Открийте ни и в

Канада

Имиграционната система на Канада забуксува заради пандемията

Властта обяснява проблема с намалените средства и обещава укрепването й от догодина

публикувано

на

Сн.: LA Presse

Имиграционната система на Канада се забави заради пандемията от коронавирус в страната.

Статистиките показват, че одобренията на заявления за имиграция са намалели с около три четвърти от началото на локдаун в Канада в сравнение с първите месеци на годината.

Ако спешно не бъдат направени промени в процесите, ще се натрупа изоставане, което няма да може да бъде наваксано години, предупреди депутатката неодемократ Джени Кван. Резултатът ще е, че много семействата няма да се съберат и в Канада няма да идват нови работници.

И още повече – това

ще компрометира сериозно плана

на либералното правителство да приеме 401 000 нови жители на страната през следващата година, допълни Кван.

Данните бяха представени пред Камарата на общините в отговор на въпрос на неодемократите.

Цифрите показват, че от януари до 15 март 81 963 души са получили одобрение на молбите им за постоянно или временно жителство в Канада.

От 16 март до 31 август, двойно по-дълъг период, броят им пада до 38 652.

Паралелно с това, броят на позволеното удължаване на престоя за хора с разрешителни расте значително.

От януари до 15 март 20 080 разрешения за престой заради образование са били удължени, а в следващите месеци броят им е скочил до 111 595. Удължаването на разрешителните за работа и на временните визи също се увеличават.

Фактът, че толкова голям брой удължавания са одобрени, докато се въвеждат нови изисквания, изисква специално внимание, каза Кван.

„Призовавам министъра и министерството да въведат частична COVID мярка, която ще позволи удължавания без никакви допълнителни изисквания за искащата страна“, призова депутатката.

Ако правителството направи тези удължавания автоматични, служителите в министерството ще имат

повече време за новите молби

и ще избегнат риска от забавяне на процеса, възстановяването на който може да отнеме години, обясни още г-жа Кван.

Данните потвърждават това забавяне. През януари министерството е описало 405 375 случая, а в края на август броят им е 439 526.

Семействата са сред най-тежко засегнатите, защото молбите им не могат да бъдат подадени онлайн. Статистиката показва, че само 163 заявления за подкрепа на член на семейство са били подадени от 15 март до края на август. Според депутатката това означава, че случаите стоят в пощенските станции и няма служители, които да ги придвижат.

Министърът на имиграцията Марко Мендисино отвърна, че в началото на пандемията средствата за персонал в министерството

са били намалени с 38%

По-голямата част от правителствените действия са били стопирани, тъй като служителите са били помолени да си останат по домовете, а консулските служби в страната били временно затворени.

Министърът обясни и че до края на септември капацитетът се е върнал на 90 процента, включително и чрез служителите, които все още работят дистанционно.

Обявявайки имиграционния план на правителството за догодина, министър Марко Мендисино обяви, че се работи за укрепване на системата.

„Ускоряваме производството, въвеждаме допълнителни мерки, оптимизираме технологията, залагаме повече на цифровите технологии“, обяви той на 30 октомври. Министърът обеща и гъвкави процеси, които да са в помощ на хората, които искат да пристигнат в Канада.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Тийнейджър почина от COVID-19 в Онтарио

Той е бил сирийски бежанец и е работел в дом за възрастни хора

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Mohamad Fakih/СВС

Тийнейджър от Онтарио, който е работил като чистач в дом за дългосрочни грижи и е починал след диагностициране с COVID-19, е сирийски бежанец, който се е преместил в Канада със семейството си през 2016 г., съобщи главният изпълнителен директор на Paramount Fine Foods Мохамад Факих.

Ясин Дабе, 19-годишен, от Лондон, Онтарио, работил в Middlesex Terrace, дом за дългосрочни грижи в близкия Делауеър, Онт.

„Семейството имаше четири момчета и една дъщеря, а сега са загубили Ясин“, каза Факих, филантроп и бизнесмен, който разговаря с бащата на Ясин, за да му изкаже съболезнования.

„Той каза, че Ясин искал да учи, да направи нещо повече за живота си и се присъединил към тази компания, която извършва почистването на LTC“, обясни той.

Има 150 случая – 78 служители и 72 жители – свързани с огнище в дома, съобщи здравното звено на Middlesex-London в имейл на CBC News в неделя.

Здравното звено също така каза, че един член на персонала и 14 жители са починали във връзка с огнището.

В интервю за CBC News в събота д-р Алекс Съмърс, сътрудник на здравното звено на Middlesex-London, каза, че тийнейджърът е най-младият човек, починал от коронавируса в региона.

„Със сигурност е много тъжен ден и напомняне за това как може да се почувства въздействието на тази пандемия“, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Гимназистите в Квебек се върнаха в клас

Децата носеха маски и бяха на дистанция, но въпреки това те бяха щастливи, че могат да се видят на живо

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В понеделник гимназистите в Квебек се върнаха в класните стаи. След около месец, прекаран вкъщи, те бяха ентусиазирани, че отново ще учат в клас. Децата носеха маски и бяха на дистанция, но въпреки това те бяха щастливи, че могат да се видят на живо, написаха канадските медии.

Директорите са сформирали малки екипи, които сутрин обикалят класните стаи, раздават маски и припомнят на децата да си ги сложат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Канадка засне въоръжена с нож катерица в двора си (ВИДЕО)

От боравенето си с ножа животното не е получило наранявания

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Скрийншот

Жителка на канадския град Торонто успя да заснеме в двора си катерица, която държи в предните си лапички нож, съобщава агенция ЮПИ.

Андреа Даймънд, която живее района Роуздейл, твърди, че катериците са много чести гостенки в нейния двор. Но това, което наблюдавала последния път, направо я оставило без думи. Поредната й гостенка-рунтавелка се оказала въоръжена с нож.
Андреа пусна видеото в Twitter с придружаващ тест:

„Вече май трябва да свикваме и катериците да се въоръжават с ножове!“

Жената допълва, че животинчето погризало за известно време дръжката, след което захвърлило хладното оръжие. Но по-късно катерицата се върнала и отново погризала малко от дръжката.

От боравенето си с ножа тя не била получила наранявания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Докато Тръмп живее в илюзии, Байдън започва промяната

Байдън продължава да показва хладнокръвие въпреки продължаващите комични опити на Тръмп и неговия „юридически“ екип от полуидиоти да опитват да...

Затвори