Открийте ни и в

Любопитно

Инвазивни насекоми ще унищожат 1,4 милиона дървета в САЩ до 2050 г.

В изследването са участвали специалисти от висши учебни заведения в Канада и САЩ, както и от американската Горска служба

публикувано

на

Сн; Pixabay

Инвазивни насекоми ще унищожат 1,4 милиона улични дървета в САЩ в следващите три десетилетия, сочат данни от канадско-американско проучване.

В изследването са участвали специалисти от висши учебни заведения в Канада и САЩ, както и от американската Горска служба. Според изчисленията им замяната на унищожените дървета ще струва над 900 милиона щатски долара.

Водещият автор на изследването Ема Хъджинс от канадския университет “Макгил” е изготвила първата пространствена прогноза за смъртността на уличните дървета в САЩ от инвазивни насекоми.

Проливни дъждове в Сингапур са съборили много дървета

Според прогнозите й около 90 процента от 1,4 милиона дървета ще бъдат унижощени от бръмбара Ясенов агрилус (Agrilus planipennis). Изследователите смятат, че въздействието на инвазивните насекоми няма да бъде равномерно разпределено в цялата страна, като около 95 процента от загиналите дървета ще бъдат в една четвърт от американските райони.

Екипът от учени казва, че откритията могат да помогнат на градските власти да установят кои дървесни видове и къде точно ще бъдат изложени на най-голям риск от инвазивни насекоми, за да предприемат своевременно действия.

Констатациите са публикувани в изданието “Джърнъл ъв ъплайд еколъджи” на Британското екологично дружество.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено