Открийте ни и в

Вашите пари

Инфлацията в САЩ през юни достигна най-високото ниво от 41 години

Цените на автомобилите, наемите и доста стоки скочиха

публикувано

на

Инфлацията в САЩ през юни достигна най-високото ниво от 41 години

Инфлацията в САЩ се ускори през юни с повече от прогнозираното, подчертавайки безмилостния ценови натиск, който ще накара Федералния резерв да предприеме ново голямо увеличение на лихвените проценти по-късно този месец, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се повиши с 9,1% спрямо година по-рано, което е най-голямото увеличение от края на 1981 г., показват данни на Министерството на труда в сряда. Широко следеният показател на инфлацията се увеличи с 1,3% спрямо месец по-рано, най-голямото увеличение от 2005 г. насам, отразявайки по-високите разходи за бензин, жилище и храна.

Икономистите прогнозираха ръст от 1,1% спрямо май и ръст от 8,8% на годишна база въз основа на средните стойности на проучването на Bloomberg.

Това беше четвъртият пореден месец, в който цифрата надхвърли прогнозите.

Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който премахва по-променливите хранителни и енергийни компоненти, напредна с 0,7% спрямо предходния месец и 5,9% спрямо преди година, което отново надхвърля прогнозите.

Доходността на държавните облигации и доларът скочиха, докато фючърсите на американските акции паднаха след доклада.

Нагорещените данни за инфлацията отново потвърждават, че ценовият натиск е необуздан и широко разпространен в цялата икономика и продължава да подкопава покупателната способност и увереността на потребителите. Това ще задължи служителите на Фед да следват агресивен курс за ограничаване на търсенето и ще засили натиска върху президента Джо Байдън и демократите в Конгреса, чиято подкрепа спадна преди междинните избори.

Въпреки че много икономисти предполагат, че тези данни ще бъдат пикът в текущия инфлационен цикъл, няколко фактора, като например жилищата, ще поддържат ценовия натиск висок за по-дълго време.

Геополитическите рискове, включително COVID затварянията в Китай и войната на Русия в Украйна, също представляват рискове за веригите за доставки и перспективите за инфлация.

Служителите на Фед вече сигнализираха за второ увеличение от 75 базисни пункта на лихвените проценти по-късно този месец на фона на постоянната инфлация, както и все още стабилния ръст на работните места и заплатите. Дори преди данните да бъдат публикувани, търговците вече бяха включили увеличението в оценките си за юли.

Сега има голяма вероятност от увеличение с най-малко 75 базисни пункта и шанс от около едно към три, че увеличението може да бъде с пълен процентен пункт.

Цените на стоките от първа необходимост през изминалия месец продължиха да бележат неимоверно повишение. Цените на горивото се повишиха с 11,2% през юни спрямо месец по-рано. Цените на енергийните услуги, които включват електричество и природен газ, се увеличиха с 3,5%, най-много от 2006 г. насам. Разходите за храна междувременно се покачиха с  10,4% спрямо година по-рано, най-голямото увеличение от 1981 г.

Наемът на основно жилище се повиши с 0,8% спрямо май, най-големият месечен ръст от 1986 г. насам.

Разходите за подслон като цяло – които са най-големият компонент и представляват една трета от общия индекс на CPI – се покачиха с 0,6%, съответствайки на предходния месец.

Въпреки че продажбите на жилища се забавиха през последните месеци поради по-високите лихви по ипотечните кредити, икономистите очакват инфлацията на наемите да продължи да се увеличава, тъй като е необходимо време, за да се отразят промените в цените в CPI.

Разходите за хотелски и самолетни билети, както и коли под наем, паднаха от май до юни, след исторически увеличения през последните месеци. Въпреки това скорошни коментари от американски авиокомпании показват, че търсенето на пътувания остава силно.

Цените на употребяваните автомобили, които бяха основен фактор за инфлацията миналата година, се повишиха с 1,6% спрямо преди месец, докато цените на новите автомобили се увеличиха с 0,7%.

По-високите цени продължават да изяждат доходите на потребителите, въпреки силното увеличение на номиналните заплати. Коригираните спрямо инфлацията средни почасови доходи са спаднали с 3,6% през юни спрямо година по-рано, 15-ият пореден спад и най-големият в данните от 2007 г. Това започна да оказва влияние върху разходите – коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи паднаха с 0,4% през май, първият спад тази година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено