Открийте ни и в

Любопитно

Йелоустоун – домът на Гранд Каньон и причудливи гейзери

публикувано

на

Йелоустоун – домът на Гранд Каньон и причудливи гейзери
Сн.: Pixabay

Йелоустоун е първият национален парк в САЩ, а според много твърдения – и в целия свят. Площта му е почти 1/10 от територията на България и се разпростира върху активен супервулкан с около 300 гейзера и още толкова водопади, горещи извори, реки, езера, каньони и всякакви други чудеса на природата.

Според изследователите, които години наред обстойно са преброждали националния парк, на неговата територия има около 1000 археологически находки и 1106 исторически структури и места.

Една от най-големите атракции в националния парк е гейзерът Old Faithfull. От всичките 300 гейзера, които се намират на територията на Йелоустоун, той се оказва най-предсказуем и най-редовен в изригванията си. Казват, че на всеки 90 минути можете да станете свидетели на бълбукането и последващото изхвърляне на вода и дим на около 50 м височина.

Йелоустоун – домът на Гранд Каньон и причудливи гейзери

Сн.: Pixabay

Друго известно място в Йелоустоун е Големият Каньон. Реката Йелоустоун е прокопала каньон с дълбочина от около 400 м и широчина 1 км. Каньонът привлича и с красотата на двата водопада, които се стичат стремглаво по жълто-червеникавите стръмни скали.

На около 2400 м надморска височина се е позиционирало Йелоустоунското езеро – най-голямото. През зимата цялото е покрито със слой лед, но през останалото време на годината е достъпно за всеки, който иска да лови риба, да кара лодка в езерото или просто да се отдаде на нищоправене около него.

Около Йелоустоунското езеро бликат множество езерца, гейзери и горещи извори. Почти всичките бълбукат, изхвърлят вода и димят, сякаш да не пропуснат да напомнят, че под Йелоустоун супервулканът продължава да си действа.

Йелоустоун – домът на Гранд Каньон и причудливи гейзери. Сн.: Pixabay

Сн.: Pixabay

Едно от най-причудливите места в националния парк е Mammoth Hot Spring. Красиви жълто-оранжеви тераси в компанията на изсъхнали дървета. В един момент изсъхналите дървета добавят лека страховитост на картинката, но багрите и цветовете, които можете да видите на Mammoth Hot Spring, остават всеки безмълвен и удивен от това какво може и е сътворила природата сама за себе си.

Йелоустоун не може да бъде разгледан за ден-два. Това е място, за което си струва да се отдели цяла една ваканция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА