Открийте ни и в

Интересно

Интернет се превръща във външния двигател и резервен ум на човешкия мозък

Идеята, че интернет се е превърнал в един вид резервен ум, със сигурност не е нова

публикувано

на

Изследователи твърдят, че хората помнят все по-малко факти и данни, но все повече запомнят уебсайтовете, където могат да ги намерят или прочетат.

Днес на всички е ясно, че все по-малко се нуждаем от речници, енциклопедии и приятели, експерти в определени области, защото с няколко щраквания решението е пред нас.

Идеята, че интернет се е превърнал в един вид резервен ум, със сигурност не е нова, но изследователите все още не могат да разберат как всичко това се отразява на човешкия мозък и неговите функции.

Ще стане ли мозъкът ни мързелив или бавен в бъдеще? Всичко това ще означава ли промяна в структурата и размерите на нашия мозък? Това остава предизвикателство за по-нататъшни изследвания и тестове.

Според изследователите ще настъпят някои промени, но все още не се знае какви. Въпреки това няма съмнение, че интернет все повече се превръща във външна памет за фактологична информация, и това се потвърждава от скорошно проучване в списание Science.

Авторите на изследването, което тества тази хипотеза, казват, че когато на група респонденти е зададен въпрос, мнозина не са знаели отговора, но 30 процента от тях веднага са знаели как да намерят отговора онлайн.

Това е потвърждение, че не са запомнили фактите, а сайтовете, защото са се съхранявали в мозъците им.

Тестването установи, че цветовете на имената на уебсайтовете не играят съществена роля в търсенето.

Всички субекти в проучването са били студенти, което означава, че са израснали, използвайки интернет като ресурс.

Но е интересно, че изследователите смятат, че резултатите биха били подобни и при по-старите поколения, които са успели да се адаптират към новите информационни технологии.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА