Открийте ни и в

СВЯТ

Илон Мъск: До 2050 г. всеки дом ще има хуманоиден робот

Той вярва, че роботът първо ще изпълнява опасни и скучни задачи, които човекът не иска да прави

публикувано

на

Американският милиардер, бизнесмен и визионер Илон Мъск твърди, че до 2050 г. вероятно във всеки дом ще има хуманоиден робот. Мъск каза в скорошно интервю, че неговата компания Tesla разработва технология за самоуправление и прехвърля работата си към роботиката.

Той също така каза, че повечето домове ще имат хуманоиден робот в недалечно бъдеще. Той посочи напредъка в технологиите за изкуствен интелект като условие за това.

„Докато разглеждаме въпроса за технологията за изкуствен интелект за автомобили, които всъщност са роботи с колела, можем също да обобщим решенията за крачни роботи“, каза Мъск.

Той отбеляза факта, че компании като Boston Dynamics са показали своя потенциал в разработването на хуманоидни роботи, но също така каза, че все още не сме твърде близо до използването на технологията за изкуствен интелект за подпомагане на домакинствата.

Нещата, които в момента липсват, са достатъчно интелигентност, за да може роботът да се движи в реалния свят и да прави полезни неща без нужда от изрични инструкции. Това са неща, в които ние в Tesla сме много добри. Трябва да проектираме специализираните задвижващи механизми и сензори, необходими за хуманоидния робот. Хората все още не са наясно с това, но това ще бъде по-важно от кола“, каза Мъск.

Той подчерта, че светът ще трябва да работи усилено, за да избегне антиутопичен сценарий, когато става въпрос за технологията за изкуствен интелект. Неговата компания Neuralink е създадена отчасти, за да „смекчи заплахата от AI технологията“.

Американският бизнесмен каза, че локализираният ROM чип, който няма възможност да се актуализира “по въздуха”, може да помогне за поддържане на сигурността, включително способността на робота да разпознава командата и да прекъсва текущите дейности, когато човек пожелае.

Мъск добави също, че трябва да има регулаторна агенция за технологиите за изкуствен интелект. Той вярва, че хуманоидният робот първо ще изпълнява опасни и скучни задачи, които човекът не иска да прави, а след това ще стане по-напреднал, което ще му позволи да се грижи за хората, да приготвя храна, да коси тревата и много други.

ММисля, че още тази година ще имаме интересен прототип. Можем да получим нещо полезно през следващата година, но шансовете са по-големи това да се случи след две години“, каза Мъск.

Той каза още, че цената за хуманоиден робот вероятно ще бъде по-ниска от цената на автомобил, въпреки че първоначално ще бъде висока.

„От година на година ще видим бързо нарастване на полезността на хуманоидните роботи, намаляване на разходите и увеличаване на производството“, добави Мъск.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено