Открийте ни и в

Коронавирусът

Испания ще предложи трета доза ваксина срещу COVID-19 на имунокомпрометирани хора

Испания е един от шампионите за имунизация срещу COVID-19 в Европа със 77,7% от населението си

публикувано

на

Испания ще предложи прилагането на допълнителна доза ваксина срещу COVID-19 на определени хора с имунен дефицит, но досега е отхвърляла обобщаването на такава мярка за цялото население, съобщиха здравните служители в страната.

“Насочени са някои хора с тежка имуносупресия, за които съществува повишен риск от имунен отговор, който не е адаптиран към конвенционалната доза ваксина”, обясниха от испанското министерство на здравеопазването.

Това са по-специално хора, които са получили трансплантация, и хора, които се лекуват от множествена склероза, на базата на анти-CD20 моноклонални антитела, които изглежда анулират защитата, предлагана от ваксините срещу COVID-19.

В момента испанските власти не обмислят да предложат допълнителна доза ваксина срещу COVID-19 за по-голямата част от населението.

„Понастоящем нямаме солидни данни, които да препоръчват прилагането на свръхбустер доза за общото население“, се казва в изявлението, публикувано от испанското министерство на здравеопазването.

Тези ваксини, “за предпочитане тип месинджър РНК”, ще се прилагат най-малко 28 дни след последната инжекция или шест месеца след прекратяване на лечението с анти-CD20 антитела, се посочва в същия документ.

Със 77,7% от националното население, което вече е ваксинирано, Испания е един от шампионите за имунизация срещу COVID-19 в Европа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА