Открийте ни и в

Здраве

Имплантируемо аналгетично устройство облекчава болката без лекарства

Хирурзите ще поставят импланта по време на операцията

публикувано

на

Изследователи от САЩ са разработили пионерски малък, мек, гъвкав и биоразградим имплант, който охлажда нервите и по този начин облекчава хроничната болка. Новото иновативно болкоуспокояващо устройство има за цел да бъде алтернатива на опиоидите и други силно пристрастяващи болкоуспокояващи.

Имплантът, който съдържа безвредна охлаждаща течност (перфлуоропентан) и азотен газ, е внимателно обвит около нервите, които охлажда от 37 до 10 градуса по Целзий, което блокира сигналите за болка към мозъка.

Когато нервът се охлади, сигналът, преминаващ през нерва, става все по-бавен и по-бавен, докато накрая спре напълно. Електронен сензор контролира температурата, така че да не падне твърде ниско и да увреди нерва.

Устройството с форма на лента, което е само пет милиметра широко, е насочено специално към периферните нерви, които свързват мозъка и гръбначния стълб с останалата част от тялото. Тези нерви носят сензорни стимули и болка.

Външна помпа позволява на потребителя дистанционно да активира устройството и да увеличи или намали обема му. Когато имплантът вече не е необходим, той се абсорбира напълно след няколко месеца по естествен път от тялото.

Изследователи от Северозападния университет на Илинойс, ръководени от експерта по биоелектроника в Инженерното училище Джон Роджърс, който публикува статията в списание Science, се надяват, че устройството има потенциала да бъде по-полезно за пациенти, които имат операции или ампутации и след това трябва да приемат лекарства за болка.

Хирурзите ще поставят импланта по време на операцията и по този начин пациентът ще има по-добро управление на следоперативната болка.

„Въпреки че опиоидите са много ефективни, те също така предизвикват силно пристрастяване. Като инженери, ние се стремим да лекуваме болката без лекарства по начини, които могат да се включват и изключват мигновено. Нашата технология използва същия механизъм, който кара пръстите ни да изтръпват, когато е студено, са показали чрез експерименти с животни, че същият ефект може да бъде произведен програмно, директно и локално в целевите нерви, дори дълбоко в околните меки тъкани”, каза Роджърс.

Въпреки това ще отнеме около седем години, според оценките на изследователите, докато биоелектронното устройство стане достъпно за пациентите, тъй като досега е успешно тествано само върху плъхове и първо трябва да бъде одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA ).

От друга страна, трябва да бъдат изследвани възможните странични ефекти, тъй като – в допълнение към болката – имплантът може да блокира и други сигнали, които проникват в нервите, като тези на допир и мускулите.

Роджърс каза, че ако е необходимо, може да се разработи и небиоразградимо постоянно имплантируемо устройство за охлаждане на нервите.

Същата изследователска група представи през 2018 г. първия в света биоразградим имплант, който ускорява регенерацията на увредени нерви, а през 2021 г. първия биоразградим пейсмейкър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА