Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните увеличават бюрокрацията за издаване на документи

Сибила Патси

публикувано

на

Кен Кучинели

Шефът на имиграционната служба USCIS Кен Кучинели се хвали, че администрацията на Тръмп е увеличила бюрокрацията и така е направила по-трудно получаването на различни услуги за имигрантите.

От 2017 г. политиките на администрацията на Тръмп се фокусират върху ограничаването на одобренията за визи и зелени карти на имигранти, включително учени и инженери. Отказаните H-1B петиции са се увеличили значително – от 6% през 2015 г.на 32% през първото тримесечие на 2019 г. според Националната фондация за анализ на американската политика.

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

Забавяния се получават и заради увеличения брой на исканията за допълнителни доказателства (RFE – Request for Evidence), които пък достигнаха 60% през първото тримесечие на 2019 г. Процентът на приключените H-1B дела с искане за доказателства се е удвоил за периода 2016-2019 г.
Кен Кучинели, който е временно изпълняващ длъжността директор на Агенцията за гражданство и имиграция описва положително въведената бюрокрация пред бизнесите и

изпълнението на поставената мисия за ограничаване на имиграцията

„В съответствие с призива на президента Тръмп за засилено проверяване, USCIS играе ключова роля за защитата на имиграционната система на нашата страна и гарантира, че само тези, които отговарят на условията, ще получават документи“, се казва ощe в съобщението.
„Всички служители на USCIS са насочили своите усилия за

откриване и възпиране на имиграционните измами,

използвайки различни процеси за проверка, за да потвърди идентичността на кандидата и дали да получи одобрение. Агенцията също така извършва посещения на място, интервюира кандидати и иска допълнителни доказателства, ако се налага“, се казва още в комюникето.

Много компании прибягват до съдебни дела във федерални съдилища срещу USCIS, за да получат одобрения за служители, които са определили като ценни, което ги вкарва в излишни разходи.

Имиграционните влизат по транспортните компании в предградията на Чикаго

Брита Гленън, асистент в бизнес катедрата в Университета в Пенсилвания, е установила, че правителствените ограничения, макар и аплодирани от изпълняващия длъжността директор на USCIS, не са положителни за бъдещето на Америка. Гленън констатира, че визовите ограничения за кандидати с изявени качества водят до изтичането на работни места извън САЩ и до по-малко иновации вътре в страната.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Точка за Тръмп – превез за прекратяване на ДАКА във Върховния съд

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Голямо мнозинство от Върховния съд позволи на администрацията на Доналд Тръмп да последва своя план за закриване на програмата ДАКА (DACA). Това е федералната програма, която позволи на близо 800 000 млади хора, известни като „мечтатели“, да избегнат депортирането си и да останат в САЩ.

Програмата за даване на временен статут на малолетни имигранти, доведени в САЩ от родителите им, бе създадена по времето на мандата на президента Барак Обама. През 2017-та година обаче, администрацията на Тръмп обяви решението за поетапно й премахване. В отговор бяха подадени няколко съдебни дела, и най-накрая въпросът стигна до Върховния съд. Първите заседания с изслушвания на двете страни ще започнаха във вторник, а крайното решение се очаква да бъде взето през първата половина на 2020.

Битка за програмата DACA във Върховния съд

Във вторник стотици привърженици на ДАКА се събраха пред съда, докато съдиите изслушваха аргументите за прекратяване или оставяне на програмата. Мнозинството от магистратите обаче дадоха зелена светлина да се продължат стъпките по спирането на ДАКА. Според тях, още през 2017-а година е трябвало всичко да приключи. Това дава точка на администрацията на Тръмп, която настояваше за спирането на програмата.

Докато тя действа обаче, децата на имигрантите, които са били доведени в Америка от родителите им, могат да останат в страната. На всеки 2 години обаче ще трябва да подават документи за кандидатстване. Правилото се отнася само за младежите, пристигнали в САЩ до 2007-а година. И то при условие, че са били под 16-годишна възраст.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Спонсорирате някой за зелена карта? Внимавайте какви помощи взима

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: MGN

Администрацията на Тръмп прави всичко възможно правило, въведено преди 20 години, но неприлагано в цялата му строгост, да бъде използвано срещу имигрантите със зелени карти и тези, на които им предстои да вземат гражданство. Става дума за правилото public charge (хората на помощи), в което изрично се упоменава, че имиграционните ще отказват зелена карта и гражданство на имигранти, взимали държавни пари. Такива програми са ваучери за храна, жилищен наем и обяд в училищата, субсидии за образование и възстановяване при бедствия.

Към правилото за хората на помощи (public charge rule) на 23 май тази година президентът Тръмп издаде „Меморандум за изпълнение на правните задължения на спонсорите на чужденци“. В него пък се казва, че спонсорите на кандидати за зелени карти ще връщат пари на държавата, ако се установи, че искащите зелена карта са взимали помощи. С меморандума се отправя и призив към правителството да създаде процедура за подаване на

граждански искове срещу спонсори

които ще трябва да възстановяват средства.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Мотивът на президентската администрация – 58% от всички домакинства, издържани от имигранти, използват поне една програма за социално подпомагане и с това натоварват държавния бюджет. САЩ отпускат зелени карти на приблизително 1 милион чужденци всяка година. Миналата година за гражданство са били одобрени 757 000 петиции. Критици на новата мярка обаче вадят и друга статистика – 1 от 7 възрастни в имигрантски семейства са предпочели да не участват в програми за обществени помощи през 2018 година поради страх, че ще застрашат бъдещия си статут, но наистина са били в нужда.

„Правилото за отказване на зелени карти и гражданство на имигранти, които са получавали помощи, не е ново. Не е нов и текстът за финансовите гаранции от страна на спонсорите за това, че ще са готови да връщат правителствени субсидии“, потвърждава и българският имиграционен адвокат от Чикаго София Знаймер. „Просто администрацията на Тръмп иска да се спазва всеки параграф, всяка буква, точка и запетайка от закона“, допълва тя.

Адвокат Знаймер казва, че когато се подава петиция за зелена карта за член от семейството, спонсорът подписва декларация, със силата на договор, че може финансово да подпомага кандидата (I-864 Affidavit of Support). „Освен тази декларация имиграционните органи взимат предвид и допълнителни фактори, които законът изброява, като възрастта на кандидата, образователния ценз, финансовото състояние, здравното състояние, семейния статус и други фактори. Хората от по-бедните страни трябва особено

да наблягат на своето образование

посочва още Знаймер.

Скоро ще отказват зелени карти, ако кандидатът е вземал помощи

Тя подчертава, че подписването на декларацията за финансово подпомагане на кандидата за зелена карта има силата на договор както между спонсора и кандидата, така и между спонсора и държавата. Това означава, че държавата може да изисква от спонсора да изплати обратно всички суми, които кандидатът е получил чрез помощи.

„Ако кандидатът за зелена карта и спонсорът не са от едно семейство, спонсорът отново декларира, че поема финансовото подпомагане на кандидата със същата форма (I-864 Affidavit of Support), но като ко-спонсор.

“Спонсорът, както и ко-спонсорът, имат отговорността да върнат пари от помощи, взети от държавата, както и задължението да издържат имигранта на ниво 125% от нивото на бедност, докато имигрантът: 1) не работи 10 години; 2) умре; 3) изостави зелената си карта; 4) стане гражданин на САЩ; или 5) съдия прекрати статуса на имигранта и имигрантът кандидатства за нов статут с нов спонсор. При спечелилите зелена карта от лотарията спонсорството е само в началото и спонсорите подписват форма I-134, която носи други отговорности за спонсора“, уточнява Знаймер.

5 федерални съдилища

блокираха въвеждането на правилото

 за хората на помощи, което трябваше да влезе в сила на 15 октомври, а заедно с него и меморандума за финансовите задължения на спонсорите на чужденците. Първи бяха Ню Йорк, Чикаго, Калифорния и Вашингтон. После към тях се присъедини и Кънектикът.

Филаделфия срещу имиграционните

„Има няколко съдебни дела от имигранти, особено бивши съпрузи срещу спонсори, в които имигрантите не работят или имат доход под 125% от нивото на бедност и съдят спонсорите да им плащат издръжка до 125% от нивото на бедност. Спонсорите не могат да задължат имигрантите да работят или да станат граждани и потенциалните задължения на спонсорите може да продължат с години. Доколкото знам, няма съд, в който самото правителство да е завело дело срещу спонсор за връщане на пари от помощи, получени от спонсорирания със зелена карта. Но само помислете, ако става дума за 500 долара, ресурсите по едно дело ще са в пъти по-големи, така че трябва първо да се урегулира механизмът за събирането на тези пари. Юридическата възможност съществува. Кога ще стане възможно фактически да се събират пари, все още не е ясно“, пояснява адвокатката.

София Знаймер припомня, че кандидатите за зелена карта нямат право на определени помощи през първите 5 години от пребиваването си в Америка. Такива са например временни помощи за нуждаещи се (TANF), пенсии за възрастни с ниски доходи (SSI), здравна застраховка за възрастни с ниски доходи (Medicaid).

Другото, което е свързано с правилото за имигрантите на помощи, е, че президентът Тръмп издаде прокламация, с която задължава имигрантите, влизащи в САЩ, да имат здравна застраховка в срок от 30 дни след влизането или авоари, с които да могат да покрият евентуални медицински разноски.

София Знаймер

„Ако имигранти със зелена карта излязат извън страната и пътуват по-малко от 6 месеца, се считат за специална категория имигранти и не подлежат за правилата за недопустимост в страната заради взимани помощи и задължителната здравна застраховка.

Ако обаче човек пътува извън САЩ и остане там повече от шест месеца,

на границата може да бъде обвинен в недопустимост

и изпратен на съд, за да се реши дали имигрантът е в тежест на данъкоплатците поради получените помощи (макар че е имал право на тях), или ако няма застраховка. Ако се реши, че ще бъде в тежест, имигрантът ще получи отказ да бъде допуснат в САЩ“, казва адвокат Знаймер.

Отказват US визи, ако не докажете, че ще имате здравна застраховка

„Да взимаш помощи не е срамно или незаконно. Въпросът е какви са последствията след това. За имигрантите ще се гледа дали са получавали помощи през последните 36 месеца. Ако имигрант е взимал помощи по-малко от 12 месеца, няма да се счита, че е бил в тежест на данъкоплатците. Ако получаваш два вида помощи, всеки ден се брои за два дни“, разяснява тя.

Важно е да се отбележи, че помощи, получавани от деца под 18 години, не се броят, когато се счита дали са недопустими. Но ако са получавали помощи, техните спонсори може да бъдат принудени да връщат пари на държавата.

„Моят съвет е да не се пътува за над 6 месеца продължително и всеки имигрант да има медицинска застраховка, да документира правилно финансовото си състояние и другите факти, свързани със статута му. Ако някой спонсор получи писмо да връща пари за помощи, дадени на спонсорирания, е добре да се направи консултация с адвокат“, казва Знаймер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

При Тръмп: Отказват една четвърт от работните визи

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: MGN

Имиграционната служба USCIS отказва одобряването на петиции за работни визи Н-1В с рекордни темпове в ерата на Тръмп. Това сочи анализ на данните за тази година на Националната Фондация за Американски политики (NFAP).

Цифрите сочат, че за първите девет месеца на 2019 година от USCIS са отказали молбите на 24% от кандидатите, което е многократно повече от предишни години – 6% през 2015 г. например. Между 2010 и 2015 г. отказите за първоначални Н-1В петиции не са надвишавали 8%, а сега са 3-4 пъти по-високи, се казва в анализа на данните.

Имиграционните увеличават бюрокрацията за издаване на документи

САЩ издават 65 хиляди Н-1В визи всяка година за хора с висока квалификация. Бизнесите се оплакват отдавна, че тази бройка е крайно недостатъчна за нуждите им. Заради високия брой кандидати всяка година се разиграва лотария за това кой от подалите документи ще се вмести в квотата от 65 хиляди.

Но сега е изключително трудно да се получи одобрение – не само за тези първоначални петиции, но и когато става въпрос за удължаване или промяна на работодател (тези петиции не се броят към квотата от 65,000). Отказите за тях са 12% за първите 9 месеца на т.г. За сравнение през 2015 г. в тази категория отказите са били 5% , а през 2017 г. – 5%.

Причините за този висок процент на откази е ясен – USCIS са променили критериите за одобряването на Н-1В визи, без да формулират нови ясни правила или без да има нов закон за тях, приет от Конгреса.
„Аз непрекъснато сверявам часовника си и с други адвокати и всички сме на мнение, че

има негласна политика тези петиции да бъдат одобрявани все по-трудно,

да се изпращат писма с искания за още доказателства. Процентът на одобренията е толкова снижен до минимум, че това носи много тревоги на кандидатстващите, много тревоги и за нас в офиса. Ние съпреживяваме историите на всеки“, казва имиграционният адвокат Кристина Крилчев, която има кантора в Лас Вегас.

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

По думите й петиции, които преди това са минавали по-лесно и са завършвали с одобрения за виза, зелена карта или други документи, сега биват отхвърляни – особено при работните визи за квалифицирани работници или такива с изключителни способности, както и за инвестиции.

Около 10% от петициите, изглежда, са отказани без искане за още документи и доказателства (т.нар. RFE), което ще рече, че работодателите са имали по-малка възможност да коригират грешки или да доуточнят случая, по който кандидатстват.

Имиграционните адвокати са категорични, че администрацията на Доналд Тръмп продължава да създава още ограничения за легалната имиграция и високвалифицирани служители в областта на компютърните технологии, науките, инженерните специалности и други дейности, изискващи поне бакалавърска степен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada