Открийте ни и в

Общество

Инжекции с въздух и инсулин: Сестра отровителка уби седем здрави бебета

Съдът в Манчестър й повдигна 22 обвинения, разследват я и за опит да убие други 10 бебета

публикувано

на

Инжекции с въздух и инсулин: Сестра отровителка уби седем здрави бебета
Сн.: Chester Standard/SWNS.com

Обвиниха медицинска сестра в убийството на 7 бебета – пет момченца и две момиченца – и опит да отрови още 10 в болница в английския град Честър, съобщава BBC.

32-годишната Луси Летби е работила в болницата „Графинята на Честър“, където имало подозрително много смъртни случаи на здрави бебета. Там е действал „отровител“ – заяви във вторник в съда прокурор Ник Джонсън и каза по адрес на Летби, че тя е била „постоянно злонамерено присъствие“ в неонатологичното отделение.

Манчестърският кралски съд повдигна 22 обвинения срещу Луси Летби. Тя отрича всички тях.

Самоубийство от ревност: Водеща на новините купува пистолет и след минути слага край на живота си

Във вотрник стана ясно, че Летби се

опитала да убие едно дете три пъти, а друго починало, след като му бил инжектиран въздух.

Семействата на някои от жертвите присъстваха в съда, когато прокурор Джонсън отправи обвиненията. Според него преди януари 2015 г. статистическите данни за смъртността на бебетата в отделението били сравними с други болници, но през следващите 18 месеца се наблюдавало значително нарастване на броя умиращи или колабиращи бебета.

Ученичка родила, докато се подготвяла за училище. Не знаела, че е бременна

“След като потърсиха причина, проверяващите забелязаха, че необяснимите колапси и смъртни случаи имат един общ знаменател – присъствието на една от неонатологичните сестри. Тази сестра беше Луси Летби”, каза той.

Отровени с инсулин

Щателен преглед на полицията показал, че някой в отделението е отровил две деца с инсулин в периода от средата на 2015 г. до средата на 2016 г.

Двете от отровените бебета са момчета близнаци. Отровени са в рамките на няколко дни след раждането. Тогава нивата на кръвната им захар спаднали до опасни нива. Новородените – определени като дете F и дете L – оцелели благодарение на намесата на медицинския персонал. Тогава обаче той сметнал, че става въпрос за естествена реакция на организмите им, а не, че някой ги е отровил с инсулин, каза прокурорът.

Подозренията паднали върху Люси Летби и заради много малкия брой хора, които имат достъп до неонатологичното отделение.

Донор на сперма, който има 48 деца, не може да си намери приятелка

“Има много ограничен брой хора, които биха могли да бъдат отровителите, защото влизането в неонатологичното отделение е строго ограничено – каза той. – Люси Летби е била на работа, когато двете момчета са били отровени и ние твърдим, че тя е била отровителката”, каза прокурор Джонсън.

Близначета са имали братчета, кръстени условно Е и М, за които

също се твърди, че са били „нападнати“ от Летби. Едното от тях не е оцеляло.

Съдът чу, че едно от средствата, чрез които детето Е е било убито, а детето М – увредено, е било вкарването на въздух в кръвта – нещо, което лекарите наричат въздушна емболия.

За прокурора смъртните случаи и колапси не са “случайни” и не са “естествено възникнали трагедии”.

От метач до един от най-богатите българи в САЩ - историята на Фил Филипов

“Много от събитията в този случай са се случили по време на нощни смени. … Когато Луси Летби беше преместена на дневна смяна, сривовете и смъртните случаи се преместиха на дневните смени“, изтъква прокурорът.

Обвиняемата медицинска сестра е била прекъсната от майката на една от жертвите, която посетила момченцето си в отделението за новородение, стана ясно също в съда. Тя заварила детето си силно стресирано и с кръв в устата. Медицинската сестра се опитала да успокои майката, че кръвта се дължи на тръбичката в устата му. Детето починало.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено