Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Илинойс официално стана „щат-убежище“ за имигранти без легален статут

Губернаторът на щата подписа нов закон в защита на имигрантите ден преди изборите

публикувано

на

Губернаторът на Илинойс Брус Раунър подписа в понеделник закона TRUST, с който официално се забранява на полицейските участъци в щата да съобщават на имиграционните власти, когато задържат човек без легален статут. Раунър подписа документа в мексикански ресторант в Чикаго ден преди да се проведат междинните избори в страната, на който ще се гласува и за губернатори. Той е кандидат за втори мандат, но проучванията сочат, че ще загуби от кандидата на демократите Джей Би Прицкър.

Законът TRUST, валиден във всички случаи с изключение на тези, когато федерален съдия е издал заповед за арест, ще направи Илинойс по-приветлив за имигрантите и бежанците и го превръща официално в „щат убежище” подобно на градовете убежища, в които местните власти не са задължени да съобщават за имиграционния статут на арестуваните.

“Щастливи сме, че губернаторът постъпи правилно и подписа този закон, но е важно да помним, че това е резултат от усилията на цялата общност. От това се нуждае общността”, каза Мони Руиз-Веласко, председател на борда на Коалицията за правата на имигрантите и бежанците в Илинойс (ICIRR).

Законът забранява на местните правоприлагащи органи да задържат хора от името на федералните имиграционни власти (ICE) и също забранява на щатските полицейски служители да разпитват за статута на задържаните. Това според Веласко е „много важна защита”, която ще мотивира повече граждани да съобщават за престъпления и ще предотврати това те да се страхуват от полицията.

Над 170 религиозни лидери и над 170 работодатели от Илинойс подкрепиха закона, както и много от правоприлагащите органи в щата.

Въпреки това някои щатски политици, включително много републиканци, останаха в опозиция. “Ние сме щат, в който има много имигранти, но легални, и мисля, че последното нещо, от което има нужда Илинойс, е да бъде „убежище”, а се движим точно в тази посока”, каза сенаторът републиканец Кайл Макартър. Само петима републиканци от щатския Сенат на Илинойс подкрепиха закона.

Мнозина имиграционни активисти и анализатори припомнят, че законът стоеше на бюрото на Брус Раунър от май 2017 г. и съзират политически ход в подписването му ден преди изборите.

Въпреки това от Коалицията за правата на имигрантите и бежанците в Илинойс намират подписването на закона за голяма победа. „Това ще осигури безпрецедентно ниво на защита на половин милион жители на Илинойс, които иначе биха влезли в процес на депортация дори за нарушение на правилата за движение”, се казва в изявление на ICIRR.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Върховният съд разреши на Тръмп да връща имигранти в Мексико, докато чакат депортация

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Върховният съд постанови в сряда, че администрацията на Tръмп може да продължи практиката си да връща нелегални мигранти в Мексико, докато имиграционните власти обработват техните искове.

В кратка, неподписана заповед, Съдът казва, че принудителното връщане може да продължи, докато магистратите преценят дали да изслушат апела на по-низшия съд , който обяви програмата за незаконна. Единствено съдия Соня Сотомейър заяви, че ще откаже разрешаването на тази практика.

Политиката, известна като Протоколи за защита на миграцията или „Remain in Mexico“, беше въведена през януари 2019 г. По време на последните 13 месеца тя беше напълно в действие, като служителите на Департамента по вътрена сигурност са върнали обратно в Мексико над 60 хиляди мигранти, докато те изчаквали решенията за депортацията си.

В отговор на организации за човешките права, Федерален съд постанови, че програмата трябва да бъде блокирана до средата на март за щатите Аризона и Калифорния.

Притискайки Върховния съд да разреши принудителното връщане, докато правителството оспорва решението на по-низшия федерален съд, Министерството на правосъдието обяви, че „това е бил безкрайно ефективен и съществен инструмент“ в усилията да „преустановим миграционната криза на нашата южна граница“.

Когато програмата е временно преустановена със съдебна заповед, Департаментът по вътрешна сигурност се изправя пред хаос, заради множество мигранти от Мексико, които се опитвата да влязат през всички гранични точки, казва правителството пред Върховния съд.

Девети апелативен съд, базиран в Сан Франциско, постановява на 4 март, че програмата нарушава федералните закони и принудителното връщане в Калифорния и Аризона трябва да спре на 12 март, въпреки че Върховният съд нареди връщането да продължи, докато трае обжалването.

Тъй като Ню Мексико и Тексас не попадат под юрисдикцията на Девети апелативен съд, за тях постановеното решение не важи и програмата там продължава.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Депортират имигранти, които сътрудничат при разследвания

публикувано

на

Виж цялата статия

Администрацията на Тръмп тихомълком е променила правилата за визите, предоставени на имигранти, които сътрудничат на властите в криминални разследвания. С промените такива хора ще могат да бъдат депортирани, дори докато чакат визите си.

Въпросните визи са U визи, въведени през 2000 г. Включват както хора, свидетели на престъпление, така и жертви на домашно насилие, трафик на хора и масови стрелби. За миналата година в регистрите на имиграционните са постъпили над 120 000 молби.

Със заплахата да бъдат върнати в родината си, много имигранти в страната няма да съобщават за сериозни престъпления, казват имиграционни адвокати. Новите мерки според тях подчертават още веднъж усилията на администрацията на Тръмп да депортира колкото може повече имигранти от САЩ.

Това ще има смразяващ ефект

казва Айлийн Блесингър, представител на организация за защита на имигрантите във Вирджиния. „Когато кандидатствате за такава виза, вие по същество се появявате в радара на имиграционтите ( ICE), но сега съществува риск ICE да ви арестува“, добавя тя. Друг специалист казва, че преди хората с отказ за U виза са можели да останат в страната с друга виза или друг статут, ако са имали такива, но сега могат да бъдат депортирани.

Промяната бе обявена в редактирана директива на имиграционните, публикувана на 2-ри август.

Директивата по същество позволява на ICE да даде разрешение на хората да останат в страната, докато чакат своите U визи. Но сега ICE може да депортира висящите кандидати по своя преценка.

Заявленията за U визи могат да отнемат до четири години. Правителството издава 10 000 бройки годишно, но не ограничава броя на визите, издавани  на съпрузи и деца на кандидати или родители на кандидати, които са на възраст под 21 години.

Директивата запазва изискването имиграционните агенти

да преразглеждат съвкупността от обстоятелства

за всеки случай, включително „всякакви благоприятни или неблагоприятни фактори, както и свързаните с тях федерални интереси“ и да решават дали да разрешат на кандидата да остане или да му откажат виза. “

В изявление пред някои медии говорител на ICE защити промяната и заяви, че това ще помогне за справяне с обема на заявленията. „Тъй като броят на молбите за U визи се е увеличил, този процес се превръща в тежест за агенцията ни. Промяната не се отразява на качеството при проверката на заявленията“, допълва той.

Според някои активисти за либерална имиграционна политика новата директива прилича много на предишна наредба на имиграционните от миналата година, с която се прекрати практиката за опрощаване на сумата за подаване на молба за U виза. Тази промяна намали броя на хората, които искат такава виза

Всъщност молбата за самата виза е безплатна, но кандидатите с минали престъпления или имиграционни нарушения трябва да платят такса в размер на 585 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Снимка или съобщение във Facebook ни реже достъпа до САЩ

публикувано

на

Виж цялата статия

Граничните служби на САЩ отказват достъп до страната на чужденци заради техни съобщения в социалните мрежи или видеа, които са получили или изпратили. Причина за отказа може да стане дори снимка, която не се харесва на някои от проверяващите, както и наличието на приложение за криптирана връзка като телеграм или WhatsApp. За това алармираха множество опитали се да влязат на територията на Америка с легални визи, които са били върнати принудително в страните си. Сред хората, подали жалби до различни институции в САЩ, се срещат цели семейства и дори цели туристически групи, които са били изпратени с първия полет обратно към страната, от която идват. Един от последните случаи е на палестиец, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. Летищните власти в Бостън обаче му отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Това обаче

не спряло инспекторите на летището да отворят лаптопа

и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му. Това не се понравило на проверяващите и те анулирали визата на Исмаил и го депортирали обратно в Ливан. Специалисти по имиграционно право обясняват, че границата на Съединените щати е особено пространство, където важат закони, защитаващи само и единствено интересите на страната, както и работата на имиграционните служители. Така всеки един човек в униформа може да реши дали да допусне на територията на страната пътник или да го върне обратно. Нароченият за нарушител няма право дори на адвокат, за да защити правата си, тъй като такива не му се полагат на летищата и границите на САЩ. Не е необходима и каквато и да е заповед, за да бъдат щателно претърсени, да бъдат разгледани телефоните и другите им мобилни устройства.

Дори най-малкият признак за нещо нередно

дава правото на служителите да откажат достъп до страната. В много от случаите това се оказва невинно съобщение или просто някаква снимка, която няма нищо общо с терористични или престъпни намерения, но не се харесва на властите, тъй като поражда някаква причина за съмнение у тях. Поради различни причини всеки ден митническите и граничните власти на САЩ отказват да пуснат в страната по 760 души. Понякога отказът е ясен – наказателна присъда или грешна документация. Много често обаче е просто съобщение във Facebook или неподходящ пост в Twitter. Само за ден митническата и граничната защита на САЩ обработва 1,13 милиона пътници със самолет, море и суша и отказва влизане на повече от 760 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada