Открийте ни и в

България

Италия дипломатично заяви, че трябва да вдигнем ветото над Северна Македония

Председателят на камарата на депутатите на Италия Роберто Фико се срещна с Никола Минчев

публикувано

на

Решаването на въпроса с разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани е от стратегическа важност за целия Съюз. Това заяви председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико.

По време на брифинга в Народното събрание той допълни, че в условията на война е необходимо ЕС да бъде по-силен.

Фико е на посещение в България по покана на председателя на НС Никола Минчев. По време на срещата двамата председатели са обсъдили засилването на сътрудничеството между България и Италия в различни сфери, сред които и създаване на групи за приятелство в парламентите на двете страни. Двамата остро осъдиха войната в Украйна и настояха за прекратяване на конфликта и връщане на масата преговорите.

Роберто Фико определи срещата като много ползотворна и подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между България и Италия в икономическа, търговска и културна област.

“Обсъдихме много теми, разговаряхме за агресията в Украйна, която категорично осъдихме. Установихме също така ефекта, който произведе тя, по отношение на Европейския съюз. ЕС се изправи още по-единен и силен, показвайки че може да се обедини и да се противопостави на агресията. Убеден съм, че след Плана за възстановяване след пандемията ще има необходимост и от един план за възстановяване от енергийните проблеми”, посочи Фико.

Той отправи покана към председателя Никола Минчев да посети италианския парламент. Минчев от своя страна благодари за поканата и заяви, че ще се радва да я реализира. Той посочи, че са разговаряли и за значимостта на коридор №8 и свързването на Черно с Адриатическо море.

Официалното посещение на Роберто Фико започна час по-рано с поставяне на цветя на Паметника на незнайния войн. След това той проведе среща в НС. В програмата му са предвидени още срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, със заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев, както и с представители на италианската общност в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА