Открийте ни и в

Вашето здраве

“Исторически ден”: СЗО одобри ваксина срещу маларията

Ваксината ще може да предпази само до 30% от тежко протичане на болестта

публикувано

на

Сн.: Архив

Световната здравна организация одобри първата ваксина срещу малария. Това е исторически момент за човечеството и означава, че масовата употреба на лекарството може да започне. Ваксината ще може да предпази само до 30% от тежко протичане на болестта, но колкото и малък да изглежда този процент, той се равнява на живот за десетки хиляди.

През 2019 маларията е отнела живота на 386 000 жители на Африка. 260 000 от тях са били деца.

Маларията е инфекциозно заболяване, причинено от паразити и разпространявано чрез ухапване от комари. В началото на 20-и век то съществува и в Европа, но днес 94% от всички случаи на малария в света са регистрирани в Африка.

BioNTech разработва иРНК ваксина срещу малария

Симптомите на болестта са втрисане, повръщане, висока температура и изпотяване, които протичат в рамките на повтарящи се маларийни пристъпи. Децата под 5-годишна възраст са най-уязвими и смъртните случаи от малария са най-често срещани сред тях.

Ваксината RTS,S, известна с търговското си име Mosquirix, беше одобрена от европейския регулатор през юли 2015 г. Това беше предшествано от десетилетия на неуспешни опити да се създаде подобен медикамент. В началото на 21-и век започнаха клинични изпитания на препарата в седем африкански държави.

Mosquirix се прилага четирикратно, за да е завършен имунизационният цикъл.

Малария, туберкулоза, шарка... Пандемиите на Земята

Ваксината Mosquirix е разработена от британската GlaxoSmithKline, която се е ангажирала с производството на 15 млн. дози годишно до 2028 г. Те се добавят към вече дарените на СЗО 10 млн. дози. Цените, определени от компанията, са производствената цена, увеличена с до 5%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено