Открийте ни и в

България

Инсултите намалели с 21% по време на пандемията?

публикувано

на

сн. Архив/БТА

Пандемията от COVID-19 е повлияла значително на достъпа и качеството на лечение при някои социално значими заболявания, показва анализ на „Индекс на болниците“ – съвместна разработка на „Галъп интернешънъл“ и специализирания здравен сайт clinica.bg.

Той сравнява периода 01.02.2020 г.-30.04.2020 г. със същия на 2019 г. Проследява броя на пациентите, потърсили медицинска помощ в областта на инвазивната кардиология, онкологията, както и на хората с инсулти. Данните за изготвянето му са предоставени от Националната здравноосигурителна каса.

Сред трите области най-голям е делът на хората с кардиологични проблеми, които са отложили посещението си в болница в трите месеца с пандемия от Covid-19. При 10 679 преминали през инвазивни диагностични процедури за наличието на сърдечносъдови проблеми за периода през 2019 г., броят им е бил 7 123 – по-нисък с 33.29% – от 1 февруари до 30 април 2020 г.

Подобна е картината при лечебните процедури в областта на инвазивната кардиология. Общо 10 254 души са потърсили медицинска помощ през трите месеца на миналата година срещу 7 340 за тази. Намалението е с 28%. С 35.3% по-малко са пациентите, на които е поставен пейсмейкър – 771 през 2020 г. при 1 192 за периода през 2019 г.

С 21.17% по-малко са пациентите с инсулти, получили медицинска помощ в болница през трите месеца от 2020 г. – 13 885 през 2019 г. срещу 10 945 за 2020 г. Близо 95% от тях са получили исхемичен инсулт.

Спад има и при спешните интервенции, които се осъществяват в някои от случаите на исхемичен инсулт – тромболизите. Техният брой през трите месеца на 2020 г. е по-нисък с 10% в сравнение със същия период на миналата година, като достига до 258.

Пандемията от Ковид-19 е дала най-малко отражение върху достъпа до диагностика и лечение при онкологичните заболявания. 41 673 души са получили план за лечение на заболяването си от 01.02. до 30.04.2019 г., а за същия период през 2020 г. – 36 168, с 13.2% по-малко. В това число влизат новодиагностицираните и пациентите, при които се е наложила ревизия на лечението.

Незначително е понижението на преминалите през лъчелечение – от 4 132 през 2019 г. на 4 116 през 2020-а.

Преминалите през химиотерапия са повече – 12 485 през 2019 г. и 13 293 през 2020 г.

„Динамиката в разпространението на хроничните социално значими заболявания е ниска и по принцип не би следвало да отбелязва значително отклонение в рамките на една година. Затова редукциите, които наблюдаваме в броя на пациентите с кардиологични, онкологични или неврологични проблеми, се дължи не на реалната им липса, а на други причини – пише clinica.bg. – В случая намалението на хората, потърсили медицинска помощ, е пряко следствие на затруднения достъп до болнична помощ заради въведеното извънредно положение по време на пандемията от Ковид-19 в страната. То включваше ограничаване на плановия прием в лечебните заведения и в някои случаи налагаше реорганизация на дейността им. Страхът от заразяване с Ковид-19 и въведената социална изолация вероятно допълнително са повлияли на решението на отделни пациенти за отлагане на търсенето на медицинска помощ дори в случаи на спешни състояния. На този фон осигуряването на 85% от плануваните приходи на лечебните заведения за болнична помощ от НЗОК им давa известно спокойствие и стабилност.“

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Автомобил удари влак, извади го от релсите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БДЖ

Бързият влак №2602 от Варна за София е дерайлирал малко след 12 часа в четвъртък край гара Каменец, след като е бил ударен от лек автомобил на жп прелез, съобщиха от БДЖ.

Колата преминала покрай спусната бариера и се ударила в първия вагон на композицията. Вследствие на удара е дерайлирала втората талига на вагона.

Няма пострадали пътници и персонал от влака.

Създава се организация за превоз на пътниците с друга композиция.

Във влака са пътували 105 души. Тъй като участъкът е двупътен, няма да има прекъсване на движението на други влакове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Скоро: пада 14-дневната карантина за пристигащите от чужбина

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Националният оперативен щаб обмисля съвсем скоро да предложи отпадане на задължителната 14-дневна карантина при влизане в България от чужбина.

„В момента се обсъжда друг тип стратегия с премиера – не толкова строг граничен контрол – най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища“, обяви държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Карантина не се очаква и за руските туристи, въпреки че в четвъртък в Нови пазар бяха установени заразени работници, пристигнали от Русия, за да работят на газопровода „Балкански поток“.

„В момента няма особено активни огнища, всички са овладяни, нямаме активно огнище, освен в Шумен, където строители на Балкански поток са дали положителни проби. От 120 изследвани установихме общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си“, допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Няма престъпление“: прокуратурата прекрати проверката срещу Цветан Цветанов за „Апартаментгейт“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Прокуратурата е прекратила проверката за начина, по който бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с луксозен мезонет от фирма “Артекс” в атрактивния столичен квартал “Изток”, съобщи Свободна Европа. Това става ясно и от постановление на специализираната прокуратура, публикувано в сряда вечерта на страницата на гражданско движение “Боец”. Неправителствената организация сезира държавното обвинение преди повече от една година след разследване на Свободна Европа. Ден по-рано “Боец” са получили отказа от образуване на досъдебно производство, като автори на сигнала.

В постановлението за прекратяване на разследването от прокуратурата преразказват публикуваните в Свободна Европа материали. Заключението е, че “предвид неустановяването на каквито и да било фактически данни за извършено престъпление от компетентността на СП, по преписката следва да се откаже образуване на досъдебно производство”. Постановлението може да бъде обжалвано пред Апелтивната специализирана прокуратура.

Документът е с дата 18 май тази година. Прокуратурата обяви, че ще разследва Цветанов на 20 март 2019 година след серия публикации няколко дни по-рано за това как тогавашният председател на парламентарната група на ГЕРБ е прибавил към активите си мезонет в столичния квартал “Изток”, при стойност на сделката на квадратен метър в пъти по-ниска от пазарната цена. Цветанов е разменил новопридобития имот за два негови стари апартамента, които в същия ден са станали собственост на бивш негов подчинен – IT специалист към партия ГЕРБ, който по-късно е назначен в държавното “Ръководство въздушно движение”.

Антикорупционната комисия не откри виновни за "Апартаментгейт"

В следваща серия на разследването стана ясно, че година преди сделката с апартаментите управляващата партия е променила Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал “Лозенец” – „Златен век“. Небостъргачът се строи от фирма “Артекс”, от която Цветанов придобива луксозния имот с личен асансьор, вписан в нотариалния акт.

След като подаде оставка като депутат и председател на групата на ГЕРБ, Цветанов коментира пред БНТ: “Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.“ Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че тази реплика го е провокирала и отстрани Цветанов и от ръководството на партията.

Борисов за Цветанов: Има кой да го накаже

Серията разкрития за апартаментите на властта, придобити на ниски цени, започна с имотната придобивка на Цветан Цветанов и поправката в Закона за устройство на територията. В следващите дни продължи с разкрития за още функционери на ГЕРБ, сдобили се с жилища от “Артекс” на атрактивни места в столицата, на цени далеч от пазарните. “Биволъ” публикува данни за апартаментите на министърката на правосъдието и бивша председателка на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-министъра на икономиката и енергетиката Красимир Първанов и зам.-министърката на младежта и спорта Ваня Колева.

Оставки подадоха Цветан Цветанов, Цецка Цачева, както и Първанов и Колева. Към общата прокурорска проверка бяха добавени и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, министърката на туризма Николина Ангелкова, както и депутатите Валери Жаблянов и Крум Зарков от БСП, за които също се появиха публикации за имотни сделки.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) вече излезе с решение, че не открива конфликт на интереси в това, че политици от ГЕРБ са се сдобили с луксозни апартаменти. Проверката обаче провокира съмнения за нейното качество, защото стъпваше и върху неверни факти. Като например, че въпреки че е гласувала за поправката “Артекс” в качеството си на депутат, Цецка Цачева не е в конфликт на интереси. Проверка на Свободна Европа разкри, че Цачева не е гласувала за тази поправка.

Последната известна информация от НАП по случая бе, че в началото на декември 2019 г. все още проверяваха данни, свързани с “Апартаментгейт”.

В края на миналата седмица говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира, че институцията още извършва проверки по “Апаратментгйет”. “Щом приключим, ще изпратим материалите на прокуратурата. Става дума за още няколко неща”, каза той миналия петък, 22 май. Бъчваров обаче не пожела да уточни какво още имат да проверяват 14 месеца след започването на проверките.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada