Открийте ни и в

България

История от „Осемте джуджета“: Когато бизнесът закъса, а „помощта“ излезе скъпо (ВИДЕО)

Историята започва в ресторант с огледални стъкла, охраняван от патрулки. Един закъсал бизнесмен ще получи полощ от адвокат Петьо Петров – бившият шеф на столичното следствие, познат повече с прякора си Петьо Еврото

публикувано

на

Един мъж търси подкрепа, за да спаси бизнеса си и получава помощ, която стига твърде далеч. Това е история от „Осемте джуджета“, столичен ресторант, която започва преди една година. Тогава мъжът попаднал на хора, готови да му помогнат. Приятел го е завел в заведението, но в недостъпна за посетители част от него, за да се види с някого във връзка с “помощта”.

В ресторанта с огледални стъкла, охраняван от полицейска патрулка и камери, той е бил представен на един “сериозен човек, влиятелен, малко е скъпчия, но ще помогне”.

Това, което следва нататък, води до разследване на Антикорупционния фонд, публикувано днес и разказано от „Свободна Европа“. Ето разказа на засегнатия.

„Осемте джуджета“ и двама герои

След срещата в ресторант “Осемте джуджета” бизнесменът разбира, че представеният му адвокат Петьо Петров всъщност е бившият шеф на столичното следствие, познат повече с прякора си Петьо Еврото. С този прякор той е споменаван и на заседания на Висшия съдебен съвет – орган, който е отказвал да образува дисциплинаторно производство срещу него при напускането му през 2015 година.

В предложението за помощ на бизнесмена активно се включва и съпругата на Петров, Любена Петрова. С предишната си фамилия Павлова тя е позната като организатор на протестите от 2015 г. против председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов с гражданско сдружение, наречено “План Б”.

Адвокат Петьо Петров беше търсен без успех на публично обявения си телефон, не отговори и на изпратените му съобщения.

Малко преди помощта от приятели и малко след нея

Две години преди срещата в ресторант “Осемте джуджета” най-големият производител на асансьори в България – групата фирми “Изамет”, – се намира в открита война между съдружниците, баща и син Златанови. Конфликтът ескалира, започват юридически спорове, има и инциденти с участници. Започват сигнали и жалби до институциите, от които няма резултат. Предмет на споровете са фирми със сериозни обороти и печалби, атрактивни недвижими имоти в София и цялата страна, много фирмени автомобили и банкови сметки в България и Швейцария.

“В “Осемте джуджета” се уговорихме да делим с Петров половината от “върнатото” от моите активи”, казва 73-годишният основател, мажоритарен собственик и управител на фирмите Илия Златанов.

Една година по-късно обаче ситуацията не е точно такава.

В момента Златанов е обявен за международно издирване и се намира в страна, която не иска да обявява. Повечето активи – фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки, – са запорирани със запис на заповед, подписан в полза на Любена Петрова. Четирима от семейството на Златанов са с обвинения.

Това, което е “върнато” на Илия Златанов, е само иззетото от трезори на неговите “противници” злато за над 4 милиона лева. Но той твърди, че веднага след полагането на подписите под протоколите за връщане, още на паркинга на Специализираната прокуратура, това злато се е озовало в багажника на Любена Петрова и оттогава той не го е виждал.

Антикорупционният фонд се свърза с една от адвокатките на Златанов, които са му били препоръчани в „Осемте джуджета“. Тя се съгласи на среща, на която да коментира темата, но не дойде в уговорения ден и спря да отговаря на телефона си. Коментарът на другата адвокатка беше, че обяснения би дала само на компетентен орган.

Специализираната прокуратура

Историята на правния конфликт около групата фирми “Изамет” предлага шокираща разлика “преди” и “след” срещата в “Осемте джуджета”. Целият сюжет може да бъде проследен документално. Няколко дни след срещата препоръчани от Петров адвокати изготвят и подават сигнал за изнудване на Илия Златанов, а още на следващия ден подателят на сигнала е разпитан в следствието. Две седмици по-късно, на 19 юли 2019 година, прокуратурата вече официално съобщава за арести, обиски и изземвания от организирана престъпна група за изнудване, в която са и четирима души от семейството на Златанов – участници в многогодишния конфликт. Синът му Явор е арестуван.

При арестите и изземванията са задържани скъпи автомобили, а от банкови трезори са иззети над половин милион евро в брой и 35 килограма злато, оценено на над 4 милиона лева.

Това, което няма да прочетем в съобщението на прокуратурата, е, че няколко дни преди това, в офиса на препоръчаните от Петьо Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед без право на протест за близо 3 милиона лева в полза на съпругата на Петров, Любена Петрова. В документа липсва информация за какво се дължат тези пари.

Подписвах като селски кмет”.

Самият Златанов признава, че е подписвал огромно количество документи, без да прегледа обстойно какво му дават адвокатите. Уговорките между Златанов и Петров междувременно се променят – те вече искат да им бъде прехвърлено всичко, като го оставят за управител на фирмите до неговото пенсиониране.

След като подписва, но не получава върнатото злато, Златанов разбира, че уговорката от “Осемте джуджета” няма да се спази. След нови срещи и заплахи, включително за живота му и за този на сина му, който е на хемодиализа и с мярка за неотклонение, той подписва всичко, което искат от него и спешно заминава в чужбина. Започва да се свързва с журналисти, сменя адвокатите си и подготвя сигнали до европейски институции. На негова страна вече е и дъщеря му, която е била задържана при миналогодишните арести.

Охранители, полиция, прокуратура

Свидетелствата на Златанов пред Антикорупционен фонд включват не само истории за неволите на семейството, но и разказ за неформалния „офис“ на Петьо Петров, където бизнесменът е ходил многократно през последната една година. “Там често изчаквах да излезе тогавашният шеф на Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров, както и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов”, казва Златанов. Пред офиса постоянно има патрулка на МВР и частни охранители, блиндирани лимузини, много охранителни камери и малко клиенти.

Проверка на Антикорупционния фонд показва, че патрулка пред “Осемте джуджета” в момента няма, но улицата се охранява от джипове на “Делта гард”, които са и охранителите на двата асансьорни завода в Дупница и София. При едно от посещенията в “Осемте джуджета” от иначе затворения заради карантината ресторант излиза лично собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов – Каратиста, с охрана.

Същата охранителна фирма не допуска Златанов и неговите представители до заводите, въпреки че той е вписаният управител на дружествата и обжалва подписаните под заплаха документи. Сигналите до полицията в Дупница за нарушение на закона за частната охранителна дейност са оставени без отговор.

Собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов, е от малкото участници в тази история, който отговори на имейлите с покана за интервю. Но отговорите съдържат само контравъпроси и намеци за платени действия от страна на Антикорупционния фонд.

От Специализираната прокуратура също отказаха коментар с аргумент, че се води досъдебно производство и те не биха желали да разкривват информация.

Юридическият прочит на документацията показва част от видимите нередности – изненадващата скорост, с която прокуратурата е действала, съчетана с липсващи документи, нотариални вписвания извън кантори и в извънработно време, както и с липсващи подписи под протоколи.

Според длъжностни лица в търговския регистър, има и липси на отразване на нотариалните заверки в електронния регистър на нотариусите. Отделно, предоставената от Златанов SMS кореспонденция със замесени лица съдържа информация за възможно влияние върху институции като МВР и прокуратурата, които изискват проверка в дълбочина.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

България

След седмица борба с пламъците: локализираха пожара в Хасковско

Заради високите температури и продължителното засушаване в района, рискът от пожари в Хасковско остава голям

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

Пожарът в Хасковско, който тръгна от изхвърлен край пътя фас и обхвана гора, е потушен. Изпепелени са над 10 000 декара земеделска земя.

Все още отделни огнища горят, затова в района остават дежурни два противопожарни екипа.

Теренът е труднодостъпен, защото районът е прокопан от иманяри. Там където техниката не може да премине, се гаси на ръка.

Заради високите температури и продължителното засушаване в района, рискът от пожари в Хасковско остава голям.

И в петък в югоизточните части на страната остава голяма опасността от пожари, като е забранено паленето на открит огън.

Държавният фонд „Земеделие“ отпусна 400 000 лева целево за обезщетение на пострадалите стопани по границата с Турция.

54 са фермерите, които са заявили загуби след пожарите в Хасковско досега.

С част от пострадалите се срещна министърът на земеделието. Обезщетението, което ще получат е по програмата „де минимис“.

Парите ще бъдат по сметките им в последната седмица на август.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Опит на Борисов да печели време – предлага ВНС и нова Конституция (ОБОБЩЕНИЕ)

Докато голям брой протестиращи излязоха за 37-ми пореден ден на протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, премиерът изненада със своя ход. Предложи промени, и то не какви да е, а конституционни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Докато голям брой протестиращи излязоха за 37-ми пореден ден на протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, премиерът изненада със своя ход. Предложи промени, и то не какви да е, а конституционни. Зад този ход на премиера обаче прозира желание да печели време и да не подаде оставка преди редовните избори на пролет.

Протестиращите: Не вярваме на Борисов, продължаваме с демонстрациите

ГЕРБ внасят проект за промяна на Конституцията на Република България и свиква Велико народно събрание. Това обяви в свое изявление Борисов в петък. Той предложи мандатът на главния прокурор да бъде намален до 5 години, Висшият съдебен съвет да бъде трансформиран на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, а броят на депутатите да са бъде намален наполовина до 120.

Бойко Борисов: Нова Конституция, Велико народно събрание и се оттеглям

За повечето от тези промени обаче не е нужна нова Конституция или Велико народно събрание (освен за намаляването на броя на депутатите от 240 на 120).

Няколко часа бяха нужни на президента Румен Радев, за да излезе с кратко изявление. Той нарече искането на Борисов пренебрежение към Конституцията, тъй като право за инициатива за свикване на ВНС имат поне половината депутати и президента, но не и министър-председателят на Републиката. И подчерта, че мафията не може да реформира съдебната система, а партията-държава, която вчера бойкотира парламента, да иска промени в  Конституцията.

Радев: Може ли мафията да иска реформи в съдебната система? Не!

Според Христо Иванов, който направи изявление от името на председателския съвет на „Демократична България – Обединение“, в анонса на Борисов не се вижда реално решение на кризата, а „опит да бъде използвано и подменено решението, за да спечели време“.

Според него нито една от съществените промени, които са били анонсирани, не изисква Велико народно събрание. Той намира, че ВНС практически означава „стопиране, а не рестартиране на демократичния процес и излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години“.

Желанието на Борисов за конституционни промени обаче беше подкрепено от коалиционния му партньор, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който каза, че ще се съберат на коалиционен съвет с ГЕРБ, за да обсъдят техните и предложенията на ВМРО. Той поиска Конституцията да гарантира още шест неща, извън предложеното от ГЕРБ. Две от тях са образователен ценз и задължително гласуване. ВМРО ще отстоява позицията си за укрепване на семейните ценности и брака, като съюз между мъж и жена, „както и поставянето на семейството в основата на всички нормативни документи, свързани с правата на децата“. Освен това Каракачанов ще настоява и за връщане на наборната военна служба.

С промени в Конституцията трябва да се гарантира, че всеки етнически българин по света може да се прибере в България и да има гарантирано право на образование и работа, както и да получи българско гражданство, иска още Каракачанов.

И ВМРО с искания за промени: Да се върне казармата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество.

„Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване. Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система – най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз“, коментита във „Фейсбук“ Нинова.

Мая Манолова, председател на платформата „Изправи се.БГ“, пък попита Борисов чрез видеообръщение във „Фейсбук“ с кого се е разбрал за 160 гласа в парламента, за да приемат „новата конституция“ – с ДПС и БСП ли?“

Мая Манолова: Борисов, който ти написа речта?

„Питам Борисов кой му написа речта днес за промяната в конституцията? Пеевски, Маджо, приятелският кръг, Домусчиев? Защо лъжете българските граждани, опитвайки се да си спечелите политически време?“, пита още Манолова, напомняйки колко депутати и време са нужни за приемане на нова конституция. Според нея предложението на Борисов е „прах в очите на хората, позорно действие, при което премиер, загубил доверието на гражданите, се опитва да си удължи политическия живот за сметка на българската конституцията и Велико Народно събрание“.

Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки изненадващо също се обяви против идеята на премиера.

Как се правят промени в Конституцията?

„България днес няма нужда от Велико народно събрание. Тя има нужда от велики българи. Тези велики българи, които да изградят една модерна, могъща, просперираща България. Единственият начин за постигане на това е чрез приемането на проектозакона на ВОЛЯ за мажоритарни избори“, обяви той в съобщение до медиите.

За да бъде прието решение за свикване на Велико народно събрание, то трябва да бъде поискано от поне половината депутати, а за свикването му да гласуват най-малко 2/3 от народните представители или 160.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Христо Иванов: Държавата платила 54 млн. лв. за студен резерв на Доган, а ТЕЦ-ът му не функционирал

Иванов поиска от министерство на енергетиката, АДФИ и Специализираната прокуратура да направят обстойни проверки на работата на ТЕЦ “ВАРНА” ЕАД, както и на обстоятелствата около работата на Пристанище ТЕЦ-Езерово, собственост на Ахмед Доган.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Съпредседателят на „Демократична България“  Христо Иванов поиска от министерство на енергетиката, АДФИ и Специализираната прокуратура да направят обстойни проверки на работата на ТЕЦ “ВАРНА” ЕАД, както и на обстоятелствата около работата на Пристанище ТЕЦ-Езерово, собственост на Ахмед Доган.

Иванов посочи, че анализ на обществените поръчки на ТЕЦ “Варна” показва, че мощностите му изобщо не са били в състояние да оперират, а ТЕЦ-ът е получил лиценз за опериране на газ едва през юли тази година, от което следват съмнения, че досега не са оперирали на газ, откъдето пък следват съмнения, че са оперирали на въглища и не са спазвали нормите за чистота на въздуха.

“Тази железария изобщо не е могла да работи. Проблемът е, че през това време сме платили за студен резерв 54 млн. на Доган.” – заяви Иванов пред журналисти.

Той подчерта, че днес изпраща втори сигнал до прокуратурата с изрично настояване да провери изложението от него факти.

“Аз продължавам да не съм наясно те какво проверяват. Дали ще проверяват положението в ТЕЦ “Варна” или ще продължат да проверяват движението на собствените си преписки и анатомията на собственото си затваряне на очи за това, което се е случвало със студения резерв.”

Иванов подчерта, че подава искане към Министъра на енергетиката да назначи проверка на текущото състояние на мощностите, която проверка е наложително да бъде направена преди планираните ремонти, за да се установи дали изобщо тези мощности са били в състояние да оперират в рамките на договора за студен резерв, плащан от държавата.

Христо Иванов изрази очакването си, че след проверката ще се окаже, че “щедро и безвъзмездно сме подари тези милиони на д-р Доган” и припомни публичното признание на Валери Симеонов, че размерът на плащанията по студения резерв досега са били десетократно завишени.

“Платили сме десет пъти повече за нещо, което не може да работи и българските държавни власти са си затваряли очите.”

Освен незабавна проверка Иванов поиска и оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която по думите му си е затваряла очите за всичко това, като най-малкото е пропуснала да назначи необходимите проверки.

“ТЕЦ “Варна” не просто е възможност да се усвоят пари по линия на студения резерв, всъщност д-р Доган си е купил пристанище Варна и това става със съдействието на държавата и финансирането от джоба на гражданите.”

Иванов описа как държавата е съдействала на Доган чрез споразумение, с което на практика му позвилола ползването на държавна инфраструктура, благодарение на което той може да има пристанище. Държавата също така отпуснала 350 млн. за удълбочаване на езерото, за да може да достигат контейнерни кораби до пристанището на Доган.

За да илюстрира услужливостта на държавата спрямо почетния председател на ДПС, Иванов припомня, че лицензът за опериране на пристанището е получен от Доган на другия ден, след като той влиза със 70% собственост във фирмата, която държи ТЕЦ “Варна”.

“Заявката, което прави от името на Доган шефът на ТЕЦ “Варна”, бившият министър на транспорта в правителството на Орешарски, г-н Папазов, е те да усвоят около 80% от досегашния капацитет на пристанище Варна – което се равнява на около 50 млн. лв. годишно – един приход, който който държавата съдейства на Доган, за да го изсмуче от държавното пристанище и да го прибере за себе си”, уточнява съпредседателят на „Демократична България“.

Иванов допълни, че зоната на старото пристанище приоритетно попада в сферата на интереси на бившата СИК:

“Така че много хора са щастливи и все за наша сметка. Големи подаръци прави Бойко Борисов.”

Сигналът на Иванов до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) цели да разбере защо са отпуснати, и то без обществена поръчка тези 350 млн. за руската дълбачка, и защо кейовата стена е отпусната без концесия.

Не просто разказваме истории, предприемаме конкретни действия – заяви Иванов.

“За мен ефект ще има не просто когато изведнъж разни уплашени държавни служители от сорта на кмета на Бургас и тоя и оня министър вземат да видят това, което всички от години знаят, а когато за това се понесе политическа и наказателна отговорност. Всички тези хора трябва да бъдат разследвани за корупция, защото няма никакво съмнение, че цялото това обслужване на Доган от български институции се случва в рамките на голямата необявена коалиция на Бойко Борисов с Доган и Пеевски. Затова искаме оставка.”

На въпроса кога ще провери местността Буджака.

“Нашата цел е една и тя е държавата да започне да си върши работата. Не е целта ми да ходя като арменския поп на всяко място, на което някой твърди, че има нещо нередно. На Буджака прокуратурата се е самосезирала. Искам да живеем в държава, където няма нужда сами да вършим такива неща и да дублираме работата на прокуратурата. Само че, проблемът е, че когато става дума за Доган, прокуратурата си затваря очите.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в "Осемте джуджета", featured, Антикорупционен фонд, Бизнес, корупция, Петьо Еврото
Срутване в тунел „Железница“, има затрупани хора

Срутване е станало в тунел "Железница" на автомагистрала "Струма"

Затвори