Открийте ни и в

България

И по време на пандемия: Българите в чужбина без е-консулски услуги

публикувано

на

Във време на пандемия, в което електронните услуги все повече се налагат като единствената алтернатива в целия свят, от българското Външно министерство дойде новината, че българите в чужбина все така не могат да разчитат масово на електронни консулски услуги. Те остават възможни само за онези наши сънародници, на които са снемани биометрични данни. Това става ясно от отговор на МВнР до „Дневник“.

Онлайн системата за подаване на заявление за преиздаване на лични документи трябваше да започне да работи през 2016 г. Тя обаче е била разработена така, че

използването й е практически невъзможно

и в рамките на четири години е приела само две заявления.

Очаква се в следващите дни Външно министерство да обяви нова обществена поръчка, чиято цел е обновената система да може да приема заявления от 1 октомври тази година. За тях, за разлика отпреди, няма да се изисква квалифициран електронен подпис (КЕП), но остава необходимостта гражданите да имат снети биометрични данни.

„Снемането на биометрични данни при издаване на нови документи е регламентирано в Закона за българските лични документи и по-конкретно: чл. 16, чл. 17, чл. 39 и чл. 39б. Извършването на подобна услуга в електронен вариант следва да е в съответствие с тези законови изисквания“, пишат от пресцентъра. „Биометричните данни са изображението на лицето на гражданина и пръстовите му отпечатъци съгласно допълнителните разпоредби на Закона за българските лични документи (ЗБЛД).“

И все пак какво да правят българите в чужбина по време на кризата с коронавируса?

Тези от тях с откраднати, изгубени или изтекли лични документи могат да се върнат в България с издаден от консулската служба временен паспорт, обясни министър Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос миналата седмица. Той се издава в рамките на един ден.

Вариант е и прибирането с изтекли документи

България е уредила с няколко държави това

да бъде позволено на гражданите на двете страни. Това са Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Норвегия, Словакия, Франция, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, Полша, Швейцария, Черна гора, Турция, Катар, Грузия и Алжир. Други 11 държави признават със специални условия или срокове изтекли български документи – САЩ, Япония, Канада, Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, Монако, Иран, Индонезия, Нигерия и Никарагуа.

Хората, които не могат да се върнат в страната, но се нуждаят от подновяване на документите, трябва да подадат заявление в консулската служба. По този начин от 13 март насам вече са изпратени над 6500 лични карти и паспорти на българи в чужбина.

 


Изтекли документи пречат за пътувания и получаване на пари

Изтекъл срок на личните документи на българи в чужбина пречи на записване на трудови борси, опериране с пари по банков път, пътувания и други. Не е възможно за всички българи в чужбина да отидат до дипломатическите мисии и да поискат актуализация на документите си, а не могат да ги заявят и по електронен път. Това констатират двама депутати от БСП, Веска Начева и Георги Йорданов, които задават въпрос за онлайн системата на Външно министерство до външния министър Екатерина Захариева.

Снимки: БТА

Те припомнят, че проектът за е-консулски услуги на МВнР е с финансовата подкрепа на ОПАК (Оперативна програма „Административен капацитет”), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Бюджетът за проекта е безвъзмездна финансова помощ в размер на 751 хил. лв., като финансирането от ЕС е 638 881 лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА