Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Искате виза за САЩ? Внимавайте какво пишете във Facebook

публикувано

на

Хората, които громят американския империализъм, но в същото време искат да стигнат до плажовете на Маями или да поиграят покер в Лас Вегас, ще трябва да смекчат тона си в Twitter, пише „Свободна Европа“.

А пък тези, които пишат във Facebook за това как някой ден ще живеят в Ню Йорк, сега вероятно ще решат да посмалят любовта си към „Голямата ябълка“, ако не искат да бъдат заподозрени, че искат да останат за постоянно в САЩ.

Причината?

Държавният департамент на САЩ вече изисква от кандидатите за виза да декларират своите профили в над 20 социални мрежи, сред които са Facebook и Twitter. Правилата влязоха в сила на 31 май. Те не изискват от кандидатите да разкриват паролите за своите профили.

Адвокати по имиграционно право прогнозират, че това ще породи дискусии в социалните мрежи и ще направи потенциалните кандидати по-внимателни за това какво публикуват и с кого се сприятеляват онлайн.

„Хората ще ги е страх да изразяват своето мнение за американската политика“, казва Андрей Романенко, рускоговорящ имиграционен адвокат от Сан Франциско. „Някои ще ги е страх да добавят приятели от САЩ, защото ще си мислят, че това е индикатор за намерение за оставане“.

Обявените още миналата година правила са част от по-широка програма на президента Доналд Тръмп да затрудни влизането в САЩ – обещание, което му помогна да спечели изборите през 2016 г. Сега вече всеки кандидат за виза – дори и да е само за посещение на роднини за няколко дни, трябва да обяви в апликационната форма своите профили. Правилата не важат за гражданите на държави, които са освободени от визи за краткосрочен престой.

„Националната сигурност е нашият първи приоритет когато оценяваме кандидатите за виза и всеки евентуален турист или имигрант подлежи на сериозна проверка по сигурността“, се казва в становище на Държавния департамент до Радио Свободна Европа. „Постоянно търсим механизми за подобряване на процеса на проверка, за да защитим гражданите на САЩ и в същото време подпомагаме легитимните кандидати да пътуват до страната ни“.

20 платформи

Правилата изискват от кандидатите да обявят своите имена на профили, включително и прякори, използвани през последните пет години в платформите:

Ask FM, Douban, Facebook, Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, MySpace, Pinterest, QZone, Reddit, Sina Weibo, Tencent Weibo, Tumblr, Twitter, Twoo, Vine, VKontakte, YouKu, и YouTube.

Сред липсващите в този списък се забелязват SnapChat и приложението за запознанства Tinder. Държавният департамент съобщи, че предвижда да добави още платформи към списъка, но не уточни кои.

Кандидатите с повече от един профил ще трябва да обявят всичките си имена в социалната мрежа. Кандидатите, които никога не са се регистрирали в някоя от тези платформи, няма да получават отказ за виза само защото не са попълнили това поле в апликационната форма, обясни Държавният департамент.

Според имиграционния адвокат Карниг Дукмаджян от Лондон, едва ли имиграционните власти ще преглеждат всеки профил на всеки кандидат. Очакването му е тази информация да бъде използвана само за допълнителна проверка на кандидати, които предизвикват някакви опасения.

Още преди въвеждането на новите правила, Съединените щати изискваха подробна информация от кандидатите за неимигрантски визи, включително за предишни пътувания, членове на семейството, използвани адреси, работодатели и образование.

Снимките също са ключов елемент от процеса на кандидатстване, като за един тип визи се изискват дигитални снимки, а за друг вид хартиени.

Хора, които планират да пътуват до САЩ, коментираха за Радио Свободна Европа, че новите правила няма да ги разубедят и ще кандидатстват за виза.

„Това няма да ми попречи, нямам нищо да крия. Мисля, че и за моите приятели е същото. Дори и да не декларираш тази информация, те могат винаги да я намерят в интернет“, казва Мария Горелова, която живее на руския остров Сахалин. Тя планира да посети за първи път САЩ тази година и е получила визата си преди въвеждането на новите правила.

Артем Тихонов от Санкт Петербург, който вече е бил няколко пъти в САЩ, определя новите правила като „неприятни“, но би се съобразил с тях, защото обича да обикаля Щатите.

„Това е ограничение на личната свобода, но трябва да разберем, че това е административно решение. Ще се съобразяваме, това е бюрократичната машина“, коментира той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Политиките на Байдън – имиграция, пътувания и визи

Байдън също така заяви, че ще увеличи тавана за бежанците в САЩ от чужбина на 125 000 от исторически ниско ниво от 15 000, определено от Тръмп

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща бърз и драматичен обрат на ограничителната имиграционна политика, въведена от неговия предшественик Доналд Тръмп. Докато Байдън се ангажира да отмени много от политиките на Тръмп, започвайки от първия ден, когато встъпи в длъжност на 20 януари, реформи ще отнемат много повече време, пише „Ройтерс“.

Имиграционна реформа и програма „Мечтатели“

Байдън заяви през юни, че ще изпрати законопроект до Конгреса още „в първия ден“, който излага „ясна пътна карта за гражданство“ за около 11 милиона души, живеещи незаконно в Съединените щати.

Байдън заяви, че ще създаде постоянна защита за младите мигранти (DACA), известна като „Мечтатели“. Стартирана от бившия президент Барак Обама, когато Байдън бе вицепрезидент. В момента програмата осигурява защита при депортиране и други предимства за приблизително 645 000 души.

Чековете за $2 000 ще са "основен приоритет" за Байдън

Републиканската администрация на Тръмп се опита да унищожи DACA, но бе спряна от федералния съд. Програмата все още е изправена пред съдебно оспорване пред съд в Тексас.

Избраният вицепрезидент Камала Харис заяви в интервю на 12 януари, че администрацията планира да съкрати времето за изчакване на гражданство и да позволи на притежателите на DACA, както и на получателите на временно защитен статус (TPS), „автоматично да получат зелени карти“, но не каза изрично кога и как ще настъпят тези промени.

Тръмп премина към поетапно премахване на TPS, който предоставя защита при депортиране и позволява разрешителни за работа на хора от страни, засегнати от природни бедствия или въоръжен конфликт. По-рано в своята кампания Байдън обеща „незабавно“ да предостави TPS на венецуелците, които вече са в САЩ.

САЩ променят правилата за издаване на визи H-1B

Години наред депутатите не успяват да приемат основен законопроект за имиграцията. Демократите може да имат по-голям шанс да приемат законодателство, след като избори в Джорджия им позволиха контрола върху двете камари на Конгреса.

Възстановяване на политиката за търсещи убежище и бежанци

Тръмп взриви така наречените от него „вратички“ в системата за убежище и въведе припокриващи се политики, за да затрудни търсенето на убежище в Съединените щати.

Една програма на Тръмп, наречена „Протоколи за защита на мигрантите“ (MPP), принуди десетки хиляди търсещи убежище да чакат в Мексико за изслушвания в американския имиграционен съд. По време на кампанията Байдън каза, че ще спре програмата в първия си ден. Неговият преходен екип обаче заяви, че демонтирането на MPP и възстановяването на други защитни мерки за убежище ще отнеме време.

Съгласно правилата, въведени от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ по време на пандемията от коронавируса, повечето мигранти, пристигащи на границата, сега са незабавно са изгонвани. Екипът на Байдън не се е ангажирал да промени тази политика веднага.

Каравани-мигранти се движат в Централна Америка, като някои от тях искат да пристигнат на югозападната граница след инаугурацията на Байдън. Адвокати се притесняват, че пандемията ще затрудни граничните служители и приютите за мигранти, няма да могат да се справят с голям брой хора.

Влизането в САЩ само срещу отрицателен PCR тест

Байдън също така заяви, че ще увеличи тавана за бежанците в САЩ от чужбина на 125 000 от исторически ниско ниво от 15 000, определено от Тръмп.

Събиране на разделени семейства

Преходният екип на Байдън обеща незабавно да създаде федерална работна група за събиране на деца, отделени от родителите им, съгласно една от най-противоречивите политики на администрацията на Тръмп.

Хиляди деца бяха разделени от родителите си, когато Тръмп приложи политика на „нулева толерантност“ за преследване на всички преминаващи границата, включително семейства, за незаконно влизане.

Въпреки че Тръмп официално обърна политиката през юни 2018 г. на фона на международни протести, някои деца продължиха да бъдат разделени по други причини. Адвокатите все още търсят родителите на повече от 600 разделени деца.

Забрани за пътувания и визи

Едно от първите действия на Тръмп след встъпването му в длъжност през 2017 г. бе забраната за пътуване от няколко държави с мнозинство от мюсюлманите. След правни оспорвания, Върховният съд на САЩ потвърди преработената версия на забраната през 2018 г. Оттогава тя е разширена до 13 държави.

Байдън обеща незабавно да отмени забраните, които са издадени с изпълнителни актове и биха могли лесно да бъдат отменени, според политически експерти.

По време на пандемията от коронавирус Тръмп издаде забрани, блокиращи влизането на много временни чуждестранни работници и кандидати за зелени карти. Докато Байдън критикува ограниченията, той все още не е казал дали ще ги отмени веднага.

„Великата, голяма и красива стена“

Байдън обеща незабавно да спре строителството на границата между САЩ и Мексико, което Тръмп изтъкна като голямо постижение по време на посещение в Тексас само няколко дни преди да напусне поста.

Не е напълно ясно какво ще направи администрацията на Байдън с договорите за изграждане, които вече са възложени, но тепърва предстои да бъдат завършени, или с частна земя, конфискувана от правителството на места, където строителството е спряло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

САЩ променят правилата за издаване на визи H-1B

В началото на годината Белият дом удължи мораториума за издаване на работни визи

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Съединените щати в четвъртък обявиха, че ще модифицират процеса на подбор за виза H-1B, като ще дадат приоритет на заплатата и уменията на кандидата, вместо на сегашните лотарийни процедури.

Окончателното правило, което ще бъде публикувано във федералния регистър на 8 януари, има за цел да защити икономическите интереси на американските работници и по-добре да гарантира, че най-квалифицираните чуждестранни работници се възползват от програмата за временна заетост.

Визата H-1B е неимигрантска виза, която позволява на американски компании да наемат чуждестранни работници в специални професии, които изискват теоретична или техническа експертиза.

Технологичните компании зависят от това да наемат десетки хиляди служители всяка година от страни като Индия и Китай.

Модифицирането на процеса на подбор на H-1B ще стимулира работодателите да предлагат по-високи заплати и/или да търсят по-висококвалифицирани служителите. Това, според американската служба за гражданство и имиграция, ще осигури на бизнеса сигурен път към осигуряването на качествена работна ръка.

Окончателните правила ще влязат в сила 60 дни след публикуването им във Федералния регистър.

Следващият сезон за подаване на визи H-1B трябва да започне на 1 април.

„Програмата за временна виза H-1B е била експлоатирана и с нея в злоупотребявано от работодатели, които се стремят главно да запълнят начални позиции и да намалят общите бизнес разходи“, заяви заместник-директорът на USCIS по политиката Джоузеф Едлоу. „Настоящият процес на произволен подбор на H-1B затруднява предприятията да планират наемането си, а това означава, че няма конкуренция за най-добрата международна работна сила. Този процес е довел до годишен приток на чуждестранна работна ръка с ниски заплати за сметка на американски работници „, каза той.

Новите правила ще засегнат само визите, които ще бъдат издадени в бъдеще.

В началото на годината Белият дом удължи мораториума за издаване на работни визи и зелени карти за имигрантите, идващи в САЩ до края на март.

Мораториумът се отнася за имигранти, идващи в САЩ с виза H-1B и няколко други визи, основани на заетостта, заедно с хората, идващи със зелени карти, за да работят или да се съберат със семейството си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Към емигрантка на „Летище София“: Какво търсите в България? Вие сте се отказали от корените си

„Защо изобщо си идвате? Знам ги аз такива като вас… вие имате една особена черта на характера…”

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Емигрантка, озовала се на „Летище София“ се сблъска с „любезното отношение“ на служител от „Гранична полиция“. За премеждията си разказва във Facebook Елица Йорданова. Тя е била попитана от жена, за която твърди, че се казва Галина Нацкова на гишето на летището „Какво търси в България, след като се е отказала от корените си“. Ето и разказа на Йорданова.

Сн.: Елица Йорданова/Facebook

Днес (неделя)сутринта, запътили се с бодра стъпка към нейното гише за паспортна проверка, на път за Амстердам, след една страхотна ваканция, празници споделени с приятели, сняг, слънце и зареждащи емоции в родината, дори и не предполагахме какво ще ни се наложи да преживеем в следващия половин час.

Подготвени сме за пътуването, според всички изисквания в момента. Всички документи са на лице, подписани подпечатани и издадени навреме.

Декларации от таткото, че мога да пътувам с децата, PCR тестове, паспорти и т.н.

Все пак не пътуваме за първи път.

На гишето на паспортна проверка ни посреща отегчената физиономия на Галина Нацкова, която рязко подминава моето ведро “Добро утро” и се съсредоточава върху холандските паспорти, които й подавам и декларацията от таткото, с прикачено към нея копие от паспорта му.

“Няма проблем”, мисля си аз, все пак това й е работата.

Усмивката ми помръква секунда по-късно, когато чувам иззад гишето: “Офф, дайте ми български документи.”

Свикнала съм, казвам, че нямаме такива и стандартно питам дали всичко е наред с тези, с които иначе пътуваме безпроблемно из целия свят.

“Как така нямате?!”, репликира ме Нацкова и веднага след това добавя: “А тези декларации не ми вършат никаква работа!”, гледайки ме снизходително изпод тънко изрисуваните си вежди.

“Как така не вършат работа? Аз пътувам от години с децата и подготвените документи винаги са били достатъчни за митническите власти в съответната страна.”, отговарям неразбиращо аз.

Нацкова настоява, “Тези не стават, можете спокойно да ги изхвърлите в коша за боклук. Ако нямате нотариално заверен документ, значи нищо нямате.”, демонстрира завидни познания по темата госпожата.

Усещам как дланите ми започват да лепнат и се успокоявам наум само от мисълта, че таткото ни чака пред летището, за всеки случай, докато минем проверката. Ако пожелаят, могат да се свържат с него и той лично да потвърди, че просто се прибираме с децата вкъщи и че не ги отвличам, за да скатаят от онлайн обучението, което ги чака от утре.

След като въпросът за декларациите очевидно не даде достатъчно материал за заяждане, тя се концентрира върху личните ни документи.

“Такаааа, значи нямате български документи?”

Потвърждавам отново, но тонът и погледът на госпожата не предвещават нищо хубаво.

“Имате ли българско гражданство?” Обяснявам, че след като нямаме документи, нямаме и гражданство.

“И какво, отказахте се, а?”, изстрелва Нацкова в упор.

Нещата отиват в кофти посока, вече го усещам с цялото си същество.

Потвърждавам, че сме се отказали. “Сигурна ли сте, или да проверя в системата?, набрала е скорост Нацкова и посяга заплашително към клавиатурата. “Проверете, да, няма проблем”, отговарям, като добавям и годината, в която се е случило събитието.

“Отказахте се, а, ама с указ на президента?”, с присвити очи ме стрелка госпожата. Вече се чувствам изключително неловко, отговарям утвърдително и питам дали има нужда от конкретната дата, за да провери по-лесно в системата.

“Няма нужда”, тонът е пренебрежителен, гледа ме, като да съм извършителя на някое особено гнусно престъпление.

“Браво, как можахте?”, недоумявам какво ми казва и преди да отвърна с “моля?”, “служителката” набрала инерция продължава да стреля с въпроси, като че ли е на състезание по откриване и обезвреждане на чужди граждани.

“Да се откажете от гражданството си, ами че вие сте се отказали от корените си!”, просъсква злобно през зъби Нацкова…

Сега вече кръвта ми кипва, цялото налично количество от червената течност поема към главата ми и въпреки всички обещания които съм си дала, да не се ядосвам и да не обръщам внимание точно на такъв вид същества по пътя ми, рязко и отговарям, че едва ли влиза в нейните правомощия и служебни задължения да коментира моите корени и да изказва личното си мнение по повод на моето и на децата ми гражданство, както и да обсъжда причините поради които то е такова каквото е.

Питам в качеството си на каква си позволява да прави подобни коментари и я моля, да ми върне документите, които очевидно са повода за нейното възмущение.

Като навита пружина обаче, тя продължава да бълва коментари по мой адрес с ехидна усмивка, присвити очи и тембър на гласа, на който може да завиди всяка уважаваща себе си вещица.

“Как можахте, да се откажете от корените си? Че какво тогава търсите в България? Защо изобщо си идвате? Знам ги аз такива като вас… вие имате една особена черта на характера…”

Не оставям Нацкова да продължи, вече съм сигурна, че цялата опашка ни чува, толкова съм шокирана, че единственото което ме спира да не нахлуя при нея и да и покажа как биха се разправили с нея моите предци, са децата ми, които стоят до мен – принудени да бъдат свидетели на тази грозна разправия.

“Мамо, недей”, Макс се опитва да ме спре и по очите му над маската разбирам, че усеща моя гняв и напрежение и сякаш ми казва “няма смисъл, мам”. Биби мълчаливо стиска ръката ми и също знам, че усеща, че мама е напрегната и гневна.

Буцата в гърдите ми ще избухне всеки момент и се кълна, че усещам как ръцете ми се стягат в юмруци без да мога да ги контролирам, а очите ми се наливат със сълзи.

Моля се възпитанието, което са ми дали моите родители, дейността, на която съм се отдала в България и зад граница, възрастта и опита, който съм натрупала и инстинкта, че не искам децата ми да пострадат и да бъдат потърпевши от тази ситуация, да надделеят и да не размажа физиономията на Нацкова на място.

Заповядвам си да не чувам повече обидните ѝ коментари и квалификации, и мислено си обещавам, че ще си получи заслуженото, независимо колко време, пари и енергия ще ми струва това.

Неуважаема Галина Нацкова,

Както споделих и на началника на “Гранична полиция”, с когото разговарях, след като успях да се овладея и да не ви пратя в лицево-челюстна хирургия, вие сте срам освен за себе си и своето семейство, но и за своите колеги, чиито труд и качества компрометирахте днес. Вие сте срам за пагона и петните името на всички гранични полицаи, както и допринасяте за уронване на престижа на летището и неговите служители като цяло.

Такива като вас нямат място на отговорна функция като паспортна проверка, и ви обещавам, че доколкото зависи от мен, ще се постарая никога повече да не можете да се гаврите с пътуващите български и чужди граждани, удобно скрита в кабинката си.

Вие имахте възможност да кажете каквото искате, сега е мой ред. Ще разкажа за вас и вашето недопустимо поведение навсякъде, където имам възможност. Писмено, на вашите преки началници, на Главна дирекция “Гранична полиция”, в социалните мрежи, в медиите, на приятели и познати.

Хора като вас и начина, по който изпълнявате служебните си ангажименти трябва да станат достояние на широката публика, да бъдат санкционирани и да служат за назидание на останалите.

Нека семейството ви, вашите роднини, приятели и колеги да разберат що за човек сте.

И понеже цяла сутрин се занимавате с моите корени, надявам се да сте чували и да схванете смисъла на тази фраза, която често се употребя в нашия род, там откъдето и до днес черпя сила и мъдрост, понеже съм потомка на българи от Кукуш и на балканджии от Тревненския Балкан – “Намерил църква, да се кръсти”.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Полицаи освободиха  дрогирана катерица в Алабама (ВИДЕО)

Полицейски служители в щата Алабама в южната част на САЩ се натъкнаха на необичайна гледка при обиск на апартамент -...

Затвори