Открийте ни и в

Европа

И Австрия не иска България в Шенген. Причината – бежанците

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенген.

публикувано

на

И Австрия не иска България в Шенген. Причината - бежанците
Сн.:

И Австрия ни обърна гръб. Не иска България в Шенген. Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС, предаде ДПА.

Тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва

Йохансон предложи трите страни да бъдат включени

в европейското безвизово Шенгенско пространство, в което няма гранични проверки, предаде БТА.

През октомври нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген. Сега и австрия последва примера от Ниската земя.

От 26 млрд. долара до нула: Акционер в компанията на българин загуби милиардите си за седмица

„Когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласуване разширяване на Шенген”, заяви пред вестник “Курир” австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който е от консервативната Австрийска народна партия.

В момента

Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци,

които са преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

Гласуването за присъединяването на трите държави към Шенгенското пространство е насрочено за 8 декември. Решението трябва да бъде взето с единодушие.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено