Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните ще депортират хора без статут по бърза процедура

В момента имиграционните обикновено арестуват имигранти и ги пускат да изчакат производството за депортиране.

публикувано

на

Сн.: архив

Службата по имиграцията и митнически контрол (ICE) са започнали да прилагат политика, която позволява на служителите да арестуват и депортират имигранти без легален статут, които са в САЩ по-малко от две години, по ускорена процедура.

Тази политика е част от усилията на администрацията на Тръмп да разшири бързото депортиране на имигранти без документи в САЩ, които не могат да докажат, че са били в страната без прекъсвания в продължение на две години.

В момента имиграционните обикновено арестуват имигранти и ги пускат да изчакат производството за депортиране. То включва изслушване пред имиграционен съдия – процес, който може да отнеме години.

Шефът на ICE се пенсионира в момент, когато Тръмп изостава в проучванията за изборите

От сега нататък агенцията по имиграция ще арестува и депортира имигранти без статут без да има изслушване пред имиграционен съдия. Бързите депортации бяха спрени с решение на съдия от федералния съд скоро след първото обявяване на тази политиката през 2019 г. Но през юни Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия отмени забраната, давайки възможност на агентите на ICE да използват бързи депортации в цялата страна.

Предишната политика позволяваше на длъжностни лица да използват бързите депортации само в райони на 100 мили от границата и за тези имигранти, които са били в страната до две седмици. На практика новата политика дава на служителите на ICE повече правомощия да определят кой може да бъде депортиран бързо, въпреки че не е ясно колко всъщност бърз ще бъде процесът.

Промяната ще позволи на администрацията на Тръмп да увеличи броя на депортациите, като същевременно се заобикаля съдебна система. Защитници на имигрантите заявиха, че това ще унищожи техните права за надлежен процес.

В имейл до служителите на ICE в петък, изпълняващият длъжността на агенцията Тони Фам заявява, че агентите трябва да завършат курс за обучение по политиката до 16 октомври, след което да започнат да използват новите правомощия за бързо депортиране на имигранти.

Имиграционните няма да могат да прилагат бързите депортации срещу хора, които могат да докажат, че са били в САЩ, преди политиката да влезе в сила за първи път през юли миналата година.

Служителите могат да решат да не използват бърза процедура в случаите, в които имигрант има проблеми с „умствената компетентност“, е единствен болногледач на американски гражданин или има законно постоянно пребиваващо в страната дете.

Имигрантите без документи, които твърдят, че се страхуват от преследване в родината си, ще бъдат насочени за първоначално интервю към служител за предоставяне на убежище.

Имигрантите без документи, които искат да докажат колко време са пребивавали в страната, могат да покажат банкови извлечения, договори за наем, училищни документи, документи за наемане на работа или други материали.

Президентските избори през ноември ще решат дали политиката ще продължи да се прилага. Малко вероятно е бившият вицепрезидент Джо Байдън да позволи на служителите на ICE да продължат да прилагат бързи депортации.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Новите мерки за пристигащите българи в Германия влизат в сила от днес

Вижте какви са изискванията за българите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България – София-град, Разград и Сливен. Затягането на мерките влиза в сила от днес, като част от превенцията срещу коронавируса, уточняват от Министерството на външните работи на Германия, цитирано от БГНЕС.

Трите области бяха добавени в „Списъка на рисковите“ от института „Робърт Кох“, в който вече присъстват и областите Благоевград и Търговище.

Германия с нови мерки срещу българи от три области

Тестът може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на територията на страната. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Властите уточняват, че карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков район“.

От МВнР припомнят, че всяка федерална провинция в Германия прилага правилото за карантината в съобразен с местните особености на разпространението на коронавируса вид. В тази връзка препоръчваме на гражданите да проверяват предварително актуалните специфични изисквания за съответната провинция към която пътуват. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с консулските ни служби в Германия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Европарламентът гласува да се върнат визите за американци

Призивът е свързан с това, че САЩ все още изискват визи за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Европейският парламент прие резолюция с 376 гласа „за“, 269 „против“ и 43 въздържали се, в която се отправя призив Европейската комисия да върне за срок от една година визите за граждани на САЩ. Призивът е свързан с това, че САЩ все още изискват визи за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Законодателството на ЕС предвижда, ако чужда държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца, след като е била официално уведомена за липса на реципрочност, ЕК да приеме решение за отмяна на безвизовия режим за нейните граждани за срок от 12 месеца. ЕП и Съветът на ЕС могат да възразят, се отбелязва в съобщение на парламента.

ЕК: Ако върнем визите за САЩ, Вашингтон ще възстанови визите за европейците

Въпросът беше поставен за пръв път през 2014 г. и крайният срок за предприемане на действия от ЕК изтече през 2016 година. ЕП поиска от комисията да спазва правилата в резолюция, приета през 2017 г. и останала без последствия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Не могат да открият родителите на 545 деца мигранти, разделени от Тръмп

Според изнесени данни две трети от тези родителите са били депортирани в Централна Америка без децата им

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Адвокати, натоварени от федерален съдия да намерят мигрантски семейства, разделени от администрацията на Доналд Тръм, обявиха, че все още не могат да открият родителите на 545 деца. Според данните им две трети от тези родители са били депортирани в Централна Америка без децата им.

Това съобщиха от Американския съюз за граждански свободи.

Над 400 деца на имигранти може все още да са в САЩ, а родителите им вече да са депортирани

Администрацията на Тръмп демонстрира политика на нулева толерантност през 2018 година, разделяйки деца мигранти от родителите им на южната граница на Америка. По-късно администрацията призна, че разделянето на мигрантските семейства е започнало още през 2017 година по пилотна програма по някои части на границата.

Съюзът за граждански свободи и работещи про-боно адвокатски кантори са натоварени да намерят членовете на разделените семейства по пилотна програма.

Изключително важно е да разберем възможно най-добре кой е отговорен за тази ужасяваща практика, но и да не се отклоняваме от факта, че стотици семейства все още са разделени“, каза Лий Джелърн, заместник директор по проекта за правата на имигрантите в Съюза за граждански свободи. „Има още толкова много работа, за да ги намерим“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, featured_CHI, ICE, без документи, бърза процедура, депортации, депортират, имигранти
Eто ги мъжете, планирали да отвлекат губернатора на Мичиган (СНИМКИ)

Тринадесет души, включително 7 от крайно-дясната гражданска милиция, известна като „Wolverine Watchmen“, са арестувани по подозрение, че са участвали в...

Затвори