Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграцията при втори мандат на Тръмп – ограничава работните визи, затваря „градовете убежища“

Планира се децата на нелегалните да бъдат задържани за неопределен период от време

публикувано

на

Старшият съветник на Доналд Тръмп и архитект на суровата му анти-имиграционна политика Стивън Милър представи плановете на президента за имиграцията, които ще се реализират, ако той спечели изборите.

В 30-минутно телефонно интервю за NBC News Милър представи програмата, която се готви и е в ярък контраст с това, което предлага номинираният от демократите Джо Байдън.

Ново правило за H-1B: Намирането на работа - все по-трудно за имигрантите

Четирите основни приоритета на Тръмп са ограничаване на предоставянето на убежище в САЩ; затваряне на т.нар. „градове убежища“, които защитават мигрантите и си сътрудничат по-малко с федералните агенти, когато се касае за ;арести на имигранти без статут и депортации; забрана за пътуване и по-строги проверки за кандидатите за визи и по-строги изисквания за издаване на работи визи.

Целта според Милър е „по-голям подбор на хората, които ще идват в Америка“.

Някои от плановете за промени, ще изискват и ново законодателство, други могат да бъдат изпълнени само с укази на президента.

Министерството на вътрешната сигурност с нов начин да следи имигрантите - събира телефонни номера на пристигащите по летищата

Милър, който изпълнява двойна роля като съветник в Белия дом и в кампанията за преизбиране на Тръмп, подчерта, че говори за приоритетите за втория мандат само в качеството си на отговорник по кампанията.

Милър оглавява имиграционната политика, която критиците определят като жестока, расистка и противопоставяще се на американските ценности. Той се присмива на тези твърдения, настоявайки, че единственият му приоритет е да защити безопасността и заплатите на американците.Той е и

против издаването на още зелени карти и визи,

като смята, че това влияе на състоянието на пазара на труда в САЩ и ощетява американците.

Запитан дали би подкрепил възстановяването на противоречивата политика на „нулева толерантност“, довела до разделянето на семействата на мигранти, Милър каза, че администрацията на Тръмп е „100 процента ангажирана с политика на семейно единство“.

През изминалата година администрацията се опита да измени споразумението от Флорес, според което децата на имигрантите не могат да бъдат задържани над 20 дни. Ако Тръмп бъде преизбран, той планира това да става за неопределен период от време, докато цялото семейство не се изправи пред съда, който да реши съдбата им.

По времето на Тръмп безвъзмездните помощи за убежище рязко спаднаха. Милър иска да остане така. Той каза, че администрацията на Тръмп за втори мандат ще се стреми да разшири сделките за „споделяне на тежестта“ с Хондурас, Гватемала и Салвадор, които прекъсват пътищата към САЩ за търсещите убежище.

„Друг основен приоритет е разбиването на градовете убежища“, каза Милър. Администрацията ще настоява да се наказват жестоко градовете убежища, които отказват да предават на властите мигранти, както и такива, които са незаконно в САЩ. Тръмп планира да задължи тези „убежища“ да предават нелегалните на федералните власти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Властите в Канада възобновяват тестовете за гражданство след 8 месеца прекъсване

Тестът ще се проведе онлайн

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Департаментът по имиграция в Канада възобновява тестовете за гражданство, които бяха преустановени от осем месеца заради пандемията. Ще бъдат спазени всички предпазни мерки, за да се осигури правилната идентификация на тези, които правят тестовете онлайн.

Канадската служба за имиграция, бежанци и гражданство пуска днес нова виртуална платформа за тестове за гражданство. Първоначално малка група ще имат възможност да се явят – около 5 000 души, които са имали дати преди пандемията, а впоследствие са били отменени.

Службата заяви, че платформата ще бъде тествана през следващите няколко месеца и повече хора ще бъдат поканени да я използват – вероятно в началото на следващата година, след като докаже, че е надеждна.

Канада търси 1 милион имигранти

Преди да започнат теста, участниците ще бъдат помолени да потвърдят самоличността си, предоставяйки лична информация, ще трябва да си направят снимка с документите за самоличност, преди тестът да започне. Системата ще прави снимки на участниците по време на теста.

Форматът на онлайн теста ще бъде същия както при „личния тест“ – с 20 въпроса и 30 минути за попълването им. Имиграционната служба написа, че хората не трябва да се свързват с отдела, а ще бъдат поканени и уведомени посредством имейл.

Хората също могат да изчакат да се явят на теста на място в службата, но не е ясно кога точно това ще е възможно.

На 14 март службата отмени всички тестове за гражданство, изслушвания и интервюта. По това време церемониите за гражданство също бяха спрени, но оттогава бяха възобновени като виртуални събития.

Преди коронавирусът властите бяха започнали да разработват нова програма за модернизация на процеса, включително чрез онлайн тестове.

Канада приема над 400 000 мигранти догодина

Днешната новина е добре дошла за хилядите новодошли, които не успяха да получат необходимите документи заради пандемията. Всички кандидати за гражданство на възраст между 18 и 54 години трябва да преминат теста, за да станат канадски граждани.

Гражданството позволява на имигрантите да гласуват и да получат паспорт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън: Имиграционна реформа и път за US гражданство в първите 100 дни (ВИДЕО)

Десетки хиляди българи в САЩ са без статут и се надяват на реформа. Байдън ще назначи министър на националната сигурност, роден в Куба, и който ще отговаря и за имиграцията

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.:АП/БТА

Новоизбраният президент Джо Байдън повтори обещанието си от кампанията и заяви в интервю за NBC, че ще предложи имиграционна реформа и път към гражданство за всички, които са в Съединените щати без легален статут. Това са около 11 милиона души, сред тях десетки хиляди българи.

Това ще е вторият приоритет пред Байдън в първите му 100 дни в Белия дом след нов стимулиращ пакет за икономиката заради COVID-19.

“Аз ще изпратя имиграционна реформа в Сената на Съединените щати с път към гражданство за над 11 милиона души без документи в Америка”, каза Байдън в първото си интервю след изборната победа за Лестър Холт, водещият на NBC Nightly News.

Дали това ще стане, зависи от това кой държи контрола в Сената. Това ще стане ясно на два балотажа за сенатори от Джорджия, които са насрочени за 5 януари догодина. През последните десетилетия 

републиканците в двете камари на Конгреса спират имиграционната реформа

 първо, в края на втория мандат на Джордж У. Буш, който предложи такава, а после и през 2012-2014 г. по времето на Барак Обама.

Демократите държат контрола в Камарата на представителите и там законопроектът се очаква да мине, но ако републиканците задържат Сената и след 2020 г., не е ясно дали лидерът им Мич Маконъл въобще ще го подложи на вот, въпреки че някои републикански сенатори и щати със силно имиграционно население биха подкрепили подобен проект.

В своя единствен мандат пък на Доналд Тръмп пък се искаше да промени драматично имиграционната система на САЩ и да я превърне в точкова, по подобие на тази в Канада – нещо, което противоречи на основополагащите принципи на тази страна. Неговата администрация издаде десетки укази, промени правила, увеличи таксите, забави ненужно работата на имиграционните служби и въведе още ограничения, които намалиха легалната имиграция наполовина. Тръмп искаше да ограничи и правото на зелени карти за роднини на американски граждани, въпреки че родителите на неговата съпруга Мелания точно така получиха постоянно жителство, както и да спре лотарията за зелени карти.

Тръмп използва пандемията като извинение и спря издаването на зелени карти до края на тази година, но съдът му нареди да ги възстанови. Той спря издаването им дори за хора, които са вече в САЩ.

Новоизбраният президент Джо Байдън вече даде ясна заявка за своите приоритети по отношение на имиграционната реформа с избора си на министър на националната сигурност, под чиято шапка са имиграционните служби USCIS и ICE. Това е Алехандро Майоркас – първият човек на тази длъжност от латиноамерикански произход, както и първият имигрант, заемащ поста.

Байдън номинира Алехандро Майорка – имигрант от Куба, за министър на националната сигурност Сн.: АП/БТА

При управлението на Обама той беше начело на Службите по гражданство и имиграция (USCIS) и оглави прилагането на програмата срещу депортацията на имигрантите, пристигнали незаконно в САЩ като деца (DACA). Тази програма беше атакувана многократно в съда от републиканците и Доналд Тръмп, но неуспешно.

От Майоркас се очаква да осъществи плановете на Байдън за отмяна на забраната за влизане в САЩ, въведена от Тръмп срещу граждани от 13 страни, повечето от които мюсюлмански или африкански. Той ще трябва да възстанови и програмата за приемане на бежанци от опасни райони на света, която Тръмп намали на 15 хиляди през последната година от управлението си.

От новата администрация се очаква окончателно да прекрати и политиката за разделяне на децата от техните родители, които са хванати да пресичат нелегално южната граница на страната.

Майоркас във вторник навърши 61 години, роден е в Хавана, дошъл е в САЩ на една годинка със семейството си – политически бежанци. Баща му е кубински евреин, а майка му е румънска еврейка, потърсила убежище в Куба. При Обама е бил заместник-министър на вътрешната сигурност.

Ведомството на вътрешната сигурност беше създадено след атентатите от 11 септември. Майоркас е бивш федерален прокурор от Калифорния. Сега е партньор в адвокатска кантора. По времето, когато е бил вторият по важност в министерството на вътрешната сигурност, той е координирал неговия отговор в кризите със зика и ебола.

Байдън вече обяви, че

ще отмени и въведенето от Тръмп правило за public charge

което даваше правото на имиграционните власти да откажат виза, зелена карта и американско гражданство на хора, които са ползвали социални програми или има подозрения, че в бъдеще може да ползват такива. 

Правилото гласеше, че човек, взимал помощи в кеш и който е бил на издръжка на държавата, може да не получи зелена карта или US гражданство.

Администрацията на Тръмп обнови старото правило и разпореди, че помощите като субсидии за здравна застраховка, социални пенсии за възрастни и ваучери за храна също спадат към категорията помощи, и така получателите им също са на издръжка на държавата и затова не заслужават да имат зелени карти, които ги спира да станат и граждани на държавата.

Опонентите на драматичното и драконово разширение на това правило по времето на Тръмп го наричат “тест за богатство” пред новите имигранти. Съдбата на правилото засега е заплетена в съдебни дела в няколко щата, като повечето съдии на този етап спират неговото въвеждане.

С първите си действия и назначения новоизбраният президент дава ясен знак, че Америка се връща  към корените си на имигрантска държава. Предстои да видим дали той ще успее да направи това, което неговите предшественици не успяха – смислена и цялостна имиграционна реформа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп въведе мобилни устройства за бърза депортация

В последните седмици от управлението си президентът се опитва да разшири събирането на данни на мигранти

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Мобилно приложение, което имиграционните в САЩ използват за снемане на отпечатъци за дистанционно установяване на самоличността, се превърна в основен инструмент на президента Доналд Тръмп за депортиране и репресии. Това се казва в нов доклад на две групи по имиграционни права, базиран на Закона за достъп до информацията.

2500-те страници с документи, получени чрез съдебни искове, показват, че това приложение, познато още като EDDIE, е помогнало на имиграционните и митническите агенти да депортират мигранти, които не са били специално подбрани за депортация. Такива хора често са били задържани като „подсигуряване“ в операции с други цели, се казва в доклада на активистите. Според тях използването на приложението е

засилило расовото профилиране

в имигрантските общности.

Правозащитниците дават и примери за това. Един от тях е вътрешен бюлетин, описващ работата на имиграционни агенти, използващи приложението по време на проверка на трафика заедно с местната полиция в Ескондидо, Калифорния, през 2017 година. Този доклад показва, че операцията е довела и до „333 ареста на нелегални чужденци“ в 12-месечен период.

Използвано рутинно от имиграционните, мобилното приложение за пръстови отпечатъци се превръща в част от схема на администрацията на Тръмп за събиране на биометрични данни и изглежда, че обхватът му се разширява в тези последни седмици. По правило, предложено от министерството на вътрешната сигурност след 11 септември, ще се легализира събирането на лицеви и ирисови данни, на отпечатъци на дланите на чужденците, както и тяхната ДНК, в допълнение към събираните до момента пръстови отпечатъци.

„EDDIE е начин да се заобиколи контролът и отговорността“, смята Паромита Шах от неправителствената организация „Just Futures Law“, която е изготвила доклада заедно с групата за права на имигрантите Mijente. То позволява на агентите да правят справки и да провеждат

разпити извън полезрението на обществото

казва още тя и допълва, че това вероятно ще доведе и до други злоупотреби.

Говорителят на Имиграционната агенция Майк Алварес отхвърли тези твърдения. Той обясни, че използването на място на мобилно приложение, което чете пръстовите отпечатъци чрез Bluetooth, не замества извършването на справка в местен офис. „Няма начин да знаем“, отвърна той на въпроса дали използването на приложението увеличава арестите за „подсигуряване“, защото агенцията не събира такива данни.

Приложението дава възможност на агентите да проверят дистанционно дали взетите пръстови отпечатъци са регистрирани в системите с ДНК данни и такива на ФБР.

В рамките на извънредните мерки заради пандемията, въведени през март, граничните патрули използват приложението за пръстови отпечатъци, за да помогнат за незабавното експулсиране в Мексико, без да дават никакъв шанс на мигрантите да потърсят убежище.

Искът по Закона за достъп до информация е заведен от Националния имигрантски проект на Националната адвокатска мрежа и Mijente, според които събирането и разпространяването на биометрични данни на чужденци от Министерството на вътрешната сигурност е както нарушение на гражданските права, така и

злоупотреба с личните данни

Приложението EDDIE дава достъп до имигрантската история на човека, всички неизпълнени заповеди за арест и предишни срещи с имиграционни офицери. То събира и данни за местоположението и е било използвано от имиграционните както в САЩ, така и извън страната, показват документите.

Бека О’Нийл, имиграционен адвокат от Шарлот, Северна Каролина, обясни, че имиграционните обикновено използват приложението, когато спират автомобили, свързани със заповеди за депортиране, опитвайки да вземат пръстовите отпечатъци на всички вътре. Агентите правят същото и при таргетирани домове, каза тя. О’Нийл обяснява на мигрантите, че те имат конституционното право да не се подчиняват на искането за дистанционно взимане на пръстов отпечатък. Алварез, говорителят на Имиграционната агенция, казва, че това става доброволно. Но според активистите поведението на имиграционните агенти често противоречи на това твърдение.

Имиграционните офицери не могат да нахлуват в домовете без издадена от съда заповед, затова те често използват подвеждаща тактика, като се представят за полицаи, казват имиграционни активисти. Тази практика може да бъде видяна в документалните минисерии на Netflix „Имиграционна нация“, където е показано използването на EDDIE за „подсигуряване“.

В своята платформа кампанията на избрания за президент Джо Байдън обеща да поправи щетите от антиимиграционната политика на Тръмп, но не засегна темата със събирането на данни.

Сара Пиърс от непартийния мозъчен тръст Институт за мигрантска политика се притеснява, че администрацията на Тръмп ще предложи разширеното правило за събиране на биометрични данни, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Правилото може ефективно да постави чужденци, включително и деца, под непрестанно наблюдение, което би било сложно за отстраняване от екипа на Байдън, смята тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, featured_CHI, Визи, градове убежища, Доналд Тръмп, имигранти
91 милиона американци вече са гласували, но за кого?

Появяват се "нови" избиратели, които могат да обърнат резултата

Затвори