаване на безработицата, тепърва ще се сблъскваме и с онези следствия, които остават на заден план – радикализация, още обществено недоволство и засилване на крайните групировки.

 


Ислямска държава“ далеч не е мъртва

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ се опитва да се възползва максимално от ситуацията в света, създадена от коронавируса.

Снимка: Youtube

Групата я използва както в пропагандата си, така и като възможност да напредне и да натрупа база в тежко ударените държави в Азия и Африка. И към момента изглежда, че няма кой да я спре.

В своя редовен бюлетин „Ал-Наба“, разпространен през миналата седмица, „Ислямска държава“ описва пандемията като „изпратени от Бога болезнени мъчения срещу кръстоносните армии“ – термин, който в реториката на джихадистите визира западните държави, участващи във военната кампания за изкореняване на ислямистките групировки.

Съобщението продължава с това, че самият страх от епидемията има дори по-голям ефект от самата епидемия. Според джихадистите цялата ситуация „ще постави Западния свят на ръба на голяма икономическа катастрофа“, която ще ограничи мобилността, ще удари пазарите и ще наруши обществения живот.

„Молим се на Бог да увеличи мъките им и да спаси вярващите от всичко това“, се казва още в посланието на ИД.

За джихадистите пандемията от коронавирус е мотивиращ фактор, който действа като сигнал за действие и възвръщане на допълнително влияние в спорните региони.

Техните действия обаче не са продиктувани само от идеята, че Аллах наказва „кръстоносците“, каквото е посланието от вътрешната им пропаганда. Фокусирането на западните правителства върху борбата със заразата оставя вакуум в много региони и поле за нови изяви.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

21-годишен младеж от Флорида внесъл COVID-19 в къщи, баща му е на респиратор

Младежът отишъл на посещение в къщата на приятели и първоначално не казал на родителите си, че там си свалил маската.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Бащата, който е на респиратор заедно със съпругата си и едното от по-малките им деца; сн.: Си Ен Ен

„Чувствам, че живея кошмар, като че ли е лош сън и не мога да се събудиш от него“, казва Мишел Зимет от Флорида, чието семейство разбра по лошия начин какви са последствията, когато някой се разболее сериозно от коронавирус.

21-годишният й син може би е взел с пренебрежение нейните предупреждения за носене на маска, също и тези на съпруга й. Той винаги казвал „Не бой се, мамо. Правя всичко, както трябва“.

Но младежът отишъл на посещение в къщата на приятели. „Сигурна съм, че там са хапнали и са се почерпили като млади хора. Синът ми си е помислил, че всичко е наред, няма хора, които изглеждат болни и си е свалил маската“, разказва Мишел.

Първоначално синът на Мишел не казал на родителите си къде е бил, но след няколко дно едно от по-малките деца на Мишел се разболява с кашлица. Мишел не си и помисля, че може да е коронавирус, понеже семейството почти не излиза от вкъщи. Тя го води на лекар и от там казват, че е синусова инфекция. Междувременно приятелка на сина й им казала, че е с Ковид-19.
Съпругът на Мишел също се почувствал зле и сега е на респиратор.

Тя казва, че й е много трудно да се справя с децата, да не може да работи, да се притеснява и моли за съпруга си и да се опитва да запази спокойствие. Тя не може да посети мъжа си, защото цялото семейсто в с Ковид-19.

Жената предупреждава младите да са много внимателни, защото, ако се разболеят, застрашават родителите си и бабите и дядовците си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Границата между Канада и САЩ остава затворена до 21 август

Туристическите пътувания също остават забранени, но на връщащите се от пътуването им е разрешено да преминават през контролно-пропускателните пунктове

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американските и канадските власти се споразумяха да удължат забраната за преминаване на общата граница до 21 август 2020 г. поради продължаването на пандемията на коронавирус, предаде АП.

Според споразумението ограниченията се прилагат за фериботи и железопътни превози, но няма да засегнат въздушното пътуване и превоз на товари.

Туристическите пътувания също остават забранени, но на връщащите се от пътуването им е разрешено да преминават през контролно-пропускателните пунктове.

На 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви избухването на новата пандемия на коронавирус. В света броят на заразените надхвърли 13 милиона, загинаха над 575 хиляди души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Починалите от COVID-19 в САЩ вече са над 135 000

46 от общо 50 щата са регистрирали ръст на новите случаи миналата седмица спрямо предходната

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Смъртните случаи от COVID-19 в САЩ вече са над 135 000, предаде Ройтерс, като се позова на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Американската федерална агенция съобщи днес за 351 починали през последното денонощие в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване. С това общият брой на смъртните случаи в САЩ е достигнал 135 235.

През последното денонощие в страната са били регистрирани близо 60 000 нови заразени. С потвърдените 58 858 случая общият им брой вече е 3 355 457.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени и починали.

Три южни щата регистрираха днес мрачен рекорд за най-много смъртни случаи от COVID-19 – Алабама, Флорида и Северна Каролина, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че разпространението на коронавируса в САЩ и по-специално в южни и западни щати като Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас, които побързаха да вдигнат ограничителните мерки, е започнало да се ускорява преди шест седмици.

46 от общо 50 американски щата са регистрирали ръст на новите случаи миналата седмица спрямо предходната.
Властите във Флорида съобщиха днес за 132 починали от COVID-19 през последното денонощие, предадоха АП и ДПА. С това смъртните случаи в щата надхвърлиха 4500.

Потвърдените заразени във Флорида са над 291 000.

Местните власти съобщиха за 40 починали в Алабама и 35 в Северна Каролина. Броят на смъртните случаи във всеки от двата щата вече е над 1100, предаде Ройтерс.

Ню Йорк, който преди беше епицентърът на епидемията в САЩ, сега изисква хората, пристигащи от 22 други американски щата, да се поставят под 14-дневна карантина.

Списъкът включва Калифорния, Тексас и Флорида – трите най-многолюдни щата в страната. Там разпространението на коронавируса се увеличава експлозивно, отбелязва Франс прес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено