Открийте ни и в

Общество

Испански самолети пристигат в България за съвместна мисия

Служебният кабинет е взел още две важни решения, свързани с отбранителните способности на страната ни

публикувано

на

Испански самолети пристигат в България за съвместна мисия

Самолети Eurofighter от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще пристигат у нас за съвместна мисия с българските Военновъздушни сили по охраната на въздушното ни пространство

Това обяви на брифинг в Министерският съвет служебният министър на обраната Димитър Стоянов.

„Очакваме от 1 ноември да пристигнат нашите колеги от Испания с до осем самолета Eurofighter, които ще останат до 23 декември“, посочи министър Стоянов.

Бивша учителка по физкултура правила секс с ученик на бала му (СНИМКА)

„Това е съвместно носене на дежурство по охрана на въздушното ни пространство, не е само носене от испанските Военновъздушни сили.

Практикували сме го и друг път.

Правено е с Испания, правено е и с Италия“, припомни Стоянов.

Министър Стоянов обяви още, че днес Министерският съвет е взел още две важни решения, свързани с отбранителните способности на страната ни.

„Едното решение беше за създаване на набирателна сметка по проекта за самолетите F-16. Това беше един от ангажиментите, които пое министерството, когато встъпихме в длъжност.

Да шофираш без дрехи: Мис България върти волана чисто гола (СНИМКА)

Тази сметка е от изключителна важност за Министерство на отбраната, тъй като знаете, че в края на годината остават едни финансови средства, които се връщат в централния бюджет.

С тази набирателна сметка финансовите средства ще останат в Министерство на отбраната и те ще бъдат различни и отделени от средствата, които се отпускат всяка година“, коментира той.

Министърът обяви, че второто решение, взето от служебния кабинет днес, е свързано със създаването на сметка във Федералната резервна банка в Ню Йорк.

„Такива две решения на Министерския съвет има през 2021 г. и 2022 г., но поради прекратяването на дейността на 46-ото и 47-ото Народни събрания тези решения са останали без последствия.

В резултат на това България е загубила над 10 млн. щатски долара.

Това са страшно много средства за Министерството на отбраната и дават глътка въздух по отношение на модернизацията“, каза още Димитър Стоянов.

Той припомни, че разкриването на сметката става по силата на международен договор, който трябва да бъде ратифициран от парламента.

Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (ВИДЕО)

„По-този начин ще осигурим доходност от финансовите средства, които бяха внесени авансово по договора за F-16 през 2019 г. в размер на 1,2 млрд. щатски долара“, уточни Стоянов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено