Открийте ни и в

Вашите пари

Илинойс планира най-високите бизнес данъци в САЩ

Вижте подробности за плана на Притцкер.

публикувано

на

Докато щатите в т.нар Midwest се опитват да бъдат business friendly, като намаляват корпоративния данък, Илинойс е на път да се превърне в щата с най-високите бизнес данъци в страната.

На 1 юли Индиана намали корпоративния данък за компании от 5.5% на 5.2% – ход, който щатът предприема всеки месец юли от 2012 година насам, когато данъкът за бизнеси там беше 8.5%. Ако тази политика се запази, следващата година данъкът за бизнеси в Индиана ще бъде 4.9%.

Дотогава Илинойс може да има

 двойно по-висок корпоративен данък

 за бизнеси от 10,49%.

В момента компаниите в Илинойс са облагани с 9.5% данък (това включва т.нар. Personal Property Replacement Tax), но това е на път да се промени, ако гласоподавателите в щата приемат предложението на губернатора Джей Би Притцкер за увеличение до 10%.

Джей Би Притцкер, Сн.: Flickr

Предложението за поправка в щатската конституция, или т.нар. Fair Tax Amendment бъде включено в бюлетината на изборите през ноември, а за да постигне целта си, Притцкер инвестира 56.5 милиона долара в реклами. Според губернатора премахването на т.нар. flat tax rate и преминаването към прогресивен данък върху доходите на фирмите е по-справедлив начин на облагане.

Ново проучване обаче показва, че по-малко от половината малки бизнеси в страната ще могат да останат отворени, ако кризата с COVID-19 продължи повече от 4 месеца. За онези малки и средни бизнеси, които оцелеят, подобно увеличение на щатския данък може да е пагубно.

„Вярвам, че ако прогресивният данък бъде приет, още повече бизнеси ще напуснат щата“, казва Майкъл Патриколски, зъболекар от предградието Палос Хайтс, „Не можеш да управляваш бизнес в щат, който се издържа от твоята печалба“, допълва той.

Малките бизнеси ще пострадат най-много

Данъците на повече от 100 000 малки бизнеси в Илинойс могат да се повишат с около 47% – от 6.7% на 9.49% според предложението на Притцкер. Това също е почти двойно облагане в сравнение със съседна Индиана. Това ще е пагубно за още по-голяма част от жителите на Илинойс, защото малките бизнеси агрегират близо 60% от откритите нови работни места.

„Обмисляме да преместим бизнеса си“, казва Антонио Кавазос, който притежава малка спиртна фабрика в предградието Оук Лоун. „Индиана и Уисконсин са много по-достъпни за нас“.

Според изследвания повишаването на пределната данъчна ставка или т.нар. top marginal tax rate, води до спад в наемането на работници и понижаване на работната ставка.

 


И данък сгради в Чикаго може да скочи

Лори Лайтфут

И имотните данъци в Чикаго могат да скочат, обяви преди време кметът на града Лори Лайтфут. Преди седмици тя обясни, че това може да се наложи заради недостига в бюджета поради икономическата криза заради коронавируса. Чикаго е един от градовете с най-висок данък сгради в САЩ.

Лайтфут каза още, че прогнозите от април са, че в бюджета ще има 700 милиона долара по-малко от планираното.

Градът отмени плановете си да бъде домакин на фестивалите Taste of Chicago, Lollapalooza, Air and Water Show и други големи летни събития, които носят големи приходи.

„Всички индустрии, които са източници на приходи, са засегнати“, каза кметът. Сред най-силно засегнатите отрасли бяха индустрията и ресторантьорството. „Хората не шофират, не консумират стоки и услуги по начина, по който беше преди“, добави тя.

Сред плановете за справяне с недостига са използването на 100 милиона долара за рефинансиране на запасите от началото на годината и търсене на начини за допълнителни спестявания в различните отдели, включително за промяна в наемането на хора за 2020 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Спад в цените на световните пазари заради новия вариант на коронавируса

Инвеститорите се насочиха към активи, традиционно възприемани като сигурни – долара, йената и облигациите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Новината за нова опасна мутация на коронавируса очаквано се отрази на борсовите котировки по целия свят и доведе до спад в цените на световните пазари. Това бе илюстрирано още при отварянето на борсите в САЩ и тенденцията продължи в следващия половин час.

Dow Jones Industrial Average спада с над 900 пункта, или 2,56%, до 34 886,30 пункта, а технологичният показател Nasdaq изгуби 1,42% от стойността си и падна до 15620,19 пункта. Основният бенчмарк S&P 500 (SPX) падна с 1,8%. Силно засегнати бяха и цените на петрола.

В петък търговската сесия е по-кратка заради празниците около Деня на благодарността. Търговията ще приключи в 1 часа следобед източно време. Намаленото работно време вероятно също ще изостри колебанията в пазарните котировки.

Котировките на петрола се сринаха на лондонската борса ICE, като януарските фючърси на сорта Брент загубиха 5,59 на сто до 76,4 долара за барел към 13:21 ч българско време. Цената на този сорт е под 77 долара за барел за първи път от 30 септември 2021 година. Американският лек суров петрол поевтиня с 6,66 на сто до 73,17 долара за барел.

Инвеститорите се насочиха към активи, традиционно възприемани като сигурни – долара, йената и облигациите.

В обедната търговия на европейските фондови борси основните индекси се движат със средно 3 на сто надолу спрямо края на вчерашната сесия.

Новият вариант на коронавируса е засечен в ЮАР, Ботсуана, Хонг Конг и Израел, а появата ме накара някои правителства да наложат забрани за полети. През лятото вариантът „Делта“ на коронавируса изплаши потребителите и даде своя негативен отпечатък върху секторите на забавленията и туризма. Сега инвеститори и икономисти са притеснени, че новият вариант може да причини същото.
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Сделката за новия ни дом: Какво ни чака в дните преди нея (III)

Ето няколко конкретни съвети, които ще ви помогнат да се спасите от тревоги

публикувано

на

Виж цялата статия

Денят, в който купуваме новото си жилище, е един от най-щастливите в живота ни, но той е съпроводен и с много притеснения и тревоги около процедурите, които трябва да се изпълнят. За да ви спестим главоболията, в няколко поредни броя публикуваме практични съвети за това какви документи ще са ви нужни и какво трябва да направите по време на огледа на жилището.

Денят на сделката за жилище: Какво трябва да знаем Сделката за жилище: Как да се подготвим за големия ден (II)

В последната част от поредицата ви представяме действията, които се очакват от вас в дните преди сделката.

Две седмици преди големия ден

Изберете застрахователна компания и вземете решение за размера на покритието за застрахователната полица на собственика на вашия дом. Вашият кредитор ще изисква доказателство за застраховка.

Говорете с вашия кредитор, за да определите как вървят нещата по вашия заем и дали има нужда от допълнителна информация от вас.

Поискайте промяна на адреса в пощенската служба на САЩ, за да бъде препратена пощата ви до новия ви адрес. Можете лесно да промените адреса си онлайн. За обработката на промяната се изисква малка такса и ще ви трябват кредитна или дебитна карта и валиден имейл адрес. В някои щати тази услуга е дори безплатна.

Една седмица преди сделката

Прехвърлете всичките си домашни си услуги на новия си адрес. Свържете се с вашите доставчици на кабелни и интернет услуги и услугите за захранване, вода и боклук, ако е приложимо, за да прехвърлите или прекратите услугите.

Свържете се с кредитора си, за да потвърдите, че датата на приключване върви по график.

Поискайте сертифицираните средства, от които се нуждаете. Някои фондове, като акции или заеми за собствен капитал, могат да отнемат до три дни, за да се изчистят.

Потвърдете чрез кредитора си, че са получили необходимите документи от застрахователния агент на собственика на дома ви.

Три дни преди затваряне

Уверете се, че всички ремонти, които сте изискали от продавача по време на проверката, са приключили. Добра идея е да се снабдите с документация, която доказва, че е извършен ремонт.

Кредиторът ви е длъжен да ви предостави „Closing Disclosure“ формуляр с вашите заключителни финансови изчисления, както и крайните условия на вашия заем, включително окончателните разходи три дни преди деня на сделката. Не забравяйте да го прегледате в детайли, за да се уверите, че е точно и че разбирате цифрите. Ако имате някакви въпроси, говорете с кредитора си.

 Ден преди деня на сделката

Направете последен оглед на вашия дом, за да се убедите, че домът е в същото състояние, както когато е обявен за продажба.

Големият ден

Не забравяйте документа за самоличност със снимка за всяко лице от ипотеката. Вземете вашите сертифицирани средства. Носете и допълнително необходима документация.

Процесът през очите на продавача

Веднага след приемане на договора за покупка продавачът трябва да работи с агента си, за да направи така, че да не саботира по един или друг начин процеса, а това включва да се извършат всички ремонти, предвидени в договора за покупка и съгласувани и одобрени предварително от двете страни.

Трябва да предоставите ключове, кодове и всичко останало, необходимо за достъп до дома ви по време на огледа и след деня на сделката.

Ще е нужно и да планирате преместването си, както и изключване на всички домашни услуги като кабелни и интернет услуги и услугите за захранване, вода и боклук, и др.

Планирайте преместването на новопристигащата поща на новия си адрес.

Продавачът трябва да предостави всичката възможна информация за дома си на новия собственик (касови бележки, информация за гаранция, ръководства за домакински уреди, информация с контакт за поправки, ако е ползвал такива, и да опише датите на услугите, които са правени някога).

В деня на сделката той трябва да се увери, че домът е чист и всички лични вещи са премахнати. Трябва да провери шкафовете, килерите и други кътчета за забравени предмети.

Накрая заключете къщата и предоставете всички налични ключове на новия собственик.

В заключение

Разбираемо е, че в деня от придобиването на дългоочаквания за вас дом може да бъде прекалено емоционален и напрегнат, но ние сме тук, за да сме сигурни, че нашите клиенти са в добри ръце и че всичко върви възможно най-гладко.


„Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Молбите за обезщетения за безработица в САЩ достигнаха 52-годишно дъно

Равнището на безработица в страната спадна до 4,6%

публикувано

на

Виж цялата статия

Заявленията за обезщетения за безработица в Съединените щати са намалели до 199 000 миналата седмица, достигайки най-ниското си ниво от 1969г. насам. Броят на молбите е далеч под очакваните от икономистите 260 000.

Исковете са под 200 000 за първи път от началото на пандемията, което показва, че икономиката се възстановява от рецесията, коментира Марк Хамрик, старши икономически анализатор в Bankrate.

Почти всички компании се борят да намерят работници, като дори увеличават заплатите на настоящите си служители в опит да ги задържат.

Въпреки че все още липсват около 4 милиона работни места в сравнение с преди панедмията, през октомври бяха добавени нови 531 000 работни позиции.

Равнището на безработица спадна до 4,6% от 4,8 процента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА