Открийте ни и в

СВЯТ

Италия отива на предсрочни избори

Датата на предсрочните избори ще бъде обявена по-късно, като сред възможните дати е 25 септември

публикувано

на

Италианският премиер Драги подава оставка

Президентът на Италия Серджо Матарела подписа указ за разпускане на парламента след оставката на министър-председателя Марио Драги. “Политическата ситуация доведе до това решение”, каза Матарела в кратко телевизионно обръщение, часове след като Драги подаде оставка.

След срещи с председателите на двете камари на италианския парламент държавният глава съобщи, че е подписал указ за разпускане на парламента, за да могат да бъдат насрочени нови парламентарни избори, които трябва да се проведат в рамките на 70 дни от датата на издаването на указа.

„Предсрочното разпускане на парламента винаги е последен избор, особено когато, както в момента, пред камарите на парламента стоят много важни задачи, които трябва да бъдат решени в интерес на страната. Възникналата политическа ситуация доведе до това решение. Дебатите, гласуването и начина, по който то протече вчера в Сената, показаха ясно липсата на парламентарна подкрепа и перспектива за сформиране на ново мнозинство”, каза държавният глава.

Еврото остава под натиск на фона на кризата в Италия

Датата на предсрочните избори ще бъде обявена по-късно, като сред възможните дати е 25 септември.

По-рано в четвъртък президентът Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги. Правителството му остава да изпълнява “текущите си задължения”.

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като една от водещите партии – Движение “Пет звезди” – не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция – Движение “Пет звезди”, както и дясноцентристките “Напред Италия” и “Лига” – не гласуваха.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено