Открийте ни и в

България

И тук ще стана бучка пръст, но пак ще съм във теб, родино… Новите стихове на Яворов, които омагьосаха България

публикувано

на

Снимка: БАН

“И паднах сякаш поразен от гръм –

зарових плачещо лице в земята

и чух със сетни сили чуден звън –

звънът на бойната тръба и на войната…”

Това е куплет от непознато досега стихотворение на Пейо Яворов – едно от трите, чиято автентичност бе потвърдена от доц. Милкана Бошнакова, ръководител на Българския исторически архив към Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, специалист по история на освободителното движение на Македония и Одринска Тракия.

Заедно с тях има негови писма и документи, притежание на частно лице.

През декември Мая Вапцарова обяви, че са открити нови стихове и на големия й родственик – поетът Никола Вапцаров. Оказа се обаче, че ръкописите са публикувани. Сега изглежда, че находката е оригинална – документите са свързани с Македония и са точно датирани както от самия поет, така и задочно от съдържанието им.

Те отразяват дейността на Яворов като първи кмет на Неврокоп, днес Гоце Делчев, по време на Балканската война и като войвода на чета от Македоно-Одринското опълчение.

Стихотворенията не са на любовна тематика, а по-скоро на антивоенна.

“Едното е по-философско, посветено на близък приятел – Тодор Николов, ботаник и дарител”, обясни пред БНР Бошнакова.

“Последното стихотворение, което е най-силно според мен и ще влезе най-вероятно не само в българските, но и в световните учебници, е озаглавено “На незнайний герой”, в което той говори от първо лице единствено число, което е апотеоз на любовта към родината му”, допълни историчката.

“И тук ще стана бучка пръст,

но пак ще съм във теб, родино.

Дори и да не турят кръст,

ти, майко, пак ще помниш мойто име”, завършва стихотворението.

“Не очаквах, че след повече от сто години е възможно да се намерят оригинали на Пейо Яворов, негови нови документи и най-вече стихотворения. Това е чудо”, допълни още Бошнакова.

Миналата пролет при нея пристигнал Христо Павлов, второ поколение колекционер, и именно той дал книжата за оценка на тяхната автентичност.

“Приех да прегледам документите и тогава разбрах, че чудото е възможно. Действително те се оказаха на Яворов. Още първите минути, в които ги докоснах и видях почерка, подписа, неговия, за какво се отнася – Неврокоп 1912 година, печатите на повечето от писмата, които се съдържат сред тези документи… Оригинали са, на Яворов са и това е действително събитие”, заяви тя.

Две от намерените стихотворения са част от писма до негови съратници. Сред намерените документи има и разписки, които той дава на неврокопски жители, които подпомагат изхранването на дейците на македоно-одринското опълчение; както и няколко така наречени “требвания”.

Яворов озаглавява по този начин документите, с които в края на октомври 1912 г. в град Кавала дава разрешение, така да се каже, освобождава своите четници от отряд номер 15 на македоно-одринското опълчение, на което той е войвода или командир – да се приберат безпрепятствено до родината”.

Имало е мнения на литературни историци, че след смъртта на Мина – Яворов се отказва от поезията. Новото откритие сочи, че това не е било точно така.

Трите намерени стихотворения по всяка вероятност са последните, които Пейо Яворов е написал. Предстои новооткритите документи да излязат и в книга.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА