Открийте ни и в

Коронавирусът

Имунизирани, но без право да пътуват свободно: За ЕС не всички ваксини са равни

Официално одобрените от ЕС ваксини включват също така тези на “Pfizer”, “Moderna” и “Johnson&Johnson”

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Мария Чен от Асошиейтед прес; превод: БТА

Когато д-р Ифеани Нсофор и съпругата му получили две дози от ваксината на “AstraZeneca” срещу коронавирус в Нигерия, те си мислели, че ще могат свободно да пътуват това лято до европейска дестинация по техен избор. Но грешали.

Двойката и милиони други хора, ваксинирани по програма, подкрепяна от ООН, може да се окаже, че няма да бъдат допускани да влизат в много европейски и други страни, защото тези държави не признават за пътуване произвеждания в Индия вариант на ваксината.

Произвежданата в Европа ваксина на “AstraZeneca” получи разрешение от европейската регулаторна агенция по лекарствата, но същият препарат, произвеждан в Индия, не беше одобрен.

Затягат още мерките срещу COVID-19 в Гърция

Регулаторните власти в ЕС казаха, че “AstraZeneca” не е представила необходимата документация за индийския завод, включително подробности за производствените практики и стандартите за контрол на качеството.

Някои специалисти обаче определят решението на ЕС като дискриминационно и ненаучно, като изтъкват, че Световната здравна организация е проверила и одобрила завода. Здравни служители казват, че ситуацията не само ще усложни пътуването и ще затрудни крехките икономики, но и ще подкопае доверието във ваксините, създавайки впечатление, че някои от тях са окачествявани като неотговарящи на стандартите.

С увеличаването на ваксинационното покритие в Европа и в други богати страни властите, загрижени да спасят летния туристически сезон, все повече разхлабват свързаните с коронавируса ограничения по границите.

По-рано този месец Европейският съюз въведе своето цифрово удостоверение за COVID-19, което позволява на гражданите на ЕС свободно да се движат в 27-те държави от общността, стига да са ваксинирани с една от четирите ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, да имат скорошен отрицателен тест или да имат доказателство, че наскоро са се възстановили от вируса.

Докато САЩ и Великобритания остават до голяма степен затворени за външни посетители, удостоверението на ЕС се разглежда като възможен модел за пътуването в епохата на COVID-19 и като начин за подсилване на икономиките.

BioNTech разработва ваксина срещу новите варианти на COVID-19 за 100 дни

Официално одобрените от ЕС ваксини включват също така тези на “Pfizer”, “Moderna” и “Johnson&Johnson”. Сред тях не е произвежданата в Индия ваксина на “AstraZeneca”, нито много други ваксини, използвани в развиващите се страни, в това число произвежданите в Китай и Русия.

Отделните страни в ЕС са свободни да прилагат свои правила за пътниците от държави от общността или извън нея, а техните правила силно варират, създавайки допълнително объркване за туристите. Няколко страни в ЕС, сред които Белгия и Германия, а също Швейцария допускат хора, които са получили неодобрени от ЕС ваксини; няколко други държави, включително Франция и Италия, не позволяват това.

Когато Нсофор разбрал, че може да не бъде допуснат, това било за него “грубо събуждане”. След като изкарали една тежка година, работейки в Абуджа по време на пандемията, Нсофор и съпругата му с нетърпение очаквали да отидат на почивка в Европа с двете си малки дъщери, може би да се възхищават на Айфеловата кула в Париж или да обикалят Залцбург в Австрия.

Нсофор отбеляза, че произведената в Индия ваксина, която е получил, е била одобрена от СЗО за извънредна употреба и доставена чрез подкрепяната от ООН програма КОВАКС за осигуряване на ваксини за бедни части на света. Одобрението на СЗО включваше посещение в завода на Серумния институт на Индия, за да се гарантира, че той има добри производствени практики и че са изпълнени стандартите за контрол на качеството.

Делта вилнее в Европа: Рязко се увеличават настанените в болница с COVID в Португалия

“Благодарни сме на ЕС, че финансира КОВАКС, но сега по същество той дискриминира една ваксина, която беше активно финансирана и рекламирана от него”, каза Нсофор. “Това просто ще даде възможност за всякакви конспиративни теории, че ваксините, които получаваме в Африка, не са толкова добри, колкото тези, които са осигурени за Запада.”

Преподавателят в Уоруикския университет във Великобритания Иво Влаев, който съветва правителството във връзка с поведенческата наука по време на COVID-19, се съгласи, че отказът на западните страни да признаят ваксините, използвани в бедните страни, може да подхрани недоверие.

“Хората, които и без това бяха подозрителни към ваксините, ще станат още по-подозрителни”, каза Влаев. “Те също така могат да загубят доверие в посланията на правителствата за общественото здраве и да бъдат по-малко склонни да се съобразяват с правилата във връзка с COVID.”

Д-р Месфин Теклу Тесема, директор по здравните въпроси в Международния спасителен комитет, каза, че страните, отказващи да признаят ваксините, одобрени от СЗО, действат против научните доказателства.

“Ваксините, отговарящи на изискванията на СЗО, би трябвало да бъдат приети. В противен случай изглежда като че тук има елемент на расизъм”, каза той.

СЗО призовава страните да признаят всички ваксини, одобрени от нея, включително две произвеждани от Китай. Страните, които отказват да направят това, “подкопават доверието в животоспасяващи ваксини, които вече са показали, че са безопасни и ефективни, оказват влияние върху приемането на ваксини и могат да застрашат милиарди хора”, каза здравната агенция на ООН в изявление този месец.

Седмица след празничния уикенд в САЩ: Рязко увеличение в броя на новите COVID-случаи

През юни главният изпълнителен директор на Серумния институт на Индия Адар Пунавала заяви в Туитър, че е разтревожен, че индийците се сблъскват с проблеми при пътуването за ЕС, и каза, че ще повдигне въпроса на най-високо ниво пред регулаторите и страните.

Говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер каза миналата седмица, че регулаторите са длъжни да проверят производствения процес в индийския завод.

“Ние не се опитваме да породим някакви съмнения към тази ваксина”, каза той.

“AstraZeneca” каза, че едва наскоро е представила документацията за индийския завод пред регулаторната агенция по лекарствата на ЕС. Тя не каза защо не е направила това по-рано, преди агенцията да вземе първоначалното си решение през януари.

Специалисти по обществено здраве предупредиха, че страните, които отказват да признаят подкрепени от СЗО ваксини, усложняват глобалните усилия за безопасно възобновяване на пътуванията.

“Не можете просто да откъснете страни от останалата част на света за неопределено време”, каза д-р Рагиб Али от Кембриджския университет. “Да бъдат изключени някои хора от определени страни заради ваксината, която са получили, е напълно несъстоятелно, защото знаем, че тези одобрени ваксини имат изключително силно предпазващо действие.”

Нсофор каза, че той и съпругата му все още не са решили къде да прекарат лятната си почивка и клонят към Сингапур или Източна Африка.

“Не си давах сметка, че имало толкова много пластове на ваксинационно неравенство”, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА