Открийте ни и в

САЩ

Инаугурациите – от Вашингтон до Байдън

Как се е изменяла церемонията по встъпване в длъжност през годините

Avatar

публикувано

на

Инаугурация на източната веранда на президента Линдън Джонсън през 1965 г. Сн.: Уикипедия

Само преди седмица погледите на цял свят бяха вперени в бляскавата церемония по инаугурацията на новия президент Джо Байдън. Макар и по-различна от предшестващите я, както заради пандемията, така и заради безпрецедентните мерки за сигурност в американската столица, тя следваше строго определена програма.

Президентската клетва е единственият компонент от встъпването в длъжност, записан в Конституцията. Въпреки че никъде не е официално разписано, обикновено държавният глава се заклева пред съдия от Върховния съд.

Инаугурацията на Джо Байдън, 2021 г. Сн.: АП/БТА

От 1981 г., когато встъпва в длъжност президентът Роналд Рейгън, церемонията се провежда на западната страна на Капитолия, срещу Националния мол, с неговия символичен Вашингтонски монумент и Мемориала на Линкълн.

От 1829 до 1977 г. повечето клетви били полагани на източната веранда на Капитолия, както и в стара зала на Сената, залата на Камарата на представителите и Ротондата.

Последната инаугурация, която не е в Капитолия, е тази на Франклин Рузвелт през 1945 г., която е проведена в Белия дом.

През годините

са се наслагали различни традиции

които превръщат встъпването в длъжност на американския президент от обикновена клетва до целодневно събитие, включващо паради и множество приеми.

На 30 април 1789 година първият избран за президент Джордж Вашингтон полага клетва в първата сграда на американския Конгрес в Ню Йорк и така поставя началото на церемониите по встъпване в длъжност на държавните глави.

Всички инаугурации след него, от 1793 до 1933 г., са провеждани на 4 март, денят от годината, в който започва работа първото федерално правителство на САЩ през 1789 г., с изключение на годините, в които датата се падала в неделя.

Датата е преместена на 20 януари чак през 1937 г. след ратификацията на 20-тата поправка на Конституцията. Полагането на клетва от новия американски президент се планира точно по обед, вашингтонско време, с изключение, ако датата се пада в неделя. Тогава церемонията се провежда на следващия ден.

В резултат на това правило се създали няколко аномалии. Президент на практика нямало в продължение на 24 часа през 1821 г. През 1849 г. временният председател на Сената Дейвид Райс Атчисън бил обявен за президент за един ден. През 1877 г. пък след спор, породил Компромисът от 1877-а, Ръдърфорд Хейс бил заклет на тайна церемония на 3 март, преди Юлисис Грант да положи клетва ден по-късно, което повдигнало въпроса дали САЩ са имали едновременно двама президенти в един и същ ден.

В съвремието президентът полага клетва в неделя на частна церемония и я повтаря отново на церемонията.

Денят на инаугурацията, въпреки че не е официален почивен ден, се счита за празничен от федералните служители, които са работили за осъществяването му.

Традиционно церемонията започва с пристигане на новия президент от Белия дом в Капитолия, обикновено съпровождан от предшественика си. Около или след 12 ч. на обяд президентът полага клетва, а след това произнася първата си реч.

Вицепрезидентът полага клетва на същата церемония, непосредствено преди президента.

От 1789 г. са проведени 58 церемонии по инаугурация, както и 9 за частични мандати заради смърт или оставка на избрания президент. С Джо Байдън,

клетва е полагана 76 пъти

от 46-ма президенти. Разликата в числата идва заради това, че дори при втори мандат, избраният президент отново полага клетва.

Няма записани изисквания как точно да бъде положена клетвата. В традицията обаче се е наложило президентът да вдигне дясната си ръка и да положи лявата върху Библия, докато изрича клетвата.

Веднага след това се чуват изпълнения на Военноморския оркестър на САЩ, докато едновременно гърмят 21 топовни салюта.

След края им положилият клетва нов президент произнася и първата си инаугурационна реч. Както и много други обичаи в церемонията по встъпване в длъжност, и тази е започнала с Джордж Вашингтон през 1789 г.

Втората инаугурация на Джордж Вашингтон през 1793 г. Илюстрация: Уикипедия

Най-дългата реч е произнесъл Уилям Хенри Харисън през 1841 г., цели 8445 думи. Джон Адамс през 1797 г. изрича общо 2308 думи, от които обаче цели 737 са в едно изречение. През 1793 г. Вашингтон произнася реч с едва 135 думи.

От 1937 г. в церемонията са включени една или няколко молитви, а Мая Ангелоу рецитира своята поема „On the Pulse of Morning“ на инаугурацията на Бил Клинтън през 1993 г., с което поставя още една традиция.

След пристигането на президентския антураж в Белия дом е обичайно президентът, вицепрезидентът, техните семейства и членове на правителството да наблюдават инаугурационния парад, обичай, положен от Джеймс Гарфийлд през 1881 г.

Парадът, който преминава в протежение на над 3 км по Пенсилвания авеню, включва военни и цивилни участници от всички 50 щати и Район Колумбия.

През 1829 г., след първия си инаугурационен парад, Андрю Джаксън дава публичен прием в Белия дом, по време на който 20 000 души нанасят толкова разрушения, че Джаксън

трябва да избяга през прозорец

Независимо от това, приемите в Белия дом продължават, докато продължителните следобедни паради не започват да създават проблеми с графика.

Съживявайки идеята през 1989 г., президентът Джордж Буш покани обществеността на „Американски прием в Белия дом“ в деня след встъпването в длъжност.

Джордж и Лора Буш водят инаугурационния парад на 20 януари 2005 г. Сн.: Уикипедия

Встъпителният парад на Гроувър Кливланд през 1885 г. продължава три часа, като в него се включват 25 000 участници. Осемдесет години по-късно парадът на Линдън Джонсън включва 52 избрани групи.

През 1977 г. Джими Картър стана първият президент, тръгнал пеша за повече от една миля по маршрута до Белия дом. Разходката се превърна в традиция, която се съчетава по церемония, ако не по дължина, от последвалите президенти.

През двадесети век два пъти няма парад по Пенсилвания авеню. През 1945 г., в разгара на Втората световна война, четвъртото встъпване в длъжност на Франклин Д. Рузвелт е просто и строго, без фанфари и официални тържества след събитието.

Четвъртата инаугурация на Франклин Рузвелт, 1945 г. Сн.: Уикипедия

През 1985 г., с температура около -14°C, всички събития на открито за втората клетва на Роналд Рейгън бяха отменени или преместени на закрито. Четири години по-рано за първата инаугурация на Рейгън обедната температура е била необичайно висока за януари – цели 13°.

В политическата история на Щатите конфликтите между отиващ си и новоизбран президент не са прецедент.

Когато през 1801 г. Томас Джеферсън за първи път полага клетва във Вашингтон, на церемонията не присъства предшественикът му Джон Адамс, който въобще не е поканен.

Друг американски президент – Джон Куинси Адамс, категорично отказва да уважи своя наследник Ендрю Джаксън.

Церемониите през годините винаги са привличали публика, а архивите пазят много интересни моменти. Като снимка от март 1857 г. – първият фотодокумент, запечатал клетвата на 15-ия президент Джеймс Бюканъм.

Инаугурацията на Линкълн е на фона на все още незавършената сграда на Капитолия.

Втората инаугурация на Ейбрахам Линкълн, 1865 г. Илюстрация: Уикипедия

При встъпването си в длъжност 30-ият президент Джон Калвин Кулидж за първи път използва автомобил, а церемонията за първи път е предавана на живо по радиото.

Докато милиони зрители покриват всяка точка, президентът Хари Трумън преминава през столицата, а жителите на Вашингтон го приветстват.

Инаугурацията на Труман е

първата предавана по телевизията

На тържествения парад по времето на Дуайт Айзенхауер за първи път са показани ракетни установки. В парада е включен дори номер на слон от група циркови артисти.

На президентския бал на Джон Кенеди през 1961 г. сред гостите са Франк Синатра и Нат Кинг Кол.

Джими Картър пък е първият президент, който заедно със семейството си изминава пеша пътя от Капитолия до Белия дом.

Клетвата на Роналд Рейгън все още държи рекорда за най-много зрители – близо 42 млн. американци. Тази на Бил Клинтън е предавана за първи път по интернет.

А инаугурациите на президентите Барак Обама и Доналд Тръмп породиха спор къде зрителите са били повече.

Заради пандемията от COVID-19 в Националния мол, където обикновено се събират американските граждани, тази година бяха поставени стотици флагове на САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Чикаго „назначи“ 1000 котки за борба с плъховете в града

Така ще се намалят гризачите чрез „екологичен“ метод

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Приют за животни от Чикаго предостъпи на администрацията на града 1000 котки, които да бъдат пуснат по улиците, за да се борят с плъховете. Ветровитият град оглави списъка на 50-те най-засегнати региона от популацията на плховете за 2020-а година.

Сара Лис, която отговаря за програмата, заяви пред Fox News, че техните наблюдения показват, че котките значително подобрявят градската среда, особено по отношение на плъховете, които пълзят навсякъде.

Където има повече котки, плъховете са по-малко, а на места дори изчезват.

За шеста поредна година: Чикаго... градът с най-много плъхове в САЩ

Пускането на котки по улиците на Чикаго започна още през 2012-а година. Идеята беше да се намалява популацията на плъховете чрез „екологичен“ метод.

Котките са основно от приюти. Те са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени. Повечето от тях се залавят от улиците предварително. Държат се 3 седмици в приют, след което се освобождават в определени райони на града.

За всяка жилищна сграда пък има отделени по три животни, а за тях грижи полага специално регистриран стопанин.

„Котките са диви. Това не са домашни котки. Те са такива, които са свикнали да живеят на улицата, а не в хола ви. Те не могат да оцелеят на закрито“, казва Лис.

Именно навиците на тези животни могат да помогнат в борбата с плъховете, които не се повлияват от отрови, а потокът от храна, която си набавят от боклука, не спира.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Все повече американски компании отменят носенето на маски за ваксинирани служители и клиенти

Съюзът на регистрираните медицински сестри призовава C.D.C да преразгледа своите насоки за маски

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Все повече компании отменят изискванията си за маски след новите федерални насоки от които стана ясно, че само ваксинираните хора ще могат да се разхождат без маска. Ръководството премахва изискванията за носене на маска на напълно ваксинираните хора в повечето места, като все пак напомня, че местните разпоредби трябва да се спазват.

Напълно ваксиниран човек означава да са преминали две седмици от полуването на втора доза от ваксината на Pfizer или Moderna, или единичната доза Johnson&Johnson’s.

Walmart обяви преди дни, че напълно ваксинираните клиенти няма да има нужда да носят вече маски, а напълно ваксинираните служители също от 18-ти май няма да носят маски. Costco и Publix също отменят изискванията си за маски за ваксинираните хора. Starbucks също ще направи маските незадължителни за ваксинирани клиенти от понеделник, освен ако местните разпоредби не ги спрат.

Какво стои зад решението ваксинираните да не носят маски в САЩ

Много от търговците заявиха, че няма да изискват доказателство за ваксинация. Costco, например, заяви, че вместо това ще изискват „отговорно и уважително отношение“.

Trader Joe’s също няма да задължи ваксинираните си клиенти да носят маски, въпреки, че за служителите те остават все още задължителни. Съветът за контрол на игрите в Невада също издаде насоки за носенето на маски отбелязвайки, че няма да изсква казината да потвърждават ваксинационния статус на служителите си, но няма и да им попречи ако решат да го направят.

Някои фирми като Target и CVS обаче планират да продължат да налагат носенето на предпазни медицински маски за клиентите си.

Новите насоки, публикувани в четвъртък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, бяха изненада за много американци. Месеци наред федералните служители предупреждаваха, че носенето на маски и социалното дистанциране са необходимост за контролиране на разпространението на вируса. Ръководството показа известно безпокойство, тъй като няма очевиден начин фирмите, техните служители или техните покровители да определят кой е ваксиниран и кой не.

Някои експерти по обществено здраве изразиха опасения, че неваксинираните хора също могат да решат да свалят маските си.

Отмяната на носенето на маски от ваксинирани предизвиква объркване в САЩ

„CDC залага, че като даде широка свобода на ваксинираните хора, това ще насърчи част от тях“, написа Лорънс Гостин, директор на Института за национално и глобално здравно право в университета Джорджтаун. „Но няма поведенчески доказателства за това. По-вероятно е и неваксинираните да свалят маските си.“

Синдикалните лидери посочиха и рисковете за здравето, пред които биха могли да се изправят работниците.

„Насоките са объркващи и не показват как това ще повлияе на работници, които са изправени пред често излагане на риск от хора, които не са ваксинирани и отказват да носят маски “, заяви в изявление в четвъртък Марк Пероне, президент на Обединения международен съюз на храните и търговците.

„Работници все още са принудени да се правят на полицаи за клиентите, които са неваксинирани и отказват да следват местните мерки за безопасност на COVID“, добави той.

Въпреки че паспортите биха могли да помогнат на бизнеса да работи по-безопасно, критици твърдят, че те пораждат опасения относно неприкосновеността на личния живот и справедливостта. И все пак стотици авиокомпании, правителства и други организации експериментират с нови електронни версии.

По въпроса за възможен федерален паспорт за ваксини, Джен Псаки, прессекретар на Белия дом, заяви на брифинг, че администрацията на Байдън остава фокусирана върху кампанията за ваксинация. Но тя остави отворена възможността компаниите от частния сектор да поискат някаква документация за ваксини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Мъж, арестуван за убийството на съпругата си, е обвинен, че е гласувал за Тръмп от нейно име

Бари Морфю е обвинен във фалшифициране и злоупотреба с бюлетини по пощата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Мъж от Колорадо, който беше арестуван този месец за убийството на съпругата му, която беше обявена за издирване получи още едно обвинение – той е гласувал за Доналд Тръмп от нейно име.

Сн: БТА

53-годишният Бари Морфю е обвинен и във фалшифициране и злоупотреба свързана с бюлетини по пощата, което според съдебните протоколи е нарушение.

По-рано, на 5-ти май Бари е бил задържан по обвинение за убийство, както и подправяне на веществени доказателства, и опит за въздействие върху държавен служител свързани с разследването по издирването на съпругата му Сузани Морфю, която е обявена за издирване още преди една година.

Лиз Чейни: Републиканци гласуваха против импийчмънта на Тръмп от страх за живота си

49-годишната Сузан Морфю с която са имали две дъщери изчезва на 10-ти май 2020-та година в близост до малкото планинско градче Салида, окръд Чафи. Тя все още не е открита.

Месеци след това, през октомври в канцеларията на окръг Чафи пристига бюлетина за изчезналото лице, което чиновник съобщава за измама. Бюлетината не е имала необходимия подпис, но се твърди, че е подписана от Бари Морфю на реда за подпис. Шерифът на окръг Чафи е взел бюлетината и нейния плик като доказателство, а бюлетината и плика на Бари Морфю са иззети през март, 2021-ва.

По време на разпита с агенти на ФБР през април Бари признава, че е подал бюлетина от името на съпругата си. „Просто защото исках Тръмп да спечели. Просто си помислих защо пък да не му дам още един глас“, признава той.

Пред агентите на ФБР Бари отрича да е осъзнавал, че е незаконно да се подава бюлетина от името на друг човек. „Не знаех, че не мога да го направя от името на съпругата ми“, заявява той.

Бари Морфю е задържан в ареста на окръг Чафи. Следващата дата за явяване пред съда е 27-ми май. Неговите адвокати са служебни, които пък отказват да коментират наказателни дела.

Властите съобщиха, че не се очакват други арести във връзка с изчезването на Сюзан Морфю.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Лари Кинг си беше забранил думата „аз“

Легендата на екрана съветва да се задават само въпроси със „Защо“

Затвори