Знаците и пътната маркировка в района на жестоката катастрофа на магистрала "Струма", където загинаха 46 души, не са дали възможност на шофьора на македонския автобус да се ориентира.

Такова смята автомобилният състезател и организатор на обучения за пътна безопасност Димитър Илиев. Експертът разгледа състоянието на маркировката и знаците във видео, което публикува в социалните мрежи, а след това коментира темата пред bTV и БНТ.

Мнението на Илиев не е единственото, според което участъкът е опасен. Много потребители на социалните мрежи споделиха, че там има отбивка, която не е добре обозначена и това създава риск.

 

Димитър Илиев посочи редица нередности - маркировката подвежда, износена и не е светлоотразителна, светлоотразителите на мантинелите, които нощем очертава контурите на пътя, са стари, ръждясали и на практика невидими, а знакът, който предупреждава за отбивката от пътя, е съборен вероятно през май и така и не е вдигнат.

„Буквално на самия изход пред шофьора изскача предупредителен знак за място за отдих и стотни от секундата след това неясна маркировка с разделителен знак, който се оказва точно пред него и е трудно забележим“, казва специалистът по пътна безопасност във видеото си. „Оттук нататък инцидентът е неизбежен.“

Според Илиев шофьорът се е опитал да избегне мантинелата, но я е ударил и така е възможно да е причинил щети по автобуса, които да са затруднили маневрите след това.