Открийте ни и в

Коронавирусът

Прогноза: И 2021 година ще бъде белязана от COVID-19

„Ще сме по-достоен противник на заразата, но вероятно битката ще отнеме още година“, смята социологът Георги Стоилчев

Аида Бурнучян

публикувано

на

Сн.: bTV

„През 2021 година ще се отдадем на борбата с пандемията. Вече в друга фаза, малко по-достоен противник ще бъдем, защото вече сме подготвени с ваксини. Но за да бъде обхваната значителна част от населението, ще отнеме вероятно цялата година“. Това сподели пред BG VOICE социологът Георги Стоилчев от неформалната група „Science in the crisis“.

Toй добави, че не е сигурен дали България ще успее да покрие нужните 70%, които са заветни за индуциран имунитет. Социологът припомни още, че вирусът за една година не се е променил. Останал е

все така заразен и много противоречив

В същото време и непредсказуем, което прави трудна задачата да успеем да се справим с него за кратко време.

Стоилчев си обяснява изгубеното доверие на хората във ваксините с динамичната 2020-та и сериозните изпитания, които тя поднесе на човечеството.

„Хората нямат доверие, защото това е психологически феномен, който се появи в началото на пандемията. Заради извънредната ситуация, която се случи толкова бързо и непонятно откъде, всеки започна да си щади психиката на подсъзнателно ниво. Започнаха да си измислят причини за появата на вируса. Процес, който се пренесе и върху ваксините. Смятам, че разбиранията ни са поставени на сериозно изпитание. Никой не си бе представял, че преди една година ще му се наложи за Нова година да си остане вкъщи или да не осъществи пътуване поради причини, които не зависят от него“, добави още той.

Социологът припомни и началото на първата вълна през пролетта, когато България бе похвалена от редица други страни като държавата, която успя да предприеме навременни мерки.

„Сега обаче, подбуждани изцяло от икономически причини, много дълго отлагахме вземането на мерки. Дори те да бъдат разхлабени на 21-ви декември, със сигурност

няма да сме стигнали до резултата

който искаме – а именно случаите да са няколкостотин на ден, а не няколко хиляди. В най-добрия случай ще ги намалим между 30 и 50%, но това е в най-добрия случай. И все пак смятам, че заради поведението на част от обществото няма да постигнем толкова добри резултати. Още повече, че много от тестовете, които се правят, са антигенни, а не PCR. А антигенните не влизат в официалната статистика. И тук проблемът не е самата статистика, а това, че много голяма част от обществото се отнася безотговорно към здравето си“, коментира ситуацията в България създателят на “Science in the crisis”.

Той напомня и че тенденцията, която донесе коронавирусът, както и недоверието се забелязват не само в България, а и във всяка една страна по света. Стоилчев подчерта, че в такива моменти

ролята на авторитетните личности

 е важна и тя трябва да се използва разумно.

За пример социологът даде тримата бивши президенти на Съединените щати – Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън, които ще се ваксинират пред телевизионните камери. Целта на кампанията е да покаже на американците, че ваксинирането е безопасно. Подобни призиви е имало и към българския щаб, за да убедят населението, че ваксината няма да им навреди.

„Смятам, че именно отношението на Тръмп към пандемията му изигра лоша шега на изборите. Често отговорността, която носим, върви с тази на хора, на които вярваме – било то наши роднини или политици, артисти и др. И в случая на Тръмп смятам, че разнопосочните послания, които той отправи още в самото начало на пандемията, повлияха много лошо не само на ситуацията. Затова личната отговорност е толкова важна. И затова посланията от публичните личности трябва да бъдат едни и същи“, допълни той.

Георги Стоилчев акцентира и на статистиките, които показват, че САЩ е страната с най-много болни от коронавирус. Той смята, че е невъзможно да се правят обективни сравнения, тъй като стана ясно, че в някои страни няма адекватна статистика.

От друга страна, мерките, които американското правителство взе за овладяване на епидемията

за много наблюдатели са закъснели

Вирусът успя да се разпространи многократно за отрицателно време, което доведе до значителен брой регистрирани случаи. Освен забавените мерки, другата предпоставка е свободата, която хората там ценят, личните права и свободи. Няма изречени забрани, а повечето американци не се вълнуват от препоръките на медицински експерти. Във Великобритания например първоначално също се третираше по този начин епидемията. Именно заради грешните послания и забавените мерки те пък са с огромен брой смъртни случаи.

„Не се събирайте със семействата си по празници. Останете вкъщи, останете с хората, с които живеете на едно място. Не се срещайте. Мийте си ръцете. Освен да носите маски, сменяйте ги и ги дезинфекцирайте. По възможност не се трупайте пред магазините за играчки или в магазините за алкохол. Удоволствието, което ще си доставите лично, това, че ще подарите на някого подарък или че ще пиете заедно по празници, няма да е равно на нещастието, което бихте изживели, ако нещо се случи с вас или вашите близки“, довърши Стоилчев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

СЗО препоръча превантивна терапия за COVID-19 пациенти с висок риск

Експертите на организацията се позовават на изследвания

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: AP/БТА

Световната здравна организация (СЗО) за първи път препоръчва комбинация от лекарства за предотвратяване на COVID-19 при заразени високорискови пациенти.

Експертите на организацията се позовават на изследвания, според чиито резултати комбинирането на касиривимаб и имдевимаб на „Редженерон“ и „Рош“ могат да увеличат шансовете за преживяване на инфекцията.

СЗО препоръча прилагането на двата препарата при пациенти с коронавирус и предишни заболявания, които са изложени на риск от тежка инфекция от COVID-19 и подлежат на лечение в интензивни отделения. Новите препоръки на световната организация бяха публикувани в „Бритиш медикал джърнъл“.

СЗО: Заразените и смъртните случаи от COVID-19 по света намаляват 

Пациентите с висок риск за хоспитализация и хора, които не са развили естествено антитела срещу COVID-19, са двете групи пациенти, за които е най-подходяща комбинираната терапия, се посочва в изявление на СЗО.

Организацията призова производителите и правителствата да предприемат действия срещу високите цени и ограниченото производство на терапията на американската компания „Редженерон“ и отбеляза, че води преговори с швейцарската „Рош“ за намаляване на цените, евентуални дарения и справедливо разпределение на препарата им по света.

От организацията „Лекари без граници“ съобщиха, че „Редженерон“ вече са подали документи за патент в поне 11 бедни страни и призоваха компанията да се въздържа от патентоване в бедни държави.

„Не е честно хората, които живеят в по-бедни страни, да нямат достъп до тези лекарства за COVID-19, които намаляват риска от смърт, само защото фармацевтичните компании имат монопол и искат високи печалби“, каза Елин Хофман Дал от „Лекари без граници“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Болниците и старческите домове в Ню Йорк може да останат без персонал

В понеделник влиза в сила изискването здравните работници да се ваксинират срещу коронавируса

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Болниците и старческите домове в Ню Йорк се подготвят за недостиг на персонал, след като в понеделник влезе в сила изискването здравните работници да се ваксинират срещу коронавируса.

Лекарите и медицинските сестри, както и помощният персонал, имат време до 27 септември, за да получат поне първата си доза от ваксината срещу коронавируса.

Остават само няколко дни до изтичането на крайния срок, но много медици още не са го направили. Това означава, че следващата седмица хиляди здравни работници може би ще бъдат принудени да напуснат работата си.

Съдът временно блокира заповедта всички медици в Ню Йорк да се ваксинират срещу COVID-19

Губернаторът на щата Кати Хочул изглежда няма да отстъпи от решението си. Затова много болници и старчески домове започнаха да изготвят план за непредвидени ситуации, които включват съкращаване на плановите операции, например. Старческите домове пък ограничават приема.

„Бихме искали да имаме още малко време, за да можем да изпълним заповедта за ваксините“, каза Том Куатрош, главен изпълнителен директор на Erie County Medical Center Corporation.

Ню Йорк не е единственият щат, който изисква от здравните си работници да се ваксинират. Правилото беше въведено, тъй като болниците в щата са изправени на ръба на колапса заради увеличаващия се брой пациенти с коронавирус, настанявани в лечебни заведения.

Преди една седмица Федерален съдия в Ню Йорк временно блокира заповедта, която задължава всички здравни работници да се ваксинират срещу коронавируса, освен ако нямат религиозна причина за това.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Джо Байдън призова американците да си поставят бустерна доза от ваксината на Pfizer

Президентът каза, че и той ще си сложи трета доза

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

Президентът Джо Байдън призова отговарящите на условията възрастни хора да си поставят бустерна доза от ваксините срещу коронавируса на Pfizer и каза, че скоро и той ще го направи. Коментарът му идва, след като в петък директорът на Центровете за контрол и превенция на заболявания, одобри прилагането на трета доза за възрастните хора и някои от рисковите групи, включително основните работници като учители и служители в хранителните магазини.

„Ако сте получили ваксина на Pfizer през януари, февруари или март тази година и сте на възраст над 65 години, отидете да си сложите трета доза“, каза Байдън в петък.

„Или ако имате заболяване, като диабет или сте работник на първа линия (здравен работник, учител), сега можете да получите безплатна бустерна доза. Аз ще си поставя трета доза. Трудно ми е да призная, че съм над 65 години, но ще си поставя трета доза“.

Директорът на CDC подкрепи поставянето на бустерна доза от ваксината на Pfizer

Повече от два милиона души вече са получили бустерна доза, въпреки че до петък се препоръчваше поставянето само на хора с нарушена имунна система.

Байдън каза, че в крайна сметка неговата администрация планира да предостави възможност на всички американци бустерни дози. За тези, които са получили ваксините на Moderna и Johnson & Johnson, той каза, че все още имат високо ниво на защита.

CDC заяви, че хората на възраст над 65 години и обитателите на старчески домове трябва да получат бустерна доза шест месеца след втората си доза, заедно с тези на възраст между 50 и 64 години, които имат хронични заболявания.

Байдън отново призова неваксинираните американци да отидат към пунктовете за ваксинация.

Сред допустимите за ваксина хора в САЩ 75% са поне частично ваксинирани.

Консултантите на CDC одобриха бустерната доза от ваксината на Pfizer за възрастни хора и при специфични случаи

Броят на новите случаи започна да намалява този месец след нарастване, предизвикано от делта варианта, което доведе до претоварване на болниците с предимно неваксинирани пациенти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Българин помага на Нидерландия да разплете убийства

Изкуствен интелект, разработен от него, анализира всички умъртвявания в страната

Затвори