Открийте ни и в

България

“Искащите хартия, марш в РуZZия”: Протест срещу хартиената бюлетина пред парламента (СНИМКИ)

Дъждът не уплаши хиляди недоволни от гласуването на ДПС, ГЕРБ и БСП, които върнаха хартиената бюлетина

публикувано

на

Симпатизанти на “Демократична България”, “Продължаваме Промяната” и тези на партия “Зелено движение” се събраха към 18.30 часа на протест пред Народното събрание. Причината – промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в Правната комисия, с които според трите формации “Хартиената коалиция” е прегазила Изборния кодекс.

Много хора и млади семейства с деца бяха пред сградата на Народното събрание в центъра на София. Бяха издигнати плакати “Не на хартиената мафия!”, “Спрете опраскването на изборния кодекс!”, като протестиращите питат: “Ще позволим ли да откраднат изборите?”.

Центърът на София беше блокиран, като към 20.00 часа протестиращите тръгнаха на шествие към Орлов мост с крайна точка сградата на БНТ, където в предаването на “Панорама” са поканени Йордан Цонев от ДПС и Георги Свлиенски от БСП, чиито формации подкрепиха решение за промяна на Изборни кодекс.

“Протестите ще продължат до победата. Ние разчитаме на обществена подкрепа, за да се вразумят хората, които въведоха този закон. Това предложение е на БСП, така че я ръцете на Нинова е решение на проблема”, заяви съпредседателят на ДБ, Атанас Атанасов, “Искат да се върне хартиената бюлетина, за да може да отидем във време, в което недействителните бюлетини и подправените протоколи бяха стотици хиляди. Аз съм изумен от поведението на Корнелия Нинова, защото знам, че в партията има разбой. Един от знаковите хора в парламентарната група на БСП, които бяха против хартиената бюлетина, беше премахнат от правна комисия, за да се осигурят в това среднощно заседание тези промени.”

“Аз съм горд, че когато се избираше правна комисия, аз не гласувах за Радомир Чолаков от ГЕРБ да бъде председател на правната комисия, защото няма диалог и без обществено обсъждане това решение беше пробутано за 18 часа”, подчерта още Атанасов.

Той обяви, че докато не се реши въпроса с Изборния кодекс, ДБ няма да влязат в пленарна зала.

България търси над 1000 безследно изчезнали деца

Към 21.00 часа всички входове и изходи на сградата на БНТ бяха блокирани от протестиращи срещу връщането на хартиената бюлетина, като протестиращите заявиха, че искат “да посрещнат Цонев и Свиленски и да ги изпратят с призиви срещу връщането на хартиената бюлетина”.

Междувременно Йордан Цонев не пристигна в БНТ и предпочете да участва в предаването “Панорама” чрез видеовръзка от дома си.

Какво казаха някои от протестиращите:

“Тепърва гражданският протестен вот ще се организира, защото е безобразие, това което се случва през последните година-два, през последните 12 години преди това. Организираното невежество ни възмущава”.

“Смятам, че това с хартиените бюлетини е много голямо връщане назад. Просто не сме в Европа, а сигурно отиваме в най-изостаналата част на Африка”.

През следващата седмица в сряда парламентарната група на “Продължаваме промяната” ще влезе в парламентарна зала с очакване да има предложение за оттегляне на редакциите на Изборния кодекс и създаване на временна комисия, която в рамките на един месец да приеме промени в кодекса. Това заяви Кирил Петков:

“Българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро – Борисов е избрал тези машини. Не е нормално да казваш “ние сме и за хартиена бюлетина и за машини, но да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всичките други неща, да го направиш в средата на нощта.”

ДБ, ПП и Зелените настояват, че промените за връщане на хартиената бюлетина са превърнали машините в принтер, а отмяната на район “Чужбина” затруднява разкриването на секции зад граница. Закрива се и Общественият съвет към ЦИК.

Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои, а от ГЕРБ вече анонсираха, че са готови за известни промени, но настояват за смесено гласуване, но с машини от САЩ.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено