Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) в четвъртък издаде правило, според което компаниите за производство на цигари трябва да поставят и снимки, онагледяващи заболяванията, които може да причини тютюнопушенето, заедно с предупрежденията за опасностите, подобно на тези в България.

До момента са одобрени 13 предупредителни картинки, които включват обяснителен текст към снимката със съответното заболяване.
"Докато повечето хора допускат, че обществото знае за вредите от тютюнопушенето, съществува изненадващ брой по-малко запознати с рисковете сред младите и по-възрастните пушачи, които не осъзнават, че пушенето причинява рак на бъбреците, диабет и състояния, които могат да причинят слепота," обяснява д-р Нед Шарплес, от FDA.
"С новите предупреждения на кутиите на цигарите, ние имаме огромна възможност да повишим общественото разбиране за сериозните отрицателни последици от тютютнопушенето," обяснява той.
Компанията R.J. Reynolds Tobacco, която е сред тези, които трябва да приложат новото правило, заявиха в изявление в четвъртък, че се запознават с изискванията на FDA.
"Ние твърдо подкрепяме общественото осъзнаване на вредите от тютюнопушенето, но начинът, по който тези съобщения се поставят не може да бъде одобрен заради протекциите в Първата поправка, които са приложими за всички производители на цигари," заяви Кайлийн Холън, говорител на Reynolds American Inc.
Това е първата най-мащабна смяна на етикетите на цигарите в САЩ за последните 35 години.
Така Америка се присъединява към други 120 държави, сред които и България, които финализираха изискванията за поставяне на плашещи картинки на кутиите с цигари.
Очакванията в САЩ са с новите кутии тютюнопушенето да бъде намалено с 5% в краткосрочен и с 10% в дългосрочен план.
В момента над 40 млн. американци в САЩ пушат, а около 4.7 млн. ученици също употребяват различни тютюневи продукти, сред които и електронни цигари.