Открийте ни и в

Вашите пари

Имотният пазар: Какво очакваме да се случи до края на втората половина на тази година

Връщаме се към пазарното темпо, което сме виждали преди пандемията, но с една много осезаема разлика, което всъщност е увеличението на лихвения процент

публикувано

на

Имотният пазар: какво очакваме да се случи до края на втората половина на тази година

На имотния пазар вече се усеща забавяне. Връщаме се към пазарното темпо, което сме виждали преди пандемията, но с една много осезаема разлика, което всъщност е увеличението на лихвения процент. Това обаче не би трябвало да смущава чак толкова тези от вас, които искат да си закупят дом, защото сега те имат повече шанс да поставят условия в договора си за покупка, което не беше толкова възможно през последните 1,5-2 години, и по-специално от февруари до август тази година, когато пазарът наистина беше, меко казано, полудял. Така че това, от една страна, са добри новини.

Съсредоточете се върху общата картина и това е следното: жилищният пазар е все още много силен и предишните прогнози вече надминават това, което експертите от индустрията прогнозираха по-рано тази година.

Накъде ще отидат лихвите по ипотечните кредити

зависи от инфлацията

Въпреки че един от големите въпроси в съзнанието на всички купувачи е накъде ще отидат лихвите по ипотечните кредити през следващите месеци, никой не знае точно какво ще се случи в бъдеще. Това, което експертите на жилищния пазар знаят със сигурност, е, че рекордно ниските лихви по ипотечните кредити по време на пандемията

бяха отклонение

а не норма. Лихвите се покачиха с над 2% поради реакцията на Федералния резерв на нарастващата инфлация. Ако инфлацията продължи да расте, има вероятност лихвите по ипотечните кредити да реагират също.

Конфискуваха крадено Бентли за $500 000 на български посланик в Пакистан (ВИДЕО)

Независимо дали купувате първия си дом или продавате настоящата си къща, за да направите ход, днешната ипотечна лихва е важен фактор, който трябва да имате предвид. Когато лихвените проценти се покачат, те оказват влияние върху достъпността и покупателната ви способност. Ето защо е изключително важно да работите с екип от професионалисти, така че да имате експертен съвет, който да ви помогне да вземете информирано решение за най-добрия си ход.

Очаква се предлагането на жилища за продажба да продължи да се увеличава. Това отчасти се дължи на повече собственици на жилища, които обявяват къщите си, но също и защото по-високите лихви по ипотечните кредити спомогнаха за намаляване на интензивността на търсенето от купувачи. По-слабото търсене забавя темпото на продажбите на жилища, което от своя страна спомага за нарастването на запасите.

Експертите смятат, че растежът ще продължи. Наскоро realtor.com актуализира своята прогноза за инвентара за 2022 г. В последната версия те увеличиха драстично прогнозите си за печалби от инвентара, преминавайки от 0,3% увеличение в началото на годината до 15,0% скок до края на 2022 г. (вижте графиката по-долу):

Имотният пазар: какво очакваме да се случи до края на втората половина на тази година

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено