Открийте ни и в

България

Има задържани след погрома на къщата, в която беше убито дете в Мездра

Образувано е досъдебно производство за хулиганство и увреждане на чуждо имущество

публикувано

на

Сн.: Bulnews

Има задържани след погрома на къщата, в която беше убито дете в Мездра миналата седмица. Няколко други се издирват, съобщи bTV.

Образувано е досъдебно производство за хулиганство и увреждане на чуждо имущество. На място има засилено полицейско присъствие.

Ескалацията идва пет дни след инцидента. Близки на почерненото семейство са опитали да се саморазправят с другото семейство. Обърнати са два автомобила. Счупени са и прозорци на къщата.

По обяд, изненадващо за полицаите, които охраняват имота, около 50-60 души се струпват отпред.

Напрежението е туширано и с намесата на дядото на жертвата, който заяви, че не е бил в града в този момент. Но обясни поведението на близките си с недоволство от работата по разследването.

„По делото са направени съществени процесуални пропуски, жестоки, в първите часове, допуснато е обвиняемият да има телефон пет часа“, обясни дядото на жертвата Тома Томов, който е бивш депутат от БСП и лидер на „Рома“.

Заради убитото 8-годишно дете в Мездра: Жандармерия пази семействата от вендета

Реакцията на почернената фамилия идва часове, след като главният прокурор посети прокуратурата в Мездра по повод трагедията. Обвинител №1 е изразил увереност, че ще бъде проведено бързо и всеобхватно разследване за разкриване на истината.

„Съгласно плана, който е изготвен, пред адреса има постоянно полицейско присъствие, нашата цел е недопускане“ на нарушаване на обществения ред, особено с такава дързост“, посочи Янко Янколов, директор на ОД на МВР-Враца.

„Когато хората видят, че няма справедливост и няма нищо, ти не може да ги контролираш, изпуснах ги за половин час и се получи това нещо, върнах се и ги прибрах. Обаче по това дело, ако не излезе тежка осъдителна присъда, аз не знам какво ще се получи, това е фрапиращо безобразие“, допълни Тома Томов.

Бабата на починалото дете в Мездра: Лежеше на улицата по слипове и маратонки

Почерненото семейство настоява задържаният за смъртта на детето да получи обвинение за убийство. Към момента той е в ареста, повдигнато му е обвинение за съхранение на оръжие по неправилен начин, вследствие на което е произтекла смърт. Близките на загиналото дете искат още разследването да се поеме от Окръжна прокуратура-Враца, а не от районната в Мездра, както е сега.

От прокуратурата категорично отрекоха да прикриват факти и да се манипулира обществото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Прокуратурата разследва БНР заради нарушения за десетки милиони

Под прицел на държавното обвинение е бившето ръководство на националното радио

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сметната палата внесе в Народното събрание одитния доклад за БНР, който миналата година народните представители бяха й поръчали да изготви за периода 1 януари 2017 г. – 30 септември 2019 г. През този период генерален директор на БНР беше Александър Велев, който през септември 2019 г. бе сменен от Светослав Костов, на свой ред сменен през 2020 г. от Андон Балтаков.

Части от доклада са предадени и на прокуратурата, както и на Агенцията за държавна финансова инспекция, но тези части Сметната палата е премахнала от публикувания доклад.

От резюмето обаче се вижда, че палатата е разкрила нарушения на стойност от няколко милиона лева за проверявания период. Например за разходи в размер 1 761 646 лв. при одита не е получена „разумна увереност за законосъобразност и съответствие с правната рамка, поради липсата на надеждни и достатъчни писмени доказателства, че дейностите и активите, които са платени, са били действително необходими за дейността на БНР и са действително извършени“, пише в доклада.

СЕМ поиска шефът на БНР да преосмисли оставката си, колегите му го подкрепиха в исканията

„Разходите са извършени в нарушение на принципите, определени с правната рамка по Закона за публичните финанси, Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, Закона за радиото и телевизията и договорите за управление на органите за управление на БНР“, е отбелязано в доклада.

За други 14 112 748 лв. пише, че са незаконно усвоени от трансфера от централния бюджет. „Дейността по планиране, отчитане и усвояване на трансферите от централния бюджет е в съществено несъответствие с правната рамка по Закона за радиото и телевизията. Без законово основание са планирани и осъществени подготовка, създаване и разпространение на програми, в несъответствие с условията (над определената продължителност) по индивидуалните лицензии на БНР, издадени от СЕМ, които в относителен дял са между 12 и 15 на сто от общия годишен обем на програмата на БНР“, са отбелязали одиторите.

За 16 719 655 лв. одиторите са направили забележката, че „не е получена разумна увереност, че съответстващите им трансфери са усвоени законосъобразно“. Става въпрос за това, че радиото има норматив за час програма за осигуряване на дейностите по подготовка, създаване и разпространение на програми. Като радиопрограма са отчетени между 12 и 14 хил. часа годишно – общо за периода 39 912 часа, представляващи повторения на предавания или излъчени реклами. За тях трансферите по норматива са усвоени в пълен размер, независимо че не са извършени разходи за подготовката и създаването на повтаряните предавания и излъчваните реклами.

Има още множество по-дребни суми, за които Сметната палата пише, че не са отчетени правомерно или че са съмнителни.

От доклада обаче излиза, че тези суми не могат да се съберат механично и да се направи заключение, че с получената обща сума е ощетен бюджетът. Тъй като одиторите отбелязват едно по едно нарушенията и сумата, за която има съмнение, че е изразходвана неправомерно, но има вероятност за една и съща сума да са нарушавани различни правила.

Сметната палата обаче стига до заключението, че Системата за финансово управление и контрол в БНР е неадекватна и неефективна и дава 12 препоръки на настоящия директор, които той трябва да изпълни за 6 месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Евростат: Всеки трети българин живее на студено

В България все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Над 30 процента от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно, сочат данни на Евростат, публикувани в началото на годината.

Страната ни е на първо място в Евросъюза по дял на хората, които не успяват да покриват тези разходи. Средно за Европа процентът от насeлението, което не може да се отоплява е четири пъти по-малък – около 7 на сто.

На второ място след България в негативната класация се нарежда Литва. Почти 27 на сто от литовците не могат да си позволят нормално отопление.

Евростат: България е четвърта в ЕС по разходи за храна

Този проблем почти не съществува в Норвегия и Швейцария.

В България все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор. Това е и изискване на Брюксел към България.

„Много е трудно, защото всяко правителство, което реши да предприеме такива непопулярни мерки, ще се сблъска със социални протести. Същевременно ние от 2011 г. предупреждавахме, че цените на електроенергията се задържат изкуствено ниски с административни и политически мерки. Те трябва да се увеличат – това ще е непопулярна мярка, но тя трябва да бъде направена“, казва Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Страната ни е на челна позиция по дял на хората в Европа, които не успяват да се отопляват, въпреки енергийните помощи, които се отпускат.

През този отоплителен сезон са подпомогнати над 283 хиляди домакинства, като основно помощите са за твърдо гориво – предимно дърва и въглища.

Енергийното министерство вече години наред подготвя либерализацията на тока, която обаче така и не стигна до битовите потребители. От ведомството съобщиха, че процесът по освобождаване на цените за бита ще е плавен, за да се осигури спокойствие за клиентите, а защитата за уязвимите групи е от първостепенно значение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Надежда Нейнски: САЩ няма да си върнат лидерската роля, ако разделението не стихне

„Тези дни си мислех, че Тръмп е по-скоро следствие на един начин на мислене – на една философия, а не първопричината“, каза Нейнски

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

„Тези дни си мислех, че Тръмп е по-скоро следствие на един начин на мислене – на една философия, а не първопричината. Не е толкова лесно, колкото изглежда – ако всичко се сведе до това Тръмп да бъде импийчнат или дори да се запали неговото чучело на площада, вероятно наистина би било „хепи енд“.

Истината обаче е, че очевидно има голямо разделение в Америка и това е разделение между две житейски и политически философии“.

Така коментира политическите страсти в САЩ Надежда Нейнски – външен министър на България в периода 1997-2001 г., бивш евродепутат и посланик на България в Турция.

Арестуваха мъж с пистолет, 500 патрона и фалшив пропуск за инаугурацията на Байдън

В анализа си тя обърна внимание на целите, които си поставя екипът на Байдън – да възстанови моралната и лидерска роля на САЩ и подкрепата на съюзниците си.

„Той допълва – „Америка се завръща“. Байдън има предизвикателство и това е да успокои Америка – няма как да се върне лидерската и морална роля на САЩ, ако САЩ имат такова морално разделение, ако разприте не стихнат“, коментира Нейнски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Гласувано: Доналд Тръмп импийчнат официално за втори път (ВИДЕО, СНИМКИ)

Обвинението срещу Тръмп е едно – подбуждане към въстание.

Затвори