Оторизираните съоръжения за копаене на криптовалута в Иран вече няма да получават електричество. Мярката влиза в сила от 22 юни, съобщи говорителят на иранското министерство на енергетиката в електроенергийния сектор Мустафа Раджаби Машхади, съобщава Tehran Times.

В момента в страната има 118 лицензирани съоръжения за копаене на криптовалута, които трябва да бъдат изключени от националната електрическа мрежа от началото на следващия месец, каза Раджаби Машхади.

Миналата седмица страната регистрира рекордно потребление на електроенергия от 62 500 мегавата (MW) по време на пикова консумация.

Прогнозите за потреблението за тази седмица надхвърлят 63 000 MW, което поставя страната на ръба на режим на тока.

През 2019 г. иранското правителство одобри добива на криптовалута като индустриална дейност. Това даде шанс на много компании да копаят криптовалута в цялата страна благодарение на изключително евтината електроенергия.

През януари 2020 г. иранското министерство на индустрията, минното дело и търговията издаде над 1000 лиценза за съоръжения за добив на криптовалута.

Някои собственици на криптокопачки, обаче, започнаха да ги свързват с битовото електричество, което доведе до сериозни проблеми в електроенергийната система на страната, която и без това страда заради безпрецедентната суша.