Открийте ни и в

Вашите пари

Искате работа от вкъщи? Искате $83 000 годишно… Има работа за Вас. Вижте я

публикувано

на

Снимка: flickr

Една от тенденциите, които ще се преследват в работата в бъдеще, е гъвкавостта – къде и кога да се работи.

Според проучване на „Society for Human Resources management“, през 2019 г. 27% от компаниите, които търсят служители чрез платформата FlexJobs, предлагали работа от разстояние на пълен работен ден. Това е с 20% повече от организациите, които са предлагали гъвкава ангажираност през 2016 г. Информацията е публикувана в статия на електронното издание CNBC.

От FlexJobs потвърждават това, че грубо 95% от обявите все още имат изискване за местоположението на служителя – за град, щат, определен район в държавата. Така работникът би могъл да посещава офиса на работодателя за персонални срещи.

„Надпреварата за гъвкавите позиции може да е голяма“, казва Бри Рейнолдс, кариерен мениджър във FlexJobs. Тя споделя, че хората, които търсят работа, трябва да подчертаят уменията си за работа в екип, за да се откроят от останалите кандидати.

„Когато изпращате кандидатурата си за работа, трябва задължително да включите информация за опит на подобна позиция, вашите умения за комуникация, съвместна работа и боравене с технологии – работа онлайн, програми за ръководене на проекти и други“, казва тя.

Ето някои от най-често срещаните професии, които могат да бъдат практикувани от всяка точка на света, според FlexJobs, както и каква е заплатата за тях:

  1. Продуктов мениджър с годишна заплата 82 916 долара годишно

Продуктовият мениджър отговаря за стратегията, развитието и пускането на продуктите. Те често управляват екипи, преглеждат бюджети. Налага им се да работят в няколко отдела като „Маркетинг“ и „Дизайн“.  Този тип професия изисква доста работа с хората от компанията.

  1. Мениджър бизнес развитие с годишна заплата 71 968 долара

И при тази позиция работата е екипна. Тези мениджъри създават бизнес планове, управляват клиентски акаунти и се стремят да удовлетворяват желанията на клиентите. Всичко това изисква добри умения за комуникация.

Хората на тези позиции идват с няколко годишен опит в маркетинга и продажбите. Това е добре за компаниите, в които се работи от разстояние и които искат да са сигурни, че служителите идват със знания и са способни да работят добре.

„Често се предполага, че този тип работа трябва да бъде на свободна практика“, казва Рейнолдс.

„Професиите от разстояние изминаха дълъг път по отношение на фокусирането върху областите на екипната работа и сътрудничеството. Компаниите, особено тези, които работят по този начин, полагат големи усилия, за да може работата в екип, добрата комуникация и сътрудничеството да бъдат на преден план в дейността им“, допълва мениджърката от FlexJobs.

  1. Софтуерен инженер със заплата 71 145 долара годишно

Тези служители създават много повече от просто уебсайтове. Програмистите имат високи заплати, независимо дали са в офис, или работят отдалечено. На някои от най-конкурентните пазари за ИТ, софтуерните инженери от различни специалности печелят над 150 хил. долара, според данни на платформа за набиране на технологии Hired.

  1. Маркетингов мениджър със средна годишна заплата 64 500 долара

US News & World Report определи маркетинговите мениджъри, които създават маркетингови кампании и стратегии, като една от най-добре платените професии на 2020 г. Тази работа изисква бакалавърска степен и няколко години опит в сферата. Някои организации обаче предпочитат да наемат професионалист с магистърска степен в тази област.

  1. Дизайнер на учебни програми

Дизайнерите на учебните програми създават академично обучение и учебни материали. Работата се състои в писане на учебни програми, създаване на онлайн съдържание за курса и използване на обратна връзка за актуализиране на предложенията за курсове. В днешните условия на „стесняващ“ се пазар на труда, работодателите все повече се обръщат към онлайн платформи за обучение, за да задържат текущите си работници, а не да наемат нови, което може да струва скъпо.

Изборът оставаме на Вас.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Добра новина за чековете от $1,200: Може да ги получите утре или в петък

публикувано

на

от

Виж цялата статия
pixabay

Някои източници до правителството казват, че директните плащания за засегнатите от коронавируса граждани ще започнат да се плащат от утре или от петък.

Първи ще получат пари онези, които са подали на данъчните информация за банковата си сметка. Става дума за около 50 000 до 60 000 души. Ако трябва да се уточни още повече, нзй-вероятно в тази група ще влязат хората, които получават пенси (Social Security Income).

По първоначални преценки плащането на помощите от спасителния план трябваше да започне от понеделник, 13-ти април.

От съображения за сигурност федералната данъчна служба (IRS) предвижда да изпрати писмо по пощата до всеки реципиент на пари, за да ги информира как е била пратена сумата, предвидена за тях – по пощата с чек или с депозит по банков път, а също и да предостави инструкции за изпращане на запитване в случай че парите не са получени. Такива писма ще бъдат изпратени около 15 дни след изпращане на парите до жителите.

След първата група, IRS отново ще изпраща пари на 20-ти април. Тук ще се включват хората, получаващи пенсии, но които имат твърде нисък доход, за да подават данъчна декларация.

Последната вълна от суми ще отиде до тези, които ще получат чек по пощата. Тук са включени семействата с годишен доход под 10 000 долара и които не са декларирали банкова сметка при данъчните. Първите чекове вероятно ще бъдат пратени след 24-ти април, най вероятно между 4-ти май и 8-ми май. Възможно е обаче да не получите чека си чак до юни – всичко зависи от екпедитивността на правителството в тази насока.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Полезно за българите в Илинойс: Нов фонд за подпомагане заради коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
pixabay

Малките бизнеис, работниците на парче и други независими контрсактори в окръг Кук в Илинойс скоро ще могат да кандидатстват за заеми с лихва от 0% като помощ, с която да поемат загубите си от пандемията с COVID-19.

Председателят на администрацията на окръга Тони Прекуинкъл обяви, че окръгът вече е предоставил  първите 10 милиона на новия фонд за възстановяване. Програмата ще предостави петгодишни заеми до 20 000 долара за малки предприятия и до 10 000 долара за независими контрактори. Тук могат да се квалифицират фризьорски салони и салони за красота, както и програмисти, бояджии и майстори, като и други хора, деклариращи доходите си с форма 1099 за независими контрактори.

За да се квалифицират бизнесите трябва да имат по-малко от 3 млн. долара приход за година и по-малко от 25 служители. Те също така трябва да се намират в окръг Кук. Заемите за одобрените се отпускат само веднъж.

Тези, които искат да получат информация кога да подадат молба за такъв заем, трябва да попълнят форма за името на бизнеса си и данни за контакт. Линкът за формата е тук.

Според последна информация молби за заемите ще се приемат по-късно този месец.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Българските бизнеси в САЩ на ръба на оцеляването

публикувано

на

Виж цялата статия
Пет палета - така изглеждат поръчките само за ден в сайта на "Малинчо".

Българските бизнеси в Съединените щати изглежда са на командно дишане като много други заради мерките с коронавируса. Много от тях не работят, други очакват помощ от държавата, която все още не идва, а трети, които доскоро изглеждаха в добра позиция като транспортните компании, също очакват рязък стоп на товарите. Бизнесите с услуги – шивашки, домашни, салони за красота, зъболекари, културни събития и други – също нямат работа заради мерките за социално дистанциране. Единственото изключение са магазините и вносителите на хранителни стоки.

„Хората все пак трябва да ядат“, коментира Наско Божилов, собственик на VG Commerce – компания, която внася храни от България, и на ресторант Avenue BG. И докато бизнесът на Божилов с храни е стабилен, ресторантът му е почти без работа. В момента поръчките там са само за дома или доставка. „Оборотът ни е около 10% от това, което е обикновено. Правим различни промоции, специалитети, но няма кой знае какъв резултат – хората не излизат“, обясни управителят на Avenue BG Малина Грозданова. Основните клиенти, които поръчват, са хора от близките офиси, които все още работят. Много е вероятно заведението да затвори врати до края на седмицата и да използва времето за леко освежаване, докато мине карантината.

Ресторант „Механата“ продължава да работи, но с ограничено работно време – от 11 am до 3 pm и от 5 до 9 pm. От заведението правят доставка по домовете, но имат минимум от 50 долара за поръчка и такса от 5 долара.

Ресторант „Balkanika“ продължава да работи всеки ден от 11 am до 8:30 pm с обедно меню и доставка. От две седмици там е отворено и магазинче, където се предлагат колбаси собствено производство и други български храни. То се радва на по-голям интерес, но поръчките за храна също са много по-малко от очакваното.

Всички български магазини и вносители на храна, с които BG VOICE говори, увериха, че контейнерите със стоки пътуват безпроблемно от България и не се очаква недостиг в следващите месеци. Магазините изглежда са единствените бизнеси, които поддържат оборота като преди епидемията.

„Влизат по-малко клиенти, но пазаруват повече – като стокооборот нямаме промяна“, каза управителят на магазини „Сердика“ Милена Пехливанова – По мои наблюдения един човек пазарува за няколко семейства, идват със списък за други хора, това е разумно действие, по-малко хора се излагат на контакт и риск“.

Магазинът работи със съкратено работно време – от 10 am до 7 рм, за да има по-малко персонал и да избегне риска за повече хора на едно място.

Според Пехливанова се пазаруват основно неща от първа необходимост – ориз, боб, брашно, сода, мая, подправки. „Хората изглежда готвят повече вкъщи“, коментира тя. За тези, които искат нещо приготвено – „Сердика“ продължава да предлага топла витрина с приготвена храна и сладкарска витрина.

От веригата са поръчали от България повече варива, отколкото обикновено през този сезон – ориз, боб, леща, но уверяват, че имат достатъчно продукти и постоянно пристига нова стока.

„Контейнерите вървят, но всичко предвидено за Великден се изкупи. През май може да останем без някои вафли, бонбони. Но основните ни продукти – сирена, колбаси, лютеници и консерви – ще са винаги в наличност. Предвидили сме за 3 месеца напред“ обясни Калин Пенчев, собственик на „Малинчо“.

Големият победител е онлайн търговията

И „Сердика“ и „Малинчо“ бележат огромен ръст в поръчките по интернет. „Нашият сайт е бил за този момент, категоричен е Пенчев. – Онлайн бизнесът ни се удвои през последния месец. Март е като Коледа и Деня на благодарността от миналата година взети заедно“.

Интернет се оказва безопасно и удобно място за пазаруване на хранителни продукти в условията на епидемия. От „Сердика“ казват, че имат голямо увеличение на поръчките за алкохол – предимно ракия. Повечето им онлайн клиенти обаче не са от Илинойс, а от други щати.

В склада на „Малинчо“ в Ню Джърси целият екип работи по опаковането и изпращането на поръчките. „Поръчките ни всеки ден са по около 5 палета“, казва Пенчев. И докато онлайн търговията избухва, продажбите в магазините се нормализират спрямо пика преди да бъде обявена карантината. „Хората видяха, че след първата вълна на масово пазаруване магазинът не се изпразни и те също се успокоиха и вече не се презапасяват“, казва Милена Пехливанова от „Сердика“.

Магазин „Сердика“ е зареден и не очаква дефицит на храни в следващите месеци

Според Калин Пенчев „Малинчо“ в Лас Вегас остава критичен, защото в града работят много малко магазини за храна, но и за там постоянно пътуват камиони със стока. „Спрели сме изцяло да зареждаме външни магазини. Всичката стока сме заделили само за българи. Едвам смогваме на производството на наши луканки, салами и колбаси“, обясни Пенчев.

Кризата обаче оказва влияние и върху традициите – според Пехливанова тази година се купува много по-малко боя за яйца за Великден. Храмовете ще останат затворени за празниците тази пролет. BG VOICE ще излъчи на живо литургията от църквата „Света София“ в нощта на Възкресението.

Пенчев каза, че фирмата му няма да търси помощ от държавата по Paycheck Protection Program (PPP) – заемите за малки и средни бизнеси, които могат да бъдат опростени. Конгресът отдели 350 милиарда долара за тях, но стартът на програмата е хаотичен и повечето банки все още не могат да смогнат да обработят молбите на хилядите бизнеси от цялата страна.

Много от собствениците на български компании споделиха, че ще опитат да кандидатстват по тази програма, която покрива разходите за заплати, наеми и ток за 2 месеца. Големият проблем пред много от тях е, че

част от служителите им нямат легален статут за програмата РРР

и техните доходи не могат да бъдат показани пред банките и съответно покрити от този заем.

„В момента, в който банките си изяснят как става, ще го направим. Засега чакаме. Това е, което може да покрие разходите, които имаме, за да оцелеем. И това е, ако не се удължи прекалено дълго карантината“, обясни Нина Цветкова от ресторант „Механата“.

За малките транспортни компании и едноличните собственици на камиони пък остава другият голям проблем – програмата покрива наеми на офис, но не и вноската по камиона. „За нас камионът е офисът. Ние не плащаме наем, но вноската по заема е убийствена, ако не работиш“, сподели шофьор пред BG VOICE.

„Много от банките и финансиращите компании работят със шофьорите и транспортните фирми – давам отсрочки за плащанията, отменям лихви“, обясни Весела Барзева, собственик на консултантската компания за транспортния бизнес „Prospect Licensing“. Компромиси правят и застрахователните компании.

Барзева казва, че нещата в тази индустрия са се променили драматично през последните две седмици.

„До миналата седмица имаше пик, последната една година беше много зле, освен за фирмите с постоянни клиенти и договори. Последните няколко седмици имаше повишаване на работата, тъй като магазините се изпразваха постоянно и трябваше да се зареждат.

Но клиентите ни казват, че от миналия четвъртък-петък няма товари. Хората, като не излизат, и нищо не консумират, тръкинг бизнесът е много зле в момента“, каза Барзева.

Прогнозата за транспортния бизнес не е никак оптимистична

Според Барзева в следващите седмици работата ще намалее още повече. „Хората са се презаредили и нямат нужда от много неща. Много от производителите са затворени и няма какво да се придвижва. Следващите 3-4 седмици ще бъде почти мъртвило в транспортния бизнес освен зарежданията за магазините и консумативи за болниците. В момента хората не пазаруват нищо освен храна“, смята тя.

Най-често задаваният въпрос е кога ще приключат мерките за социално дистанциране и икономиката ще се върне към някаква нормалност. Експерти обаче предупреждават, че това ще е дълъг и поетапен процес, в който ще бъдат отваряни определени сектори на икономиката и части на страната, където броят на заразените намалява.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada