Открийте ни и в

САЩ

Имиграционните ще проверяват и стажуващи чуждестранни студенти

публикувано

на

Имиграционните служби започват посещения в компании, работещи в областта на науката, технологиите и математиката, в които стажуват чуждестранни студенти. Те може да разпитват стажантите, както и мениджърите на компаниите. Тази стъпка е последната от серия мерки, предприети администрацията на президента Доналд Тръмп срещу компании, които наемат високоспециализирани професионалисти и студенти от други държави.

“Въпреки, че Имиграционните служби имат право да правят посещения, след като регулациите на стажантската програма STEM OPT бяха променени през май 2016, досега агенцията не беше предприемала никакви действия,” твърдят от адвокатската кантора Fragomen. “Проверките може да включват индивидуални интервюта с персонала на компанията, преглед и дискусия за националния обучителен план и неговото приложение, както и преглед на уменията на стажантите във връзка с програмата STEM, по която са наети. Службите също така може да изискат да прегледат работните места на стажантите.”

Съгласно поправките в STEM OPT от май 2016, Имиграционните служби могат да правят редица нови проверки на работата на чуждестранните студенти, които бяха невъзможни в миналото. Това включва запознаване с документи, за да се определи дали студент, нает по STEM OPT получава регламентираното заплащане. Правилото от 2016 г. гласи: “За да се избегне негативен удар върху американските работници, е необходимо условията на стажантската програма STEM да бъдат приложими с тези към американските работници.”

Друга област, която подлежи на проверка ще бъде създаването на легитимен обучителен план за студентите. “Правилото изисква всеки STEM OPT студент да подготви и изпълнява със своя работодател официален обучителен план, който определя целите на обучение и тренировка, както и план за постигане на тези цели,” пише в документа. “Стажантът по STEM OPT и неговият работодател трябва да работят заедно, за да финализират този план.”

Накратко, работодателите трябва да са добре подготвени със съдържанието на учебния план за STEM OPT стажантите. Те трябва да са готови във всеки един момент за проверки дали изпълняват ангажиментите, поети при наемане на студентите.

Освен това, през април 2018, Имиграционните служби забраниха чуждестранни стажанти да бъдат изпращани от своите работодатели на различно работно място. Според адвокати, поправката е направена без забележка или коментар, както се изисква по закон.

“Ако STEM OPT стажант бъде изпратен на различно работно място, работодателят трябва да бъде наясно, че може да бъде посетен от имиграционните,” се отбелязва в съобщение на Berry Appleman & Leiden. “Служителите от службите могат да искат да разговарят както с управителите, така и със самите стажанти.”

Посещението на място може да крие повече рискове за самите студенти, отколкото за работодателите. “Регулациите не предвиждат специфични наказания за нарушения на работодателите, но нарушенията създават риск за стажантите,” твърдят Berry Appleman & Leiden. “Формата I-983 изисква студентите да отбележат, че са запознати с това, че Департаментът по вътрешна сигурност  “може да откаже или прекрати стажантската програма STEM OPT за студенти, които бъдат определени от институцията като неангажирани с програмата съгласно закона.”

Последното проучване на Националната фондация за американска политика обаче заключава, “Няма доказателства, че чуждестранните студенти, участващи в стажантски програми намаляват възможностите за работа за американските граждани.” Въпреки това, администрацията изглежда ще наложи още ограничения за високообразовани чужди граждани, включително стажанти в научните области.

 

САЩ

Епстайн оставал завещание два дни преди да се самоубие

публикувано

на

от

Два дни преди самоубийството си финансистът Джефри Епстайн е подписал завещание, с което поверява цялото си имущество на тръст с неизвестни бенефициенти. Това съобщи “Ню Йорк пост”, като цитира юридически документи.

Според документи, регистрирани на американските Вирджински острови, Епстайн оставя активите си на стойност близо 577 милиона долара – включително два острова и други недвижими имоти, в ръцете на фонд, наречен “Тръст 1953”, твърди вестникът.

Шефът на затворите в САЩ си замина след самоубийството на Епстайн

Това е класически метод да се запази в тайна самоличността на облагодетелстваните, коментира адвокат, цитиран в изданието.

Ще попречи ли смъртта на Джефри Епстайн на истината?

В завещанието не е посочен по име нито един бенефициент. Назовани са единствено изпълнителите на тази последна воля, уточнява “Ню Йорк пост”.

Пазили Епстайн от самоубийство, снели обаче наблюдението му

Новината за завещанието обяснява и появилата се информация, че малко преди да се самоубие Епстай е бил посетен в затвора от мистериозна дама. Имаше предположения, че тя е била адвокат, въпреки че излегждала много млада.

Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп обеща: Няма да строя небостъргач в Гренландия

публикувано

на

от

СН: AP/БТА

Президентът Доналд Тръмп направи опит да превърне в шега желанието си да купи Гренландия от Дания, като обеща да не строи небостъргач на арктическия остров, съобщи Франс прес.

“Обещавам да не правя това в Гренландия”, написа бившият магнат на недвижими имоти в туит, придружен с фотомонтаж, на който неговият огромен хотел с позлатени прозорци в Лас Вегас се издига на фона на гренландски пейзаж.

Тръмп постна туита след като и датската министър-председателка Мете Фредериксен, и премиерът на Гренландия Ким Килсен заявиха, че автономната датска територия не е за продан.

В неделя американският президент потвърди интереса си към Гренландия. “Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно”, заяви той.

Островът, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания запазва контрол над външните отношения, отбраната и валутната политика.

Продължете по-нататък

САЩ

Шефът на затворите в САЩ си замина след самоубийството на Епстайн

публикувано

на

от

Американският министър на правосъдието Уилям Бар обяви, че и.д. директор на Федералното бюро на затворите Хю Хъруиз е отстранен от поста и назначен на друга длъжност.

По-рано Бар изрази тревога заради “сериозни нередности” в нюйоркския федерален затвор, където финансистът Джефри Епстaйн, обвинен в трафик на деца с цел сексуална експлоатация, беше открит мъртъв на 10 август. Миналата седмица аутопсия установи, че той се е самоубил.

Отстраниха директора на затвора, в който лежеше Джефри Епстайн

Министерството на правосъдието е подложено на политически натиск от Конгреса заради смъртта на Епстaйн, след като се надигна обществено възмущение, че затворническите власти не са могли да осигурят изправянето на финансиста пред съда.

Бар каза, че ще назначи Катлийн Хок Сойър на мястото на Хъруиз, който се премества на друга длъжност във ФБЗ. Сойър е оглавявала ФБЗ от 1992 до 2003 г.

В своето изявление, с което обяви тези ходове, Бар не спомена Епстaйн.

Там, където умират парите – по $6 млн. всеки ден

Назначаването на ръководител на ФБЗ не изисква утвърждаване от Сената.

 

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама