Открийте ни и в

публикувано

на

Още в началото на своята кандидатпрезидентска кампания Доналд Тръмп обяви война на имигрантите и се закани да депортира онези от тях, които са в страната без легален статут – обещание, по което администрацията му работи усилено. И въпреки че общият брой на депортациите за последната една година е по-малък, отколкото при Барак Обама, от страната са депортирани имигранти, които преди не бяха приоритет на властите – като такива с чисто съдебно минало и здрави връзки с общността.

Имиграционната система в САЩ се промени многократно, откакто Тръмп е на власт, което даде повече права на Министерството на националната сигурност да се възползва напълно от имиграционните закони. Така процесът за легално имигриране в страната стана по-труден, а изискванията за това по-сурови. Повечето от промените са имплементирани от US Citizenship and Immigration Services (USCIS) – някои от тях настъпиха постепенно, а други тепърва ще бъдат усетени значително.

1.Засилване на депортациите

Дори малко провинение като пътно нарушение може да доведе до депортация

Нова процедура разгръща широк списък с причини, за които имигрантите могат да бъдат привикани да се явят пред имиграционен съдия или срещу тях да бъде започната процедура по депортация. „Преди, ако някой кандидатства за зелена карта и му бъде отказана, той просто има един отказ. В момента това може да подлежи на депортация”, казва имиграционният адвокат Яна Трифонова. Според нея това се дължи на повечето проверки от страна на ICE в цялата страна. „Тръмп иска да докаже, че ако си без статут, дори да си извършил малко провинение, може да бъдеш депортиран. Със сигурност е по-често, отколкото по времето на Обама. Тогава бях забелязала, че имиграционните биха тръгнали  само срещу хора с големи нарушения”, казва Трифонова. Това означава, че дори за по-сериозно пътно нарушение жители без легален статут могат да бъдат задържани, а след това и депортирани. Ако имате DUI, e мaлко вероятно това да ви попречи да получите гражданство или зелена карта, но ако не сте в статут, за подобно обвинение най-вероятно ще ви депортират.

2. Идентифициране на студенти с изтекъл статут

Новите правила на администрацията на Тръмп затвориха малката вратичка, от която се възползваха много студенти, влезли в страната с т.нар. DS (Duration of Status). Преди дори ако останеха в страната след края на обучението си, студентите не излизаха моментално от статут. Сега обаче те престават да бъдат в статут след приключване на образованието си. „В момента, когато прекратиш обучението си, на теб статутът ти спира и ти ставаш нелегален”, казва Яна Трифонова. „Ако сам напуснеш университета, на следващия ден вече си без статут.” За студенти, които се прехвърлят от едно учебно заведение в друго, има гратисен период от 60 дни, в които те трябва вече да са в друга одобрена програма, но ако например сте във ваканция и решите да не записвате следващ семестър, две седмици след края на тази ваканция вие вече нямате статут.

3. По-стриктно преглеждане на молбите за удължаване на виза

“Toва вече имиграционните го гледат много”, казва адвокат Трифонова. „Ако хора се опитват да си сменят статута от студентска на работна или туристическа виза и са спрели да учат, като са нарушили студентския статут, вече няма да могат да го направят това.” Преди беше позната практика за много студенти да потърсят легални начини да останат за още известно време в страната. Сега за всички излезли от легален статут, решили да пътуват като туристи например, шансът да бъдат задържани някъде е много по-голям. Всичко това се случва и защото учебните заведения докладват на имиграционните власти по-подробно статута на своите студенти.

4. Институциите в страната си обменят повече информация отпреди

Адвокат Яна Трифонова пояснява, че отскоро различните части на правителството са започнали да си комуникират за статута на имигрантите. Промяна, която не се афишира, но е осезаема сред имиграционните адвокати, защото властите разполагат с по-обширна информация за клиентите им. „Спират ги просто за определен пътни нарушения, полицията по-лесно разбира, че те имат някакво друго нарушение или са извън статут. В същото време идва имиграционната полиция и ги прибира”, казва Трифонова.

Става по-трудно не само за вече дошлите на американска територия, но и за онези, които тепърва кандидатстват за виза.

5. По-стриктно преглеждане на кандидатите за виза

Проверките на кандидати за виза – по–строги и по-задълбочени, що се отнася до тяхното минало

Ако досега при подаване на документи за виза в американското посолство в съответната страна е правена просто проверка за криминално минало, то сега тази проверка е много по-задълбочена. „Аз съм имала клиенти с криминално минало, които, като им се прави background check, това изобщо не се появява. Явно не са го правили в такава дълбочина. Но в момента има опасност каквото и да си направил, да излезе”, казва Яна Трифонова. И то не само на територията на САЩ, ако сте били в страната преди, но и на територията на всяка страна по света, ако за това има данни. На теория правителството се опасява да допуска хора, които биха били заплаха за националната сигурност, но на практика, ако сте участвали в протест срещу западната политика и фигурирате в база данни на полицията, това може да ви попречи.

6. Интервюто за H-1B визи като тест за космонавти

Американският бизнес настоява, че има нужда от повече чуждестранни специалисти, които идват с т.нар. Н-1B визи. И въпреки че законът дава правото на определен брой визи за тези висококвалифицирани хора, проверката за това дали наистина са нужни в страната става трудна като тест за космонавти, казват имиграционните адвокати. Много по-взискателно се гледа дали кандидатът наистина е добър в областта си и дали работодателят наистина има нужда точно от този кадър. „Друго, което се гледа, понеже обикновено за H-1B визите лимитът е 6 години, искат да видят дали хората го прескачат. Така че се прави по-голяма проверка както за работодателя и цялото работно място, така и за самите кандидати”, казва Трифонова.

С други думи, имиграционните власти разследват дали кандидатът е най-добрият сред най-добрите или поредният IT специалист, който би работил за по-малка заплата например.

7. Защита на работните места на американците

Също обещания от предизборната кампания на Тръмп от 2016-а – да опази работните места на американските граждани от имигранти, съгласни да работят същото за по-ниско заплащане. За целта сега правителството прави повече.

8. Инспекции във фирми, в които има чуждестранни работници с визи

Адвокат Трифонова казва, че според нея са инвестирани допълнителни ресурси по нова програма, която прави инспекции на офиси, фирми и предприятия, за да се установи дали работниците с визи наистина работят това, което пише в техните документи. Също така тези проверки целят да установят дали работодателят наистина има нужда от този работник, или просто е създал работната длъжност, за да си спести пари от заплата или да доведе чужденец в страната.

9. По-трудно вземане на убежище

„Преди, когато някой човек подадеше петиция за т.нар. asylum, се чакаше с години, докато стигне за разглеждане на неговия случай. Сега приеха политика да разглеждат ускорено пуснатите дела за убежище”, казва Яна Трифонова. „Това се прави с цел – докато чакаш за статут за убежище, да не подаваш за работно разрешително, на което имаш право. „Хубавото е, че ако ти откажат статут за убежище, отново те изпращат при съдия”, казва Трифонова, което до някаква степен може да отложи делото ти отново и отново, а през това време да си изкараш разрешително за работа или шофьорска книжка. Като цяло обаче всички тези промени целят да се предотврати злоупотребата със заявления за убежище. „Те вече знаят, че за много хора от Европа това е измама, особено вариантът за ромския произход”, казва Трифонова за практиката много имигранти от Източна Европа, сред които и немалко българи, да твърдят, че са роми, за да получат статут. „Аз съм имала случаи по време на интервю да карат самия човек да говори на ромски език или някакви други неща, на които той самият няма отговор”, казва адвокатката.

10. По-трудно получаване на US паспорт, ако сте вземали помощи от държавата

Мечтаният паспорт може да се изплъзне на онези, които са вземали социални помощи от правителството

И последно, но не и по значение – особено за онези, които са чакали с години да вземат заветния американски паспорт. Петиция на човек, който се е възползвал от федерални програми и социални помощи, докато не е бил гражданин, може да бъде отказана. Така, ако сте вземали Medicade, здравна застраховка за детето или апартамент по програмата Section 8, това може да ви коства отказ да станете американски гражданин. „Ако кандидатът е ползвал в миналото социални програми от правителството, независимо дали е имал право или не, това ще спре пътя му към американския паспорт”, казва адвокат Трифонова. „Възможно е да се направят и промени, така че и зелената карта да му бъде отнета.”

„Има доста лоши промени, но все още не е чак толкова трудно да се живее тук”, добавя имиграционният адвокат Яна Трифонова. При всички положения обаче, ако сте извън статут или в процес на вземане на такъв, бъдете внимателни и не подценявайте ситуациите, които могат да ви изложат на проверка.

Експертите съветват, ако попаднете в имиграционен арест, да не подписвате нищо. „Нищо да не подписват доброволно, защото това обикновено означава, че доброволно ще напуснат страната. Първо – отказват се от правата си да видят съдия и да им се разгледа случаят и второ – може да им се сложи забрана да не могат да се върнат”, казва адвокат Трифонова. Най-добрият съвет, ако попаднете в такава ситуация, е да питате за адвокат. Имате право на това.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Скок на получилите американско гражданство през 2021 г.

В САЩ има 9 милиона души с документи за постоянно пребиваване, които могат да кандидатстват за US паспорт

публикувано

на

Виж цялата статия

Скок на броя на получилите американско гражданство през фискалната 2021 г., след като пандемията от COVID-19 доведе до временно затваряне и прекъсване работата на Службата за гражданство и имиграция на САЩ.

Около 808 000 души са получили американски паспорти до 30 септември тази година. За сравнение 625 000 са взели US гражданство миналата фискална година, показват статистическите данни на имиграционната агенция. Най-много от новите американци са от Мексико, Индия, Филипините, Куба и Китай. 85% от тях са получили гражданство след 5 г. законно пребиваване в страната, а 14% след най-малко 3 г. брак с американски гражданин.

Увеличението през 2021 г. е на фона на прокарваната от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън политика да се насърчават хората с документи за постоянно пребиваване да подават искане за американско гражданство. Въпреки това броят на получилите американско гражданство не е достигнал пика от времето на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп.

През 2019 г. Службата за гражданство и имиграция на САЩ регистрира 11-годишен връх – 843 593 души са получили американски паспорт.

През юли се появи информация, че правителството на Байдън планира да предприеме

безпрецедентни усилия

 за насърчаване на законно пребиваващи имигранти в държавата да кандидатстват за американско гражданство.

Тази политика произлиза от един от първите укази на Байдън, с който поиска от федералните агенции да разработят „приветстващи стратегии за насърчаване на интеграция, приобщаване и гражданство.“ Идеята е да се разработи и прилага общ подход от ведомствата, който да подпомогне хората, които имат право да кандидатстват за американско гражданство. Например, могат да бъдат организирани церемонии за получаване на гражданство в национални паркове, за да научат повече хора за този процес; партньорство с Пощенска служба на САЩ за разпространение на информация и ангажиране на Министерството на ветераните на САЩ и организации, свързани с ветераните, за откриване на начини за запознаване на членовете и ветераните по въпроса за получаване на гражданство.

В САЩ има 9 милиона души с документи за постоянно пребиваване, които могат да кандидатстват за гражданство.

През последното десетилетие повече от 7,3 милиона души са получили американско гражданство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Последен шанс: Изтича крайният срок за участие в лотарията за зелена карта

В 19 ч. българско време на 9 ноември ще изтече срокът за подаване на документи

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В 19 ч. българско време на 9 ноември ще изтече срокът за подаване на документи за участие в тазгодишната лотария за зелена карта.

Кандидатите могат да подават заявки за участие в програмата DV-2023 по електронен път на адрес dvprogram.state.gov. Няма да се приемат заявки, които са подадени по-късно от регистрационния период или по пощата. Няма такса за регистрация в програмата.

Лотарията за зелена карта, чиято съдба беше под въпрос още от първите дни на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, е един от предпочитаните начини на българите да преследват своята американска мечта. Техният интерес към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100 000 наши сънародници всяка година кандидатстват, а между 1000 и 2000 печелят.

Българите не искат да ходят в САЩ - драматичен спад на кандидатите за зелена карта

Данните за последните три години обаче показват, че двойно по-малко българи са кандидатствали за зелена карта – от 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020 година кандидатите са били 22 000. Спечелилите тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а 776 души са получили право за пребиваване в САЩ благодарение на лотарията.

Всяка година Програмата за разнообразяване на имигрантския поток предвижда до 55 000 имигрантски визи за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ. Участниците в програмата трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

Инструкциите за програмата DV-2023 са публикувани на английски и на български език в сайта на Посолството на САЩ в България – bg.usembassy.gov.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

САЩ забраниха арестите на имигранти в „защитените зони“

Те обхващат училища, университети, болници, религиозни храмове и др.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив

САЩ прекратяват арестите на имигранти без документи в училищата, болниците и други „защитени зони“. Новата политика, въведена от Департамента за вътрешна сигурност, влиза в сила незабавно. Тя ще се прилага от всички американски имиграционни агенции, включително от служителите на Служба „Митници и имиграция“ и Служба „Митници и гранична охрана“, които ще преминат обучение.

Забранява се на митническите и имиграционни агенти да извършват арести, претърсвания и да връчват призовки в зони, където имигранти „получават достъп до основни услуги или дейности“, се посочва в публикувания от силовото ведомство документ с новата политика.

Списъкът със „защитените зони“

обхваща училищата и университетските кампуси, болниците и други здравни заведения, местата за тестване и ваксинация срещу COVID-19, религиозните храмове, детските площадки и детските градини. Включени са и други зони като домове за бездомни хора и жертви на домашно насилие, центрове за лечение на зависимост към алкохол и наркотици и места за социално подпомагане. Имиграционното правоприлагане също е ограничено на погребения, демонстрации и паради.

Арести в тези зони ще бъдат позволени само при определи обстоятелства, такива като съществена заплаха за национална сигурност.

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заяви, че имиграционните власти трябва да „вземат под внимание въздействието“ къде могат да се извършат правоприлагащите действия и тяхното отражение върху „по-широките обществени интереси“ на хората. Според него те могат да прилагат закона, без да отказват достъп на хората до медицинска грижа, достъп на децата до училище, достъп на бездомните до храна и убежище и достъп на вярващите до техните религиозни храмове.

„Придържането към този принцип е в основата на постиженията ни като държавни служители“, подчерта Майоркас.

Новата политика е

поредният ход на администрацията

на президента на САЩ Джо Байдън да ограничи правомощията на имиграционните власти.

През последните седмици администрацията нареди на имиграционните власти да не депортират имигранти само заради това, че са без документи за законно пребиваване в държавата.

Беше решено и имиграционните власти да прекратят масовите арести на нелегални имигранти на работното място. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас публикува в средата на октомври ново ръководство, в което определи „експлоатиращите работодатели“ като „най-вредния“ аспект на пазара на труда в САЩ.

Масовите акции срещу нелегалните работници бяха честа практика по време на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп. През 2019 г. бе предприета мащабна операция в няколко птицекланици в Мисисипи, довела до арестуването на близо 700 нелегални работници. Тогава властите определиха акциите като най-големите в един щат в американската история.

Майоркас поиска от имиграционните агенции да се съсредоточат върху тези работодатели, които наемат работници без необходимите документи за работа в САЩ. Той обяви и че се предвиждат по-солени глоби за работодателите. Министърът на вътрешната сигурност поиска също имиграционните власти да се координират с други агенции, включително и с Министерството на труда.

Майоркас отбелязва и че използваният от предишната администрация механизъм е довел до

арестуването на стотици работници

и е бил прилаган от работодателите като инструмент за потискане и отмъщение срещу служители, които настояват за правилно прилагане на трудовото законодателство.

Политиката на Байдън е част от усилията на правителството да премахне крайните имиграционни политики на предшественика си Доналд Тръмп. Докато правителството на президента Барак Обама издаде подобна политика, която забранява арести на имигранти без документи в определени райони, администрацията на Тръмп като цяло я пренебрегваше.

11 милиона имигранти без документи за постоянно пребиваване живеят в САЩ, става ясно от документа с новата политика, издаден от Департамента за вътрешната сигурност. Президентът Байдън обеща да се бори за осигуряване на документи на тези имигранти, но за момента законодателният процес е изправен пред редица пречки в Конгреса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА