Открийте ни и в

Здраве

Имат ли момичетата по-ниско самочувствие

Сибила Патси

публикувано

на

8 март даде повод не само за партита, но и за събитие, посветено на “силата на българката”. От Малко българско училище в Чикаго смятат, че децата от средните и гимназиалните класове имат нужда от съвети за кариерно развитие и от българската среда, не само от американската. „Особено важно е също да се подпомогнат и нашите момичета“, каза Евелина Петров, координатор за контактите с общността в района на училището. „И понеже март е месецът на жените, решихме да организираме семинар, посветен на това как младите момичета да преследват мечтите си и да работят това, което искат, а защо не и нещо, за което не са и мечтали, но то е престижно и интересно“, допълни тя.

Ниска самоувереност при момичетата

От Малко българско училище са напипали един проблем, за който не се говори много често, а именно факта, че момичетата между 8 и 14 години имат значително по-ниско ниво на самоувереност от връстниците си от другия пол. В изследване на Кати Кей и Клеър Шипман, цитирано от „Ню Йорк таймс“, е установено, че разликата по този показател е 30%, което е притеснително. Освен това всеки три от четири ученички в същата възрастова група имат постоянни страхове за това, че ще се провалят.
Този проблем не се забелязва от обществото, защото много често момичетата се представят по-добре академично от момчетата, имат по-добри оценки и вземат повече участия в клас. Така техният успех в учението се свързва погрешно с представата за наличие на високо самочувствие.

„Силата на българката“

За да вдъхнат увереност у българските момичета, в Чикаго чрез своя личен пример за семинара в Малко българско училище дойдоха 13 изявени наши сънароднички, които да говорят по темата „Силата на българката“. Сред познатите на нашата общественост жени бяха Людмила Тасева, консул в ГК-Чикаго, Теодора Ботева, търговски аташе, Гергана Тодорова, аграрен специалист и понастоящем агент за недвижими имоти, Марчела Челебиева, собственичка на туристическа агенция и лицензиран преводач, Наталия Стоянова, завършила право и сегашен консултант по безопасността в транспортната индустрия, както и Елена Хотинова, която работи в отдела за връзки с обществеността към общината на Чикаго.
Други участнички в панела бяха Лили Незирова – лекар, Силвия Иванова – зъболекар, Габриела Димова – начален педагог и модел, Айсун Ферад – студент по фармация, Елена С. Иванова – завършила компютърни науки и настоящ студент в подобна специалност. Със съвети се включиха и организаторките на семинара от Малко българско училище Евелина Петров – с опит в сферата на маркетинга, Жанета Ликов – графичен дизайнер, и Петя Гуереро – машинен инженер.
Всички дами акцентираха на това, че е много важно момичетата в публиката да изберат възможно най-рано какви искат да станат и да работят упорито по завършване на средното и висшето си образование. „Макар че дипломата не прави човека, а обратното, образованието ще ви помогне неимоверно“, каза Гергана Тодорова.

Друго всеобщо послание беше за поставяне на приоритети от най-ранна възраст. Тук Лили Незирова се обърна към гостите в залата с въпрос от приказката за камъните и пясъка. „Ако имате един буркан и в него трябва да сложите три големи камъка, пет по-малки такива и пясък, в какъв ред ще ги поставите вътре?“, попита тя. Децата първо се затрудниха, но после отговориха правилно, че първо трябва да се сложат големите камъни или големите приоритети, после по-малките камъни или по-малките неща, а накрая пясъкът или съвсем незначителните неща. „За мен трите най-големи неща в живота са здравето, семейството и кариерата“, сподели още Незирова.

Не липсваха и примери и съвети, че е възможно ученичките да успеят дори без да знаят какво точно искат да работят и да следват само вътрешното си чувство. Всички се съгласиха, че образованието в Америка е много скъпо, но посочиха начини за финансова подкрепа, включително и завършването на класове за напреднали още от гимназията, посещението на двугодишни колежи и търсене на стипендии. Теодора Ботева и Людмила Тасева напомниха на присъстващите да не отхвърлят възможността за образование в България и Европа.

„Беше ми полезно да науча малко повече за кандидатстването в университет в Америка“, каза след беседата 14-годишната Бояна, която е дошла в Америка преди малко повече от година. „От България имах идея да следвам моден дизайн, но сега, като виждам толкова различни възможности, съм малко разколебана. Все пак ми помогна да чуя как тези жени са следвали мечтите си и как това понякога е трудно или скъпо, но че невинаги мечтите са най-доброто нещо за нас“, допълни още тийнейджърката.

В бъдеще от Малко българско училище имат амбицията да създадат цяла менторска програма, която да включва всички българчета от Чикаго.

 

сн. Щерион Щерионов

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Освен белия дроб: COVID-19 поразява и мозъка

Около 40 % от заболелите имат занижено ниво на съзнание – тревожност, депресия”

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Oсвен белия дроб, COVID-19 уврежда и мозъка, и периферната нервна система. Това заяви пред Нова Телевизия началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски проф. Васил Каракостов.

По думите му вирусът стига до мозъка по няколко начина.

„Доказано е, че мозъкът се инфектира директно чрез обонятелните нерви – през лигавицата на окото и на храносмилателната система. COVID-19 има директен път по хода на нервите, по хода на техните обвивки и стига до сърцевината на центровете в мозъка”, обясни специалистът. По думите му към момента няма доказателства, че COVID-19 предизвиква туморни процеси или води до образуване на аневризми.

„Ако имате тумор на мозъка, коронавирусът няма да го активизира. COVID-19 сам по себе си не въздейства върху съществуващите заболявания, така че да ги възобнови или катализира. Той просто въздейства върху целия мозък и тъй като всичко в мозъка е като в един компютър – затворено в една кутия, няма възможност за реакция”, каза още проф. Каракостов. Той обясни, че вирусът, прониквайки в мозъка засяга предимно базисните ядра, които командват – това са центровете на дишането и на сърдечната дейност.

„Това е причината болни с тежка дихателна недостатъчност, но не толкова увреден бял дроб, да завършват фатално. Центровете на дишането не дават достатъчно импулси и нещата свършват. Вирусът въздейства на мозъка по доста нещадящ микромеханизъм, като уврежда невроните, микросъдовете,така че в крайна сметка се стига до тежки увреждания, без да има големи хардуерни увреждания”, обясни още проф. Васил Каракостов.

Д-р Мария Дамянова, която е невропсихолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски от своя страна обясни, че около 40 % от заболелите имат занижено ниво на съзнание – тревожност, депресия”. Тя е преболедувала вече COVID-19, a докато е била болна, е проследила внимателно проявите му в психиката. „Моите наблюдения са, че голям кръг от психичните и когнитивните функции са нарушени – вербалната работна памет, епизоди на дезориентация, занижени нива на внимание, на концентрация”, поясни доц. Дамянова и добави, че вирусът може да отключи много страхове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Слънцето и витамин D са враг на пролетната умора

Съществуват природни методи, които лесно и бързо облекчават състоянието

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Пролетта е прекрасен сезон – красив, ароматен, цветен. Природата се пробужда, температурите се повишават, растенията разцъфват. И цветът по дърветата разнася ухания на чистота и свежест, зеленото е по-наситено, а поникналите жълтурчета разпръскат слънчеви лъчи в топла настойчивост.

И въпреки това пролетта е наситена с противоречия. Усещанията, които носи, преминават през див възторг и вдъхновение до крайно изтощение и умора. Като че ли красотата около нас изисква нашето добро настроение, а ние не можем да отговорим на очакванията й. И уж настроението ни се повишава, уж толкова дълго сме чакали слънцето, а се чувстваме уморени и нямаме сила.

Това състояние е напълно нормално и се обяснява с т.нар. пролетна умора. На организма му е необходимо време, за да се адаптира към преходния сезон.

Но няма място за притеснение. Съществуват природни методи, които лесно и бързо могат да облекчат състоянието. Те са близо до нас и ни носят

повишаване на жизнеността

 енергията и доброто настроение.

Важното е да не задържаме в себе си отрицателни емоции и да се опитаме да осъзнаем станалото, съветват специалистите. Разговорите с близки хора повишават нивата на ендорфините и на окситоцина – хормоните, които ни карат да се чувстваме по-добре.

Друга прекрасна възможност да я преборите е да спортувате повече и да правите дълги разходки на слънце. Със завръщането на така жадуваното слънце, под влияние на ултравиолетовите лъчи, започва производството на витамин D. След като премине през кожата и през черния дроб и бъбреците, той се превръща в активно вещество и може да бъде усвоен и използван от организма.

Освен че витамин D осигурява преминаването на калция от червата в костите и по този начин дава стабилността на скелета, неговият дефицит

 се свързва с депресивни състояния

 отслабена имунна система и повишено чувство на умора и раздразнителност.

Пресните плодове и зеленчуци са изпитани антидепресанти. Хранете се здравословно. Храни с доказано успокояващо действие при стрес са зелето, карфиолът, гъбите, овесът, целината, лукът, чесънът, бананите, авокадото, ядки и мед.

Здравословното хранене ще ви помогне да се преборите със стреса успешно. Пийте много вода. Обърнете внимание на баланса на хранителните вещества. Организмът ви има нужда от здравословни мазнини, белтъчини и въглехидрати, набавете си нужните витамини и микроелементи, с които да подсилите съпротивителните му сили и да възвърнете тонуса си.

 Наспивайте се добре

 Сънят е важен, както за физическото, така и за психичното състояние на организма. По време на сън мускулите и важни части от мозъка си почиват, докато други трупат енергия. Тогава се извършват и много важни за правилното функциониране на организма регенеративни и хормонални процеси. При безсъние можете да се доверите на чая от маточина.

Много често пролетната умора се свързва със спад в имунната система. Най-важен за тонуса е витамин С – той стимулира имунната система, преборва умората, повишава работоспособността. Чайовете от ехинацея предпазват организма при инфекции на дихателната система, стимулират имунитета, като засилват собствените сили на организма срещу грип и настинка.

Научете се да релаксирате

Дали това ще бъде любима музика, книга, танци, хоби, няма значение. Намерете своето местенце, своя отдушник и своя генератор на спокойствие и добро настроение. Прекарвайте повече време на открито и сред природа, за да можете да се насладите на чистия въздух и да подкрепите тялото си с витамин D и почивка на очите, тялото и ума от синята светлина на екраните.

Опитайте се да намалите прекараното време на телефона и пред компютъра, което не е свързано с работа. Използвайте времето, за да изчистите дома си от стари и ненужни вещи.

Позволете пролетното обновление да настъпи и у вас самите. Излезте в градината или на терасата – посадете цветя, заровете ръцете си в земята и дайте живот на зрънцата и на собствените си надежди и въжделения. Дайте възможност на новото, здравото, вдъхновяващото да покълне и цъфне и у вас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Разлики в смъртността от коронавирус може да се дължат на слънчевата светлина

Други скорошни открития придават тежест на теорията, че времето, прекарано на открито, намалява вероятността от заболяване от COVID-19.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Данни от силно засегнати страни като Великобритания, Италия и САЩ предполагат, че по-слънчевите райони „са свързани с по-малко смъртни случаи от Ковид-19“, предаде ДПА. Изследването на специалисти от Единбургския университет, публикувано в сп. „British Journal of Dermatology“, показва, че „по-високата експозиция на ултравиолетово излъчване А (UVA) е свързана с по-ниска смъртност от COVID-19“.

Екипът сравнява смъртните случаи, свързани със заболяването в САЩ от януари до април 2020 г., с нивата на ултравиолетово излъчване за почти 2500 американски окръга, преди да повтори методологията за Великобритания и Италия.

Трите страни отчитат едни от най-високите в света проценти на смъртни случаи, свързани с пандемията, както на глава от населението, така и абсолютни, въпреки значителното им намаляване през летните месеци.
Повечето страни в Азия и Африка съобщават за относително малко смъртни случаи на глава от населението през цялата пандемия.

Рекордeн брой заразени с коронавирус през последното денонощие в Турция, расте и смъртността

„Връзката между смъртността от COVID-19, сезона и географската ширина е поразителна; тук предлагаме алтернативно обяснение на това явление“, казва съавторът на проучването Крис Дибен.

Изследователите отбелязват, че са контролирали възможното въздействие на витамин D, който е масово цитиран като инхибитор на COVID-19. Той се нарича „слънчевият витамин“, тъй като човешкото тяло произвежда по-големи количества от него, когато кожата е изложена на слънце.

През януари е имало повишение на смъртността в Русия заради COVID-19

„Излагането на слънчева светлина може да намали смъртността от COVID-19 независимо от витамин D“, казва екипът.

Други скорошни открития придават тежест на теорията, че времето, прекарано на открито, намалява вероятността от заболяване от COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Безопасно ли е да летите на новия Boeing 737 MAX 8

Самолетната катастрофа с Boeing 737 MAX 8 в Етиопия причини смъртта на всички 157 души на борда. И докато тече...

Затвори