Открийте ни и в

Здраве

Испания въвежда отпуск по болест за жени с болезнена менструация, одобрен е и закон за абортите

В държавните болници трябва да има специалисти, които са готови да извършват аборти, казва законът

публикувано

на

След като беше внесен законопроект за въвеждане на платен отпуск по болест за жени, страдащи от болезнена менструация, испанското ляво коалиционно правителство одобри закон за укрепване на правото на аборт, което направи Испания първата страна в Европа, която предлага платен отпуск по болест на жени, страдащи от болезнена менструация.

Правителството на малцинството, ръководено от Социалистическата партия, се надява, че новият закон ще гарантира достъп до аборт в цяла Испания и ще дестигматизира менструалното здраве.

“Днес изпращаме международно послание за подкрепа към всички жени, които се борят за своите сексуални и репродуктивни права. Трябва да гарантираме, че жените са тези, които решават какво се случва с телата им“, каза пред репортери министърът за равенството между половете Ирен Монтеро.

Ако бъде приет, новият закон ще премахне съгласието на родителите за момичета на възраст от 16 до 17 години, които искат да прекъснат бременност, и ще премахне задължителния тридневен срок за преразглеждане на решението.

Законопроектът включва и платен болничен за бременни жени от 39-та седмица и гарантира раздаването на безплатни продукти за менструация в държавни институции като училища и здравни центрове.

В проекта се посочва още, че сурогатното майчинство, което е незаконно в Испания, е форма на насилие над жени.

Законопроектът предизвика дебат в Испания дали законът за платена менструация би помогнал или попречи на жените на работното им място.

„Това ще създаде конфликт само когато става дума за заетост или не за жени“, каза Пабло Белтран Мартин, 21-годишен студент.

Но актрисата и певица Кристина Диас каза, че ако една жена има менструация, която й пречи да работи, тя смята, че е страхотно, че може да поиска няколко дни почивка като всеки мъж, който има здравословни проблеми.

Законопроектът разглежда и възражението по съвест, което позволява на лекарите да отказват аборти – предмет на разгорещен дебат между правозащитни групи и десни активисти.

В държавните болници трябва да има специалисти, които са готови да извършват аборти, казва законът.

Законопроектът, който трябва да премине обществен дебат преди гласуване в долната камара на парламента, има още месеци до приемане.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА