Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните започват операция по депортации в 10 града в неделя

публикувано

на

Имиграционните власти планират да започнат в неделя операция срещу семейства, които имат решения за депортация, казват източници от службата.

Акциите ще се проведат в 10 града на страната, а на прицел са около 2,000 имигранти, които са за депортация.

На прицел са имигранти в Атланта, Балтимор, Чикаго, Денвър, Хюстън, Лос Анджелис, Маями, Ню Орлеанс, Ню Йорк и Сан Франциско.

Информацията за предстоящата операция идва само четири дни след като в туит Доналд Тръмп обяви, че скоро ще бъдат депортирани “милиони” имигранти без статут, които живеят в САЩ.

Служители на имиграционната служба обаче казаха, че “милиони” е силно преувеличена.

Според CNN временно и.д. министър на националната сигурност Кевин Макаленън имал възражения за някои елементи на операцията.

Временно и.д. шеф на ICE Марк Морган потвърди пред АВС News операцията, но каза, че целта й не е да всява страх у имигрантите. “Тук става въпрос за спазването на закона и интегритета на системата”, заяви Морган.

Пред репортери в сряда той каза, че агенцията “ще прилага закона към всички демографски групи, които са тук незаконно”.

Морган подтикна семействата, които живеят в САЩ без статут да се предадат доброволно на властите. “Не искам да изпращам агенти на ICE на техните места на работа. Не искам да пращам агенти на ICE в техните домове. Не искам да трябва да ги откриваме и арестуваме в техните общности и градове”, каза Морган.

През последните години броят на депортациите намаля, защото властите са останали без място където да държат задържаните преди да бъдат изведени от страната.

Леглата са заети от увеличения приток на имигранти, които идват през южната граница.

Най-много депортации имаше по времето на Барак Обама когато пикът им стигна 400 хиляди на година, но през последните няколко години цифрата е около 230-250 хиляди, сочат статистиките на ICE.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Издаването на паспорт поскъпва с $20

Новите такси ще варират според възрастта на притежателите им

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Таксите за издаване на международни паспорти поскъпват от следващата седмица.

Държавният департамент обяви в понеделник, че ще увеличи цените за издаване на паспорти с $20 за всички граждани от 27 декември.

Новите такси ще варират според възрастта на притежателите им:

Пътниците на и над 16 години, които кандидатстват за първи път за международен паспорт ще трябва да платят $165 такси вместо досегашните $145.

За подновяване на изтичащ документ в същата възрастова група, цената на услугата ще бъде $130 вместо $110.

Издаването на международен паспорт за деца под 16 г. ще струва $135 вместо досегашните $115 от следващата седмица.

Според Държавния департамент „увеличената такса е необходима, за да гарантираме, че ще продължим да произвеждаме един от най-сигурните документи за пътуване и самоличност в света“.

Пътуващите също имат възможност да платят $60 за бърза поръчка и $17,56 за доставка от един до два дни.

Осигуряването на паспорт е предизвикателство за пътуващите през последните месеци, като времето за доставка с обикновена поръчка нарасна до 18 седмици поради голямото търсене на пътувания, недостиг на персонал и закъснения в Пощенската служба на САЩ.

Оттогава времето за обработка спадна от осем до 11 седмици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни Канада

Британска Колумбия с програма за имиграция, но без оферта за работа

Ето и пълните условия за тази програма

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Имиграцията в провинция Британска Колумбия ще става без предварителна оферта за работа, но с диплома за висше образование. 

Кандидатстващите за виза с цел имиграция трябва да са завършили специалност „Наука“. Условията за кандидатстване са в категория „Имиграция“ – международна следдипломна квалификация.   

В категория Програмата за кандидатстване на провинция Британска Колумбия (BC PNP) се дава приоритет на тези, които са завършили магистърска или докторска степен по следните природни или здравни програми:

  • селско стопанство;
  • биологични и биомедицински науки;
  • Компютърни и информационни науки;
  • инженерство;
  • инженерни технологии;
  • здравни професии и свързани клинични науки;
  • математика и статистика;
  • опазване и изследване на природните ресурси;
  • физически науки.

В условията е посочено, че кандидатите ще трябва да подадат заявление до BC PNP.

Кандидатстващият ще трябва да се докаже, че иска да живее и работи в Британска Колумбия. Могат да се предоставят документи за предишно или настоящо пребиваване в провинцията, както и да се докаже, че кандидатът има роднини в Британска Колумбия. 

Канада с промени при подбора на квалифицирани мигранти от 2022 г.

Кандидатът може да предостави и описание за това къде би живял в провинцията или къде би работил, ако получи виза. 

Кандидатстващите по тази програма не е необходимо да имат профил във федералната система Express Entry.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Спад на българите, които взимат US гражданство

Броят им през последните години намалява, сочат данните на USCIS

публикувано

на

Виж цялата статия

Все по-малко българи получават американско гражданство през последните години. Това показват данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) от 2019-а до 2021 фискални години, показа справка на BG VOICE. Броят намалява особено през 2020 година, когато започна глобалната пандемия от коронавирус. Тенденциите от първите месеци на тази фискална година са сходни, става ясно от цифрите.

Според тях за първите шест месеца на 2021 година 837 българи са били натурализирани като американци. 360 от тях са взели гражданство през първите три месеца на фискалната 2021 г., а останалите 477 – през вторите три месеца, показва статистиката.

За сравнение за същия период през 2020 година 1067 са били сънародниците ни, които са

станали американски граждани

 537 през първото тримесечие и 530 през второто. Общият брой на българите, получили гражданство през миналата фискална година, е 1632-ма, става ясно от данните.

Още по-висок е бил този брой година по-рано – през фискалната 2019 година българите, получили гражданство в Щатите, са били 2194.

Намалял е и броят на българите, получили статут на постоянно пребиваващи в Съединените щати. През първите шест месеца на 2021 година техният брой е 426 – 189 през първото тримесечие и 237 през второто тримесечие. През първото полугодие на 2020 фискална година техният брой е бил 768, или с 342 повече от тази. Първите три месеца на миналата година статут са получили 426-ма, а през второто тримесечие – 342.

Общият брой на българите, получили статут на

постоянно пребиваващи в САЩ

 е бил 1061 през фискалната 2020 г., става ясно още от статистиката. Година по-рано, през фискалната 2019 година, броят им е бил 1700 души.

Спад и в интереса на българите и по отношение на зелените карти, отчетоха последните данни преди време. Според цифрите за последните три години кандидатите от България са намалели двойно – от 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020 година кандидатите са били 22 000.

Спечелилите зелена карта

 тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а 776 души са получили право за пребиваване в САЩ благодарение на лотарията.

Печелившите по програмата всяка година са по над 55 000 души, основно от страни, които са с по-ниско ниво на имиграция към САЩ, сред които и България.

Що се отнася до всички, получили американско гражданство през фискалната 2021 година, данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ показват ръст.

Около 808 000 души са получили американски паспорти до 30 септември тази година. За сравнение 625 000 са взели US гражданство миналата фискална година, показват статистическите данни на имиграционната агенция. Най-много от новите американци са от Мексико, Индия, Филипините, Куба и Китай. 85% от тях са получили гражданство след 5 г. законно пребиваване в страната, а 14% след най-малко 3 г. брак с американски гражданин.

 Увеличението на общия брой

 през 2021 г. е на фона на прокарваната от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън политика да се насърчават хората с документи за постоянно пребиваване да подават искане за американско гражданство. Въпреки това броят на получилите американско гражданство не е достигнал пика от времето на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп.

През 2019 г. Службата за гражданство и имиграция на САЩ регистрира 11-годишен връх – 843 593 души са получили американски паспорт.

През юли се появи информация, че правителството на Байдън планира да предприеме безпрецедентни усилия за насърчаване на законно пребиваващи имигранти в държавата да кандидатстват за американско гражданство.

Тази политика произлиза от един от първите укази на Байдън, с който поиска от федералните агенции да разработят „приветстващи

стратегии за насърчаване

 на интеграция, приобщаване и гражданство.“ Идеята е да се разработи и прилага общ подход от ведомствата, който да подпомогне хората, които имат право да кандидатстват за американско гражданство. Например, могат да бъдат организирани церемонии за получаване на гражданство в национални паркове, за да научат повече хора за този процес; партньорство с Пощенска служба на САЩ за разпространение на информация и ангажиране на Министерството на ветераните на САЩ и организации, свързани с ветераните, за откриване на начини за запознаване на членовете и ветераните по въпроса за получаване на гражданство.

В САЩ има 9 милиона души с документи за постоянно пребиваване, които могат да кандидатстват за гражданство.

През последното десетилетие повече от 7,3 милиона души са получили американско гражданство.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА