Открийте ни и в

България

ИТН отварят диалога за промяна за правилата на референдумите

От формацията считат, че сегашните правила са вредни. Промяната ще стане през промени в Закона за прякото участие на гражданите

публикувано

на

ИТН отварят диалога за промяна на правилата на референдумите. Това обяви народният представител от ПГ на “Има такъв народ” Станислав Балабанов по време на брифинг в Народното събрание. От формацията считат, че сегашните правила са вредни. Промяната ще стане през промени в Закона за прякото участие на гражданите.

Балабанов в ролята си на председател на Комисията прякото участие на гражданите ще отвори диалога за Закона за прякото прякото участие на гражданите, като особено внимание ще отдели на правилата за провеждаме на референдум. Също така ИТН ще инициира дискусия с парламентарните групи  създаването на работна група, за да чуят идеите и предложенията на колегите си. “Ако се наложи, ще направим и публични дискусии, за да чуем идеите на гражданите”, каза още Балабанов. Той смята, че такъв бъдещ закон заслужава колективен труд.

ВИДЕО: Слави вкара над 670 хиляди подписа за референдума

“Разбрахме по трудния начин, че дори и да мечтаем някъде там има политици, облечени във власт, които убиват мечтите – нашите и тези над 2 млн. и половина българи. Осъзнахме, че след като не можем да променяме отвън, трябва да променяме отвътре. Заедно с нашия лидер Слави Трифонов си казахме, че няма сила на света, която да ни накара да забравим тези 2 млн. и половина българи. Днес имаме възможността като част от управляващата коалиция отново да напомним за същността на ИТН и да действаме практично”, обяви Балабанов.

На въпрос дали законодателната им инициатива означава, че ще питат хората за въвеждане на еврото, Балабанов отговори, че по-скоро ще направят правилата така, че хората да могат да бъдат питани.

Ива Митева допълни, че е време за дебат. “В момента Законът за прякото участие е така направен, че няма как да произведе успешен резултат без промяна в него. Разпоредбите му са неясни, непълни, неточни, има страшно много празноти. Ако вземе за пример последния случай с Украйна (бел. ред. гласуването на военната помощ за Украйна). Ние с колегите много обсъждахме дали самите ние да предизвикаме такъв референдум, ще кажа, че който и да беше инициирал този референдум, той нямаше да бъде успешен. Той нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност на референдума, е прекалено голям”, допълни Митева.

От ИТН коментираха и декларацията на “Демократична България” в зала, като обърнаха внимание, че е практика да ги запознават с намеренията си от трибуната на парламента. От партията обявиха, че представените от тях въпроси ще се обсъждат на коалиционни съвети.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА