Открийте ни и в

България

История от „Осемте джуджета“: Когато бизнесът закъса, а „помощта“ излезе скъпо (ВИДЕО)

Историята започва в ресторант с огледални стъкла, охраняван от патрулки. Един закъсал бизнесмен ще получи полощ от адвокат Петьо Петров – бившият шеф на столичното следствие, познат повече с прякора си Петьо Еврото

публикувано

на

Един мъж търси подкрепа, за да спаси бизнеса си и получава помощ, която стига твърде далеч. Това е история от „Осемте джуджета“, столичен ресторант, която започва преди една година. Тогава мъжът попаднал на хора, готови да му помогнат. Приятел го е завел в заведението, но в недостъпна за посетители част от него, за да се види с някого във връзка с “помощта”.

В ресторанта с огледални стъкла, охраняван от полицейска патрулка и камери, той е бил представен на един “сериозен човек, влиятелен, малко е скъпчия, но ще помогне”.

Това, което следва нататък, води до разследване на Антикорупционния фонд, публикувано днес и разказано от „Свободна Европа“. Ето разказа на засегнатия.

„Осемте джуджета“ и двама герои

След срещата в ресторант “Осемте джуджета” бизнесменът разбира, че представеният му адвокат Петьо Петров всъщност е бившият шеф на столичното следствие, познат повече с прякора си Петьо Еврото. С този прякор той е споменаван и на заседания на Висшия съдебен съвет – орган, който е отказвал да образува дисциплинаторно производство срещу него при напускането му през 2015 година.

В предложението за помощ на бизнесмена активно се включва и съпругата на Петров, Любена Петрова. С предишната си фамилия Павлова тя е позната като организатор на протестите от 2015 г. против председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов с гражданско сдружение, наречено “План Б”.

Адвокат Петьо Петров беше търсен без успех на публично обявения си телефон, не отговори и на изпратените му съобщения.

Малко преди помощта от приятели и малко след нея

Две години преди срещата в ресторант “Осемте джуджета” най-големият производител на асансьори в България – групата фирми “Изамет”, – се намира в открита война между съдружниците, баща и син Златанови. Конфликтът ескалира, започват юридически спорове, има и инциденти с участници. Започват сигнали и жалби до институциите, от които няма резултат. Предмет на споровете са фирми със сериозни обороти и печалби, атрактивни недвижими имоти в София и цялата страна, много фирмени автомобили и банкови сметки в България и Швейцария.

“В “Осемте джуджета” се уговорихме да делим с Петров половината от “върнатото” от моите активи”, казва 73-годишният основател, мажоритарен собственик и управител на фирмите Илия Златанов.

Една година по-късно обаче ситуацията не е точно такава.

В момента Златанов е обявен за международно издирване и се намира в страна, която не иска да обявява. Повечето активи – фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки, – са запорирани със запис на заповед, подписан в полза на Любена Петрова. Четирима от семейството на Златанов са с обвинения.

Това, което е “върнато” на Илия Златанов, е само иззетото от трезори на неговите “противници” злато за над 4 милиона лева. Но той твърди, че веднага след полагането на подписите под протоколите за връщане, още на паркинга на Специализираната прокуратура, това злато се е озовало в багажника на Любена Петрова и оттогава той не го е виждал.

Антикорупционният фонд се свърза с една от адвокатките на Златанов, които са му били препоръчани в „Осемте джуджета“. Тя се съгласи на среща, на която да коментира темата, но не дойде в уговорения ден и спря да отговаря на телефона си. Коментарът на другата адвокатка беше, че обяснения би дала само на компетентен орган.

Специализираната прокуратура

Историята на правния конфликт около групата фирми “Изамет” предлага шокираща разлика “преди” и “след” срещата в “Осемте джуджета”. Целият сюжет може да бъде проследен документално. Няколко дни след срещата препоръчани от Петров адвокати изготвят и подават сигнал за изнудване на Илия Златанов, а още на следващия ден подателят на сигнала е разпитан в следствието. Две седмици по-късно, на 19 юли 2019 година, прокуратурата вече официално съобщава за арести, обиски и изземвания от организирана престъпна група за изнудване, в която са и четирима души от семейството на Златанов – участници в многогодишния конфликт. Синът му Явор е арестуван.

При арестите и изземванията са задържани скъпи автомобили, а от банкови трезори са иззети над половин милион евро в брой и 35 килограма злато, оценено на над 4 милиона лева.

Това, което няма да прочетем в съобщението на прокуратурата, е, че няколко дни преди това, в офиса на препоръчаните от Петьо Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед без право на протест за близо 3 милиона лева в полза на съпругата на Петров, Любена Петрова. В документа липсва информация за какво се дължат тези пари.

Подписвах като селски кмет”.

Самият Златанов признава, че е подписвал огромно количество документи, без да прегледа обстойно какво му дават адвокатите. Уговорките между Златанов и Петров междувременно се променят – те вече искат да им бъде прехвърлено всичко, като го оставят за управител на фирмите до неговото пенсиониране.

След като подписва, но не получава върнатото злато, Златанов разбира, че уговорката от “Осемте джуджета” няма да се спази. След нови срещи и заплахи, включително за живота му и за този на сина му, който е на хемодиализа и с мярка за неотклонение, той подписва всичко, което искат от него и спешно заминава в чужбина. Започва да се свързва с журналисти, сменя адвокатите си и подготвя сигнали до европейски институции. На негова страна вече е и дъщеря му, която е била задържана при миналогодишните арести.

Охранители, полиция, прокуратура

Свидетелствата на Златанов пред Антикорупционен фонд включват не само истории за неволите на семейството, но и разказ за неформалния „офис“ на Петьо Петров, където бизнесменът е ходил многократно през последната една година. “Там често изчаквах да излезе тогавашният шеф на Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров, както и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов”, казва Златанов. Пред офиса постоянно има патрулка на МВР и частни охранители, блиндирани лимузини, много охранителни камери и малко клиенти.

Проверка на Антикорупционния фонд показва, че патрулка пред “Осемте джуджета” в момента няма, но улицата се охранява от джипове на “Делта гард”, които са и охранителите на двата асансьорни завода в Дупница и София. При едно от посещенията в “Осемте джуджета” от иначе затворения заради карантината ресторант излиза лично собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов – Каратиста, с охрана.

Същата охранителна фирма не допуска Златанов и неговите представители до заводите, въпреки че той е вписаният управител на дружествата и обжалва подписаните под заплаха документи. Сигналите до полицията в Дупница за нарушение на закона за частната охранителна дейност са оставени без отговор.

Собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов, е от малкото участници в тази история, който отговори на имейлите с покана за интервю. Но отговорите съдържат само контравъпроси и намеци за платени действия от страна на Антикорупционния фонд.

От Специализираната прокуратура също отказаха коментар с аргумент, че се води досъдебно производство и те не биха желали да разкривват информация.

Юридическият прочит на документацията показва част от видимите нередности – изненадващата скорост, с която прокуратурата е действала, съчетана с липсващи документи, нотариални вписвания извън кантори и в извънработно време, както и с липсващи подписи под протоколи.

Според длъжностни лица в търговския регистър, има и липси на отразване на нотариалните заверки в електронния регистър на нотариусите. Отделно, предоставената от Златанов SMS кореспонденция със замесени лица съдържа информация за възможно влияние върху институции като МВР и прокуратурата, които изискват проверка в дълбочина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Математикът от БАН Витанов: Няма максимум чок (буюк), значи тотален локдаун – йок

Той препоръча българите да се пазят в следващите две семици и половина

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Математикът на БАН проф. Николай Витанов разпространи кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 27 януари 2022 г. във фейсбук си.

Ето какво пише:

1. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

В четвъртък цветовете на регионите остават непроменени, но това си е кратък спокоен период преди очакваното поредно почервеняване на картата. Регион 4 (около Пловдив) е тръгнал с широки крачки към червената зона и само ниската заболеваемост в област Кърджали го спира да не влезе там.

В четвъртък обаче се очаква и това да не помогне на региона да остане в жълтата зона. В Регион 2 (Плевен-Велико Търново – Русе) нещата са малко по-добре, в смисъл, че и горенаписаните 3 области още са в жълтата зона, но се движат към червената. С други думи, както ви писах преди около седмица – подгответе се психически, че картата ще стане доста червена. Добрата новина е, че нищо не се е засилило към виолетовата зона. Областта, която се бе засилила най-много – Благоевград, спря движението си към виолетовата зона и тръгна назад. Вече трети ден стойностите на индексите там падат, което показва, че пожарът прегаря в тази област и с много голяма вероятност там няма да се стигне до локдаун от Етап 4. Виждате, че на места пожарът започва да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара започва да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Точно според теорията ми, че вследствие на неравномерното разпространение на заболеваемостта може и да имаме рекордни стойности на новозаразени, но суперпожар няма да има. Това се съпровожда с бодване с рапирата на мерките, където се налага. Омикронът пуска кръв и не може да подпали суперпожара. Бъдете хладнокръвни и се пазете в следващите две седмици и половина. Ще се разправим и с тази вълна.

2. Ясно ви е вече, кой е прав:

Дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Заразата е разпространена неравномерно из страната, в някои области – големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така.

Това пречи на появата на суперпожар. Базовото репродуктивно число днес е 1.24. Разширява се обхвата на заразата, но не така, че да обхване бързо цялата страна. Поне в България, Омикронът не може да подпали суперпожара. Спъва се и не може да достигне апокалиптични стойности на заразените. Оттук нататък тактиката ни трябва да е проста – да не му помагаме.

Познахте отговора на въпросчето от викторинката. Каквото казах (и то доста време мина оттогава) е, че контролното число за тази вълна е 15 000 регистрирани случая на ден и че няма образно казано горивен материал, страната да изкара повече от 2-3 дни над тази стойност. Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на тази вълна се очаква да бъде през първата половина на февруари, а през втората половина да тръгнем надолу. Нали така беше. И никое юрдече не каза нищо такова тогава, защото сега ще почнат да излизат и да крякат, че и те можели да го кажат. Не, не можете, ако можехте, да сте го казали ноември месец, когато го каза Витанов. Хайде сега, да почва кряканицата, че Витанов говори за себе си в трето лице и че егото му било огромно. Давайте, крякайте – за вас, добре, че се чувствате значими и за мен добре (не казвам защо, че ще се гътнете от яд). И думата е гътнете, да точно тази е думата.

3. За тоталния локдаун: Писах вече: Няма максимум чок (буюк), значи тотален локдаун – йок.

Ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната.

Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството.

Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица – ще видите как броя на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще почне да се спъва по пътя на растежа. Писах ви, анализът е мултифакторен.

Гледат се много параметри и си има допустими области на стойностите им. България като общество и държава никак не е малка система и не е лесно да се държат параметрите в допустимите области. Много внимателно насочване трябва тук, което засега се удава. Някои от моите колеги с пяна на устата се надяват да се провалят нещата и системата да се отклони от прогнозната траектория. Защото добре знаят, че ако не се отклони, тоест ако няма суперпожар, няма напрежение в болниците и няма тотален локдаун, много трудно ще говорят с Витанов, който практически е допринесъл затова системата един път най-накрая да се движи по предварително зададена траектория и да се удържа там по учебник с малки тласъци към желаната област във фазовото пространство. Нали така пише по книжките за контрол на хаоса. Ето, практически се реализира и върви много добре засега. Затова е и моят апел: пазете се колкото можете, бъдете здрави, не стигайте до болница, помогнете на голямата обществена система да избегне зоната на тоталния локдаун. Можем да го направим, виждате, че Омикронът почва да се спъва, не му помагайте да се развихри.

Нека кръвта му тече от убожданията на рапирата и ще грохне позорно, без да може да причини суперпожар. Нека си помислим, че страната не е затворена, ограничителни мерки има, само където се налага. Целите са ясни – опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун. Това е зададената траектория на системата и тя засега върви по нея. Помогнете и, в интерес на всички ни е това да остане така. Засега нещата се движат в рамките на разчетите (контролни числа 15 000 за регистрираните случаи, незапълнени болници, около 1% смъртност с тенденция към спад). Смъртността можеше и да е по-ниска, но нивото на ваксинация е ниско. Където има масова ваксинация, смъртността е много ниска. Пример – Франция вчера – половин милион нови случая, но нямат 5 000 починали. Тук е друго. Винаги съм казвал – за високата смъртност са виновни гурутата, които ви подлъгаха да подцените опасността. Докато беше Мутафчийски, смъртността беше 144 човека за 3 месеца (не за половин ден, за три месеца). После знаете какво стана. В главите на много хора бяха вкарани съответните идеи и днес Витанов спокойно очаква да се изпълни прогнозата му за надминаване на 33 500 регистрирани смъртни случая.

5. Още карти, които да напомнят, че обстановката е сериозна

Най-напред картата съгласно стария план. Виждате ли какъв е очакваният цвят навсякъде. Кърджали ще са юнаци, ако останат в червената зона, има известна вероятност за това. На по принцип трябваше отдавна страната вече да е затворена. Какво щеше да последва при полупразните болници? Ясно е какво – орди, щурмуващи парламента. И щяха да имат известно основание.

На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост са останали само няколко области, които са в по-светлочервено.. Виждате защо Регион 3 е най -добре – там заразата е разпространена по-слабо в сравнение с другите региони.

Картата на риска ни казва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям.

Тази карта е изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се.

6. Пак пиша: пазете се, не се лъжете

Много е по-добре да сте здрави, отколкото да боледувате, ако и Омикронът да протича по-леко отколкото Делтата. Знаете, че си навличам доста ругатни, защото ви казвам нещата както са си, без значение дали са добри или лоши. Но това само закали нервната ми система – даже благодарих на юрдечетата за това не къде да е, а в Панорама по БНТ. Виждате, че отчитам и положителното даже и в техните действия. Дошло е времето, един път да послушате мен, а не всякакви гурута, които ви говорят какво ли не. Спрете да пиете белина, пазете се, колкото можете.

Българино, ти винаги си бил със здрав разум и си предпочитал виното и ракията пред белината. Какво ти става? – придържай се към традициите.

Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун. Помнете: с малко усилия можем да избегнем тоталния локдаун. От нас зависи. Всеки от вас участва в насочването на огромния кораб на социалната система на България. Можем да вземем завоя без да се набием в скалите на Камен бряг. Да го направим.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Летище София не очаква да възобнови пътникопотока и през 2022 г.

В изявлението се посочва, че през изминалата година столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Пътникопотокът на летище София няма да се възстанови и през 2022 г. на нивата отпреди кризата. Такава прогноза направиха от управлението на столичната аерогара в писмо до медиите.

В изявлението се посочва, че през изминалата година столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г., когато пътниците са били над 7,1 млн.

За тази година вече са отменени 3900 заявки за полети от и до София, допълват от летището.

„Независимо от пандемията успяхме да запазим всички работни места засега въпреки загубите, които отчитаме за 2021 г. и които очакваме и през настоящата година“, каза изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро.

Като цяло през 2021 г. европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници в сравнение с 2019 г. Спад регистрират всички летища без значение от големината и местоположението им.

Основна причина за влошаването на резултатите в последните месеци е варианта Омикрон, който допълнително забавя възстановяването, сочи анализ на Международния съвет на летища ACI Europе – организация, в която членуват 427 летища.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Осъждат България за 10 млн. лева заради мръсен въздух

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обясни, че София и Пловдив са най-големите замърсители

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух и ще бъде осъдена в Люксембург за 10 млн. лева. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители.

„Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 г. санкции, които всекидневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се изчисляват на 20 млн. лева“, посочи Сандов.

Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. „Всички сме задължени да работим за здравето на хората“, каза той. По думите му в Пловдив вече би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е започнало. Според Сандов най-добре е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали.

Заради мръсния въздух: Над 30 000 смъртни случая в Западните Балкани

В близките дни ми предстои среща с кмета на Пловдив по този въпрос, каза министърът. И увери, че ще се опита да спаси Водния цикъл на Пловдив, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лева, ако не успее да приключи до 2023 г. В тази ситуация правителството щяло да направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период.

Той обяви, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който протестира срещу действащите кариери на „Европейски пътища“. Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. „Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес“, обяви Сандов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА