Открийте ни и в

СВЯТ

И Полша ще помогне на Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати преди влизането в НАТО

Финландия и Швеция официално подадоха заявление за кандидатстване в блока НАТО и това стартира бърза процедура по приемането им

публикувано

на

Матеуш Моравецки

Ако Швеция и Финландия бъдат нападнати преди да са станали членове на НАТО, Полша ще им окаже помощ, заяви в четвъртък полският премиер Матеуш Моравиецки.

“Смятам включването на Швеция и Финландия в НАТО за важен знак за укрепване на сигурността в Европа – каза той на пресконференция –  Искам да е ясно, че в случай на атаке срещу Швеция и Финландия по време на процеса на присъединяването им, Полша ще им дойде на помощ.”

Когато се заговори активно за кандидатура на двете скандинавски държави в пакта, Великобритания също заяви, че ще има помага военно в случай на необходимост през преходния период.

Обединеното кралство ще помогне на Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати

Финландия и Швеция официално подадоха заявление за кандидатстване в блока НАТО и това стартира процедура по приемането им, която се очаква да мине за няколко седмици.

Изненадващо съпротива срещу включването на двете скандинавски страни дойде от страна на Турция, която се опитва да използва случая за оказване на натиск по въпроси на двустранните отношения, особено с Швеция. Турция основава изнудването си на нуждата от единодушие при приемането на нови членове в пакта.

Администрацията във Вашингтон обаче смята, че може да се намери изход от кризата със съпротивата на Анкара и подкрепят гореща членството на двете скандинавски страни. В сряда министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че Швеция има модерни и значителни военни способности, които ще усилят способността на пакта да се отбранява.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА