Открийте ни и в

България

Историк: Вдигането на ветото над Северна Македония зависи от тяхната власт и от историците

Това заяви доц. Георги Николов от Македонския научен институт

публикувано

на

Вдигането на ветото над Република Северна Македония зависи от управляващите и от работата на историците. Въпросът за ветото над Северна Македония няма директна връзка със случващото се в Украйна. Това е едно много тъжно събитие и за историците винаги войната е нещо минало, но сега става пред очите им, обясни доц. Георги Николов от Македонския научен институт пред БНТ.

Той добави, че ходовете назад-напред са в зависимост от политическата констелация в Република Северна Македония. За чест на нашите политици доц. Николов не е забелязал груба намеса в работата на българските историци.

За някои политици историческата комисията служи за измиване на ръцете, а въпросите, които се решават, ако така го караме, 300 години не можем да решим кой какъв е, изтъкна доц. Николов.

Екатерина Захариева: Северна Македония пренаписа българските песни, а сега тормози българите

Според него в Република Северна Македония все още не са скъсали с югославската историята. Ние наивно мислехме, че след като Македония се конструира като отделна политическа формация, ще има свобода на словото и най-после българите, които живеят там, ще могат да кажат, че са такива. Не се получи това и с удивление забелязах, че в някои моменти в Република Северна Македония положението било по-лошо отколкото в тоталитарна България, допълни доц. Николов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено